Οι συνεχείς αποτυχίες των ΗΠΑ να εισέλθουν στο club των υπερηχητικών δυνάμεων - Η Βόρεια Κορέα είναι πλέον σε θέση να πλήξει οποιονδήποτε στόχο στην αμερικανική επικράτεια
Και δεν είναι μόνο η Ρωσία που έχει αφήσει πίσω της τις ΗΠΑ .
Στις 2 Απριλίου 2024, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM) με υπερηχητική κεφαλή.
Αν και δεν είναι απολύτως σαφές τι είδους όπλο βρίσκεται στην κορυφή του πυραύλου, μάλλον πρόκειται για ένα όχημα ολίσθησης (HGV).
Ο αποκαλούμενος «Hwasong-16B» από τους περισσότερους ειδικούς αναμένεται να συμπληρώσει το ταχέως αναπτυσσόμενο οπλοστάσιο άλλων στρατηγικών όπλων της Βόρειας Κορέας, όπως οι «Hwasong-10» και «Hwasong-12» που κατέστησαν επιχειρησιακοί τα προηγούμενα χρόνια, εξηγεί ο στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Μαζί με τους προαναφερθέντες πυραύλους, ο «Hwasong-16B» ενισχύει την ικανότητα της Πιονγκγιάνγκ όχι μόνο να αποτρέψει πιθανή επιθετικότητα των ΗΠΑ αλλά και να χτυπήσει στρατηγικά σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ολοένα και πιο αμφισβητούμενη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Στις εν λόγω εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται και η γνωστή αεροπορική βάση Andersen στο Γκουάμ, από όπου το Πεντάγωνο προσπαθεί να πραγματοποιήσει μια ακόμη έρπουσα επίθεση στη γεωπολιτική αυλή άλλων υπερδυνάμεων, όπως η Κίνα.
Από φιάσκο σε φιάσκο οι ΗΠΑ
Είναι ενδιαφέρον ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, στις 19 Μαρτίου, η αμερικανική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε, όπως ισχυρίζεται, την τελευταία δοκιμή του AGM-183A, ενός πυραύλου που εκτοξεύτηκε που έφερε ένα HGV.
Με το όνομα ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon), ο πύραυλος υποτίθεται ότι ήταν το σημείο εισόδου των ΗΠΑ στο «υπερηχητικό club».
Ο ARRW εκτοξεύτηκε δοκιμαστικά από ένα βομβαρδιστικό B-52H με πυρηνικές δυνατότητες ενώ η USAF (Πολεμική Αεροπορία ΗΠΑ) δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα αποτελέσματα.
Κατά τα φαινόμενα η εκτόξευση ήταν αποτυχημένη, όπως συνέβη και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Αν ήταν επιτυχημένη, το Πεντάγωνο θα είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματα της εκτόξευσης μέχρι τώρα.
Το ναυάγιο της Lockheed Martin
Ακόμη χειρότερα, ντροπιασμένη από τις πολυάριθμες αποτυχίες του πυραύλου, η Lockheed Martin είπε ξεδιάντροπα ψέματα για τις υποτιθέμενες «επιτυχείς εκτοξεύσεις» του AGM-183A, επισημαίνει ο Bosnic.
Αποκαλύπτει δε πως το στρατιωτικό βιομηχανικό πλέγμα των ΗΠΑ κατέφυγε στη χρήση της σημασιολογίας ως τρόπου για να αναφέρει την υποτιθέμενη «επιτυχία» του, καθώς περαιτέρω αποτυχίες θα σήμαιναν περικοπές στη χρηματοδότηση και την τελική ακύρωση του προγράμματος.
Μετά από χρόνια αποτυχιών, ο AGM-183A είχε ξαφνικά μια σειρά από πολλές φαινομενικά «άψογες δοκιμές».
Ωστόσο, αυτές ήταν απλώς απλές δοκιμές που στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ως επιτυχημένες εκτοξεύσεις HGV.
Κι όμως, το project έμεινε ανολοκλήρωτο αφήνοντας την USAF χωρίς επιχειρησιακό όπλο.
Η σειρά των «στάσιμων επιτυχιών» έσπασε μόλις τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η USAF και η Lockheed Martin αποκάλυψαν ότι η πρώτη πλήρης δοκιμή του όπλου ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Ωστόσο, μετά από πάνω από μισή δεκαετία δοκιμών, ο AGM-183A μόλις και μετά βίας κατάφερε να πετύχει 5 Mach πριν αποτεφρωθεί από την υπερβολική ζέστη.
Το Κογκρέσο απείλησε να σταματήσει τη χρηματοδότηση
Μετά από τουλάχιστον μισή ντουζίνα (δημοσίως παραδεκτές) διαδοχικές αποτυχίες στις δοκιμές, το Κογκρέσο των ΗΠΑ απείλησε να περικόψει περαιτέρω τη χρηματοδότηση για το project.
Η εξέλιξη αυτή έφερε μια έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι το προβληματικό έργο ήταν πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα.
Η Lockheed Martin είχε τώρα μόνο μια ακόμη ευκαιρία να κάνει το όπλο να λειτουργήσει.
Στις 13 Μαρτίου 2023, ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52H που μετέφερε ένα μόνο AGM-183A πραγματοποίησε τη δεύτερη πλήρη δοκιμή.
Αρχικά, η USAF αρνήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα, αφήνοντας τους ειδικούς σχεδόν σίγουρους ότι επρόκειτο για άλλη μια αποτυχία.
Μόλις μια μέρα αργότερα, αυτή η ιδέα ενισχύθηκε περαιτέρω με την ανακοίνωση πως δεν θα αγόραζε υπερηχητικά όπλα το 2024.
Τελικά, στις 28 Μαρτίου 2023, πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η USAF παραδέχτηκε ότι η δοκιμή ήταν πλήρης αποτυχία.
Οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να είναι απόρρητες, αλλά το φιάσκο δεν μπορεί να αποσιωπηθεί.
Είναι πιθανότατα η τελευταία προσπάθεια της Lockheed Martin να σώσει το έργο, αλλά η σιωπή της USAF για την τελευταία δοκιμή μπορεί να αποκαλύψει και πάλι τα αποτελέσματα.
Αναγκαστικά από την επίθεση στην…άμυνα – Η Βόρεια Κορέα μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο στις ΗΠΑ
Η συνεχιζόμενη αποτυχία του Πενταγώνου να αποκτήσει ένα επιχειρησιακό υπερηχητικό όπλο το αναγκάζει να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην πυραυλική άμυνα, ενώ επεκτείνει επίσης την ανάπτυξη των προηγουμένως απαγορευμένων όπλων μεσαίου και μεσαίου βεληνεκούς (κυρίως υποηχητικούς πυραύλους cruise).
Ωστόσο, αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με τα πλεονεκτήματα της Βόρειας Κορέας, ιδιαίτερα τον «Hwasong-16B», καθώς η κεφαλή HGV της είναι ουσιαστικά αδύνατο να αναχαιτιστεί, παρά τις μάταιες προσπάθειες των ΗΠΑ να παρουσιάσουν το αποτυχημένο σύστημα αεράμυνας «Patriot» ως υποτιθέμενο «ικανό» να το κάνει.
Οι δυνατότητες της Πιονγκγιάνγκ έχουν αυξηθεί εκθετικά την τελευταία μισή δεκαετία, με τις στρατηγικές της δυνάμεις να είναι πλέον ικανές να πλήξουν σχεδόν οποιονδήποτε στόχο στις ΗΠΑ.
Αυτό διασφαλίζει ότι η Ουάσιγκτον θα υποστεί τελικά τις συνέπειες οποιασδήποτε πιθανής άμεσης επίθεσης κατά της Βόρειας Κορέας.
Με τη βοήθεια Ρωσίας - Κίνας
Σε καθαρά στρατιωτικούς όρους, το πλεονέκτημα του πιο πρόσφατου Hwasong-16B έναντι άλλων βορειοκορεατικών IRBM είναι πως πρόκειται για ένα project στερεού καυσίμου, που σημαίνει ότι η ετοιμότητά του για μάχη είναι σταθερή, καθώς δεν απαιτεί μακρά διαδικασία ανεφοδιασμού.
Το γεγονός ότι ο «Hwasong-16B» μπορεί να εκτοξευθεί σχεδόν αμέσως είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια της Πιονγκγιάνγκ.
Η Βόρεια Κορέα είχε δοκιμάσει διάφορα υπερηχητικά όπλα τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2021, τα οποία ήταν όλα επιτυχημένα, σε αντίθεση με εκείνα των ΗΠΑ.
Ενώ η τεχνολογική της ικανότητα είναι πολύ γνωστή παντού σε όλο τον κόσμο, η Βόρεια Κορέα πιθανότατα είχε τουλάχιστον κάποια βοήθεια από τις γειτονικές υπερδυνάμεις, αφού είναι προς το συμφέρον τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας να κρατήσουν την Πιονγκγιάνγκ ασφαλή.
Στην πραγματικότητα, ο Hwasong-16B μοιάζει κάπως με τον κινεζικό DF-17 MRBM που είναι εξοπλισμένος με το HGV DF-ZF/WU-14.
Οι στενοί δεσμοί της Μόσχας με τη Βόρεια Κορέα θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη, ιδιαίτερα καθώς η Ρωσία ηγείται παγκοσμίως στα υπερηχητικά όπλα.
Ο ευρασιατικός γίγαντας είναι δεκαετίες μπροστά από τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων, επομένως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα παρείχε παλαιότερη υπερηχητική τεχνολογία στη γείτονά του, θεωρεί ο Bosnic.
Τα εν λόγω δεδομένα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Πιονγκγιάνγκ θα υιοθετήσει ένα πιο επιθετικό στρατιωτικό δόγμα για να απωθήσει την επιθετικότητα της Δύσης στην ολοένα και πιο αμφισβητούμενη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου το ΝΑΤΟ σχεδιάζει ανοιχτά να επεκτείνει την άκρως αποσταθεροποιητική παρουσία του.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών