Οι παράλογες απαιτήσεις του για δυτικό εξοπλισμό έχουν κάνει πολλούς να διερωτώνται για την ψυχική σταθερότητα του Ουκρανού προέδρου
Ο Zelensky υπέταξε τα συμφέροντα της Ουκρανίας στο βωμό της προσπάθειας της συλλογικής Δύσης να αποδυναμώσει τη Ρωσία, θυσιάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς στη κρεατομηχανή του πολέμου.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι παράλογες απαιτήσεις του για δυτικό εξοπλισμό έχουν κάνει πολλούς να διερωτώνται για την ψυχική σταθερότητα του Ουκρανού προέδρου.
Τα σχιζοφρενικά αιτήματά του, καυτηριάζει ο στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Στην αρχή ήταν τα F - 16
Όλα είχαν ξεκινήσει, όταν ο Zelensky μιλούσε για «κλείσιμο του ουρανού» πάνω από την Ουκρανία με τα «καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο», αναφερόμενος στα αμερικανικά F-16.
Ζητούσε συνεχώς αλλά μάταια τα ελαφριά μονοκινητήρια αεροσκάφη για να τα θέσει απέναντι στα πολύ πιο προηγμένα βαρέα ρωσικά μαχητικά.
Όταν η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του 2023 απέτυχε, κατέστη σαφές ότι τα F-16 δεν θα ήταν σίγουρα ο λεγόμενος «game changer», γεγονός το οποίο παραδέχθηκαν πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, think tanks, αμυντικοί φορείς, καθώς και ορισμένοι ανώτατοι αξιωματούχοι.
Αυτό δεν συνέτισε τον Ουκρανό πρόεδρο που άρχισε να ζητά πολλά περισσότερα από τη Δύση.
Ωστόσο, τα συμφέροντα μεμονωμένων κρατών μελών του ΝΑΤΟ προηγούνται των αναγκών του καθεστώτος του Κιέβου, και γι' αυτό σημαντικοί υποψήφιοι χορηγοί, όπως η Δανία, στράφηκαν στην πώληση των παλαιών αεροσκαφών σε άλλες χώρες, μια κίνηση που υποστηρίζεται κατηγορηματικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα καθώς ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με την Κίνα συνεχίζει να κλιμακώνεται.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα πρόσφατα σχόλια του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin σχετικά με τη ματαιότητα της παράδοσης των F-16 και τον πραγματικό αντίκτυπό τους στο πεδίο της μάχης θα μπορούσε να ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του λεγόμενου «game changer».
Μετά ήρθαν οι Patriot
Παρόλα αυτά, ο Zelensky χρειάζεται προφανώς να τον βοηθήσει ως προς την παράνομη παραμονή του στην εξουσία, γι' αυτό αποφάσισε να στραφεί στο πολύ πιο δημοφιλές σύστημα «Patriot» SAM (πύραυλοι επιφανείας-αέρος).
Συγκεκριμένα, στις 28 Μαρτίου 2024, το CBS News δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον Zelensky, κατά την οποία ισχυρίστηκε ότι μόνο «5 έως 7 συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ είναι σε θέση να προστατεύσουν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία σήμερα», προσθέτοντας ότι με την απόκτησή τους θα ξεμπλοκάρουν ουκρανικές δυνάμεις προκειμένου να ριχτούν στη μάχη.
Από τους 7 στους 25 Patriot
Μία εβδομάδα αργότερα ο Zelensky έκανε μια εντελώς διαφορετική εκτίμηση σε μια συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση στις 6 Απριλίου, όταν είπε ότι «είναι προτιμότερο να υπάρχουν 25 συστήματα Patriot, με 6-8 συστοιχίες το καθένα».
Τετραπλάσια αύξηση στις αξιώσεις του Zelensky
Πρόκειται για τετραπλάσια ή πενταπλάσια αύξηση, μια τεράστια διαφορά σε σύγκριση με τις προηγούμενες αξιώσεις του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λέξη «συστήματα» σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται σε ολόκληρες μονάδες, συγκεκριμένα σε τάγματα (ή τμήματα στη ρωσική στρατιωτική ονοματολογία).
Κάθε τάγμα αποτελείται από έξι συστοιχίες ενώ κάθε μία (δηλαδή η βασική μονάδα βολής) αποτελείται από ένα ραντάρ, έναν σταθμό ελέγχου εμπλοκής, υπολογιστές, εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας και έως οκτώ εκτοξευτές (συνήθως έξι), καθένας από τους οποίους διαθέτει τουλάχιστον τέσσερις πυραύλους έτοιμους για βολή (αν και αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά στις τελευταίες εκδόσεις).
Αν μετρήσουμε έξι εκτοξευτές ανά συστοιχία ανάλογα με την παραλλαγή, αυτό συνεπάγεται μεταξύ 24 και 96 βλημάτων ανά συστοιχία.
Για παράδειγμα, το σχετικά βασικό PAC-2 φέρει τέσσερις πυραύλους σε κάθε εκτοξευτή, ενώ το πιο προηγμένο PAC-3 16 (τέσσερις σε καθένα από τους τέσσερις εκτοξευτές).
Έτσι, ένα μόνο τάγμα έχει τουλάχιστον 144 πυραύλους για το PAC-2 και 576 για το PAC-3.
Και ο Zelensky ζητά 25 τάγματα, από 5-7 που ανέφερε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν.
Ζητά το 1/3 όλων των πυραύλων Patriot που έχουν παραχθεί ποτέ
Έτσι, αν έπαιρνε το PAC-2, αυτό σημαίνει 3.600 πυραύλους. Αν και ο ακριβής αριθμός των ταγμάτων «Patriot» στον αμερικανικό στρατό και το ΝΑΤΟ είναι σίγουρα μυστικός, δεδομένα ανοιχτού κώδικα δείχνουν ότι το Πεντάγωνο διαθέτει λιγότερους από 500 εκτοξευτές το 2010, ενώ το Στρατιωτικό Βιομηχανικό Συγκρότημα των ΗΠΑ (MIC) παρήγαγε περίπου 10.000 πυραύλους μέχρι στιγμής πράγμα που σημαίνει ότι ο Zelensky θέλει …«μόνο» το 1/3 όλων των πυραύλων Patriot που έχουν παραχθεί ποτέ.
Μόλις …150 δισ. δολάρια κοστίζουν οι απαιτήσεις Zelensky
Όσον αφορά στην τιμή πώλησης, αυτή έχει ως εξής: Μια συστοιχία για τον αμερικανικό στρατό κοστίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ για χώρες του εξωτερικού 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έτσι, στο καλύτερο σενάριο (χωρίς δασμούς και απίθανη, έκπτωση που ούτε ο αμερικανικός στρατός δεν έχει), το καθεστώς του Κιέβου χρειάζεται τουλάχιστον 150 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για 25 τάγματα «Patriot».
Όσον αφορά τους πυραύλους, ο αμερικανικός στρατός πληρώνει 4 εκατομμύρια δολάρια το έναν, ενώ οι πελάτες έως και 10 εκατομμύρια.
Για άλλη μια φορά, αν ληφθεί υπόψη το προνομιακό κόστος το καθεστώς του Κιέβου χρειάζεται άλλα 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για τους πυραύλους PAC-2.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι αρκετές φορές υψηλότεροι εάν το καθεστώς του Κιέβου αρχίσει να απαιτεί πιο προηγμένες εκδόσεις όπως το PAC-3.
«Ποιος πιστεύει ότι αυτό είναι ένα βιώσιμο σχέδιο για τη συλλογική Δύση;» διερωτάται ο Bosnic.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών