Οι δηλώσεις Trump άνοιξαν και τη συζήτηση για τη δημιουργία Ευρωστρατού - Όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι εάν δημιουργηθεί θα έχει αστυνομικό ρόλο για τα απείθαρχα κράτη της ΕΕ και θα είναι απόλυτα προσκολλημένος στο ΝΑΤΟ
Η δήλωση Trump για τη μη παροχή στρατιωτικής συνδρομής κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ που δεν καταβάλλουν τους απαιτούμενους πόρους άνω του 2% του ΑΕΠ άνοιξε πάλι τη σχετική συζήτηση.
Τη συζήτηση ενέτεινε και η αυστηρή προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη.
Όμως τι κρύβεται πίσω από την ιδέα δημιουργίας του Ευρωστρατού και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την κυριαρχία των κρατών μελών;
«Η Ευρώπη χρειάζεται τον δικό της στρατό», έγραψε στο Twitter ο Τσέχος ευρωβουλευτής Mikulas Peksa από τους Πράσινους-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στις 11 Φεβρουαρίου.
Το σχόλιό του ήρθε ως απάντηση στα λεγόμενα Trump ότι δεν θα υπερασπιστεί τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν τηρούν τις δαπάνες τους υποχρεώσεις εάν εκλεγεί.
Οποιεσδήποτε πιθανές κοινές ευρωπαϊκές δυνάμεις θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να εποπτεύονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξήγησε περαιτέρω ο Peksa στo Euractiv.
«Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το αν υπάρχει πλειοψηφία για 2% του ΑΕΠ σε 30 διαφορετικά κοινοβούλια», είπε ο ευρωβουλευτής.
«Το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού είναι παλιό και άρχισε να εμφανίζεται στην πολιτική σφαίρα από το 1954 με την περίφημη CED (Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα).
Ο Ευρωστρατός και οι ένθερμοι υποστηρικτές του
Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και πρέπει να θέσουμε τώρα το ζήτημα της «απαραίτητης αρχιτεκτονικής ενός ευρωπαϊκού ηπειρωτικού συστήματος ασφαλείας», είπε ο συνταγματάρχης Jacques Hogard, ο οποίος υπηρέτησε 26 χρόνια στον γαλλικό στρατό στις ειδικές δυνάμεις και στην αερομεταφερόμενη ταξιαρχία της Λεγεώνας των Ξένων.
Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού έχει συζητηθεί επανειλημμένα από πολιτικούς της ΕΕ.
Στις αρχές Νοεμβρίου του 2018, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ζήτησε τη δημιουργία αυτού που αποκάλεσε έναν «αληθινό ευρωπαϊκό στρατό», τον οποίο είπε ότι θα προστατεύει τα συμφέροντα της Ένωσης.
Η πρόταση υποστηρίχθηκε από την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η Ursula Von der Leyen υποστήριξε επίσης την ιδέα του Ευρωστρατού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνες για τους στρατούς τους.
Υπογράμμισε επίσης τον Φεβρουάριο του 2018 ότι ένας «στρατός Ευρωπαίων» δεν πρέπει να αποτελεί πρόκληση για το ΝΑΤΟ, αλλά «να παραμείνει υπερατλαντικός».
Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ποιος θα ήταν επικεφαλής των κοινών δυνάμεων και ποια ιδεολογία θα υπερασπιζόταν ένας υποθετικός Ευρωστρατός, σημείωσε ο Hogard μιλώντας στο Sputnik.
Ποια ΕΕ θα υπερασπιστεί ένας τέτοιος στρατός και τι έίδους θα είναι;
«Για ποια Ευρώπη μιλάμε;» διερωτήθηκε ο Γάλλος στρατιωτικός ειδικός.
Αν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο θεσμός είναι άρρωστος.
Αρρωστημένος από την τεχνοκρατία του, επηρεασμένος από τον αυταρχισμό του, θεμελιωδώς παγκοσμιοποιητικός, ισοπεδωτικός, αποφασιστικά αντίθετος με την ταυτότητα των ευρωπαϊκών κρατών, σε αντίθεση με το συμφέρον των εθνών και των λαών που τη συνθέτουν», σημείωσε.
«Παρά την αντιδημοκρατική ιδιοσυγκρασία και τον αφόρητο αυταρχισμό της Γερμανίδας επικεφαλής –μη εκλεγμένης, επειδή η Ursula von der Leyen είναι απλό στέλεχος– της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι η ενότητα της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ένωση σε μία σειρά θεμάτων, ξεκινώντας από την πολιτική, τη διπλωματία, την οικονομία (η γεωργία, ένα πραγματικό καυτό θέμα!), αλλά και την άμυνα (ένας τομέας στον οποίο κάθε χώρα ευνοεί φυσικά τα δικά της συμφέροντα!), απέχει πολύ, πολύ από το να είναι αποτελεσματική», συνέχισε ο καταιγιστικός Γάλλος στρατιωτικός.
Ευρωστρατός για επεμβάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και κατά των απείθαρχων κρατών
Επιπλέον, «η τεχνοκρατία των Βρυξελλών είναι απολύτως κυνική, ώστε να δημιουργήσει μια δύναμη, ένα είδος υπερεθνικής αστυνομικής δύναμης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς εντός της ΕΕ, τόνισε.
Ο Hogard δεν είναι ο μόνος που εκφράζει τέτοιους φόβους.
Έχει προηγηθεί ο Γάλλος πολιτικός Florian Philippot, από το κόμμα Patriots, πρώην ευρωβουλευτής, ο οποίος αποκάλυψε στο X στις 12 Φεβρουαρίου: «Ένας στρατός της ΕΕ θα ήταν πρώτα και κύρια ένας στρατός που χρησιμοποιείται ενάντια στους ευρωπαϊκούς λαούς που θα ήθελαν να αποδεσμευτούν από την ΕΕ : Απόλυτος κίνδυνος!»
Εξάλλου δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες που πιστεύουν ότι ο Ευρωστρατός στο εγγύς μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή εσωτερικών διαφωνιών εντός της ΕΕ.
Οποιοσδήποτε στρατιωτικός σχηματισμός υπό την αιγίδα της ΕΕ δεν θα ανταποκρίνεται στις κυρίαρχες ανάγκες των κρατών μελών αλλά είναι πιθανό να ενισχύσει τον ήδη υπάρχοντα έλεγχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό του Γαλλικού Στρατού.
«Φυσικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, πλήρως υποταγμένη μέχρι τώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την ένοπλη πτέρυγά της, το ΝΑΤΟ, είναι σήμερα υπό την επιρροή τους.
Εξ ου και αυτή η αξιολύπητη "ρωσοφοβία", την οποία πιστεύει ότι είναι ένα μέσο δημιουργίας ενότητας! Στρατηγικό λάθος !» τονίζει.
Η νίκη του Donald Trump θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τις επιταγές των ΗΠΑ και της μη εκλεγμένης ηγεσίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον ειδικό.
«Είμαι ένας από τους Γάλλους που δεν θα ήταν λυπημένος με την εξαφάνιση της ΕΕ, αντίθετα θα το έβλεπα ως μια ιστορική ευκαιρία να ξαναρχίσει το έργο της οικοδόμησης μιας Ευρώπης των Εθνών από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, ενσωματώνοντας την οικονομική και πολιτιστική συνεργασία και φυσικά ένα κοινό σύστημα ασφαλείας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», κατέληξε ο Hogard.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών