ΕΕ: Θα επηρεάσει αρνητικά την ενταξιακή πορεία της χώρας
Σύμφωνα με ανέφεραν γεωργιανά ΜΜΕ, 83 από τους 150 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία. Πρέπει να περάσει δύο ακόμη αναγνώσεις πριν γίνει νόμος.
Το νομοσχέδιο απαιτεί από οργανώσεις που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως πράκτορες ξένης επιρροής. Σύμφωνα με τους διαφωνούντες το νομοσχέδιο βρίσκεται στη γραμμή αντίστοιχου ρωσικού νόμου που η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς για να καταστείλει τη διαφωνία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιήσει όλες κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου. Η ΕΕ, η οποία έδωσε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο νόμου είναι ασυμβίβαστο με τις αξίες του. Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η ΕΕ ανέφερε σε δήλωση: "Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη και η τελική υιοθέτηση αυτής της νομοθεσίας θα επηρεάσει αρνητικά την πρόοδο της Γεωργίας στην πορεία της προς την ΕΕ. Αυτός ο νόμος δεν είναι σύμφωνος με τους βασικούς κανόνες και αξίες της ΕΕ." Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο νόμος "θα περιορίσει την ικανότητα της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεων των μέσων ενημέρωσης να λειτουργούν ελεύθερα, θα μπορούσε να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης και να στιγματίσει άδικα τις οργανώσεις που προσφέρουν οφέλη στους πολίτες της Γεωργίας".
Άστραψε και βρόντηξε ο Medvedev: Οι ΗΠΑ καθοδηγούν τα πάντα στη Γεωργία - Στήνουν διαδηλώσεις-Hollywood
Οι ΗΠΑ ελέγχουν a priori όλες τις γεωργιανές διαδηλώσεις ενάντια σε ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο για ξένους πράκτορες στη χώρα, έγραψε νωρίτερα στο Telegram ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev στον προσφιλή αιχμηρό τουτόνο.
«Ας ρίξει τον πρώτο λίθο στον καθρέφτη του όποιος περιγράφει τέτοιες δραστηριότητες ως αυθόρμητες διαμαρτυρίες. Η έμπειρη και πολύ οικεία πινελιά του Hollywood φαίνεται έντονα πίσω από αυτές τις συγκεντρώσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Medvedev.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Ρώσου Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν περάσει αντίστοιχους νόμους από το 1938, ενώ η Αυστραλία και το Ισραήλ ακολουθούν παρόμοια πρότυπα.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετούν επίσης αυτού του είδους τους νόμους, κάτι για το οποίο η Δύση δεν λέει τίποτα.
«Αν είναι αμερικανικός νόμος, τότε είναι πέρα για πέρα μομφή. Νομίζω ότι ακόμη και αν η νομοθεσία προέβλεπε θανατική ποινή για ξένους πράκτορες, η Ουάσιγκτον θα είχε βρει έναν τρόπο να δικαιολογήσει την καταστολή. Αυτό είναι το σωστό γιατί είναι οι εχθροί της ίδιας της Αμερικής που υποβάλλονται ούτως ή άλλως σε θανατική ποινή!», έγραψε σε χιουμοριστικό τόνο ο Medvedev.
Κατά την άποψή του, το πρόβλημα της Δύσης με το γεωργιανό νομοσχέδιο, καθώς και με παρόμοια νομοθεσία στο Κιργιστάν, είναι ότι «βλέπετε, είναι «μια ρωσική ιδέα» και όχι μια δυτική πρωτοβουλία».
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αντιμετωπίζεται με «πληρωμένες διαμαρτυρίες όπως το Μαϊντάν, συμπλοκές, πιέσεις και εκβιασμούς».
«Πίσω από όλα, υπάρχει η αλαζονεία και η ισχυρή οργή εκείνων που αντιμετωπίζουν μια άνοδο της άμεσης αντίστασης και της απροθυμίας να υπακούσουν στη θέλησή του», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμφάνιση πρωτοβουλιών όπως οι νόμοι ενάντια στους ξένους πράκτορες υποδηλώνουν μια γενική περιφρόνηση για τις «ατλαντικές αξίες».
«Αυτή η περιφρόνηση αυξάνεται ακόμη και σε χώρες που ήταν αρκετά υποταγμένες στους Αγγλοσάξονες», υποστήριξε ο Medvedev, καταλήγοντας με νόημα πως «αυτή είναι μόνο η αρχή».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών