Χώρες του ΝΑΤΟ έχουν στείλει στρατό στην Ουκρανία επιβεβαιώνει ο Πολωνός πρωθυπουργός
«Σήμερα το ΝΑΤΟ βοηθάει όσο το δυνατόν περισσότερο, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της για τόσο καιρό, υπάρχουν λίγοι στρατιώτες (σ.σ.από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία)», είπε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν μερικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ εκεί - στρατιώτες, σύμβουλοι και μηχανικοί», είπε ο Tusk απαντώντας σε ερώτηση μιας 10χρονης μαθήτριας, η οποία είναι διαπιστευμένη ως δημοσιογράφος, μετά από μια συνεδρίαση της πολωνικής Κάτω Βουλής.
Το κορίτσι ρώτησε τον Πολωνό πρωθυπουργό, εάν το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε ποιες χώρες και σε ποιους αριθμούς έχουν στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία.
Συναισθανόμενος της βαρύτητας της αποκάλυψής του ο Tusk έσπευσε στη συνέχεια να προσθέσει ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακεί περαιτέρω στην ουκρανική σύγκρουση.
Πάντως είναι μία δήλωση, που έρχεται σε αντιδιαστολή με τα λεγόμενα του γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρόκειται να εμπλακεί στην Ουκρανία.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova χαρακτήρισε με τη σειρά της τη δήλωση του Πολωνού πολιτικού επιβεβαίωση του υβριδικού πολέμου κατά της Ρωσίας.
Ο Stoltenberg είχε αποκλείσει επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είχε δηλώσει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο, «αδειάζοντας» για ακόμα μια φορά τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, ο οποίος πρόσφατα είπε πως δεν αποκλείει την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων, εάν οι Ρώσοι σπάσουν τις πρώτες γραμμές άμυνας και εάν ζητήσει κάτι τέτοιο το Κίεβο.
Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, o Stoltenberg είπε πως «το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να συμμετάσχει άμεσα στη σύγκρουση».
Όπως λέει, η Συμμαχία έχει δύο βασικές αποστολές: να στηρίξει το Κίεβο και να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης πέρα από την Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος Putin δεν πίστευε ότι θα παρέχουμε τόση βοήθεια στον Zelensky, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα στείλουμε στρατεύματα.
Η Ουκρανία δεν ζήτησε κάτι τέτοιο.
Αυτό που μας ζητά είναι υποστήριξη, πυρομαχικά και επιθετικό πυροβολικό» τόνισε ο Stoltenberg.
Υπογραμμίζει πως δεν βλέπει «άμεσο κίνδυνο στρατιωτικής επίθεσης σε οποιονδήποτε σύμμαχο του ΝΑΤΟ» από τη Ρωσία.
Επιπλέον, χαρακτήρισε απερίσκεπτη τη ρωσική πυρηνική ρητορική.
«Το ΝΑΤΟ δεν βλέπει καμία αλλαγή στη στάση της Μόσχας όσον αφορά αυτό το θέμα» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Η επέμβαση της Δύσης στην Ουκρανία
Στη Δύση, πρόσφατα γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για άμεση επέμβαση στην ουκρανική σύγκρουση.
Έτσι, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε την πιθανή αποστολή γαλλικής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron χαρακτήρισε αποδεκτά τα πλήγματα των ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος με βρετανικούς πυραύλους.
Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera αποκάλυψε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα εγκριθεί απόφαση για μη επέμβαση δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία από τις βασικές φράσεις στο προσχέδιο αυτού του εγγράφου είναι «όχι μπότες στο έδαφος».
Με φόντο πολεμικές δηλώσεις δυτικών πολιτικών και αποσταθεροποιητικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο, εκ μέρους του Vladimir Putin ξεκίνησε τις προετοιμασίες για ασκήσεις πυραυλικών σχηματισμών των ρωσικών δυνάμεων.
Αυτοί οι ελιγμοί αναμένεται να δοκιμάσουν τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, William Burns χωρίς τη βοήθεια της Δύσης η Ουκρανία πιθανότατα θα χάσει στο πεδίο της μάχης πριν από το τέλος του 2024.
Sergei Naryshkin (Μυστικές Υπηρεσίες Ρωσίας): Η αποστολή στρατού της Δύσης στην Ουκρανία… θα θεωρηθεί κλιμάκωση
Οι δηλώσεις δυτικών πολιτικών για την πιθανότητα αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά ανεύθυνες, μπορούν να θεωρηθούν ως κλιμάκωση της σύγκρουσης, ο Sergei Naryshkin, διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών.
«Πρόκειται για εξαιρετικά ανεύθυνες δηλώσεις δυτικών πολιτικών και ακόμη και οι ίδιες οι δηλώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως κλιμάκωση της σύγκρουσης», είπε ο Sergei Naryshkin, σχολιάζοντας τις ολοένα και συχνότερες δηλώσεις στη Δύση για τη δυνατότητα αποστολής στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε τον Φεβρουάριο 2024 ότι οι δυτικοί ηγέτες συζητούσαν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Παραδέχτηκε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συναίνεση, αλλά, σύμφωνα με τα λόγια του, «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Σε συνέντευξή του στον Economist στις αρχές Μαΐου, ο Macron επανέλαβε ότι δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο εάν η Ρωσία διαπεράσει την πρώτη γραμμή και υποβάλλει αίτημα για βοήθεια η Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Macron, «πολλές χώρες» συμφώνησαν με την προσέγγιση της Γαλλίας σχετικά με την πιθανή αποστολή στρατευμάτων.
Λίγο αργότερα , ο πρώην Βοηθός του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Stephen Bryan, σε άρθρο για τους Asia Times, ανέφερε ότι η Γαλλία «έστειλε επίσημα» στρατιώτες της Λεγεώνας των Ξένων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 1.500 στρατιώτες έχουν σταλεί για να υποστηρίξουν την 54η ουκρανική χωριστή μηχανοκίνητη ταξιαρχία στο Slavyansk.
Ωστόσο, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε άμεσα αυτές τις πληροφορίες.
Ο ηγέτης της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου, Hakeem Jeffries, πρόσφατα σε συνέντευξή του στο CBS News δεν απέκλεισε τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Hakeem Jeffries, ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό εάν ηττηθεί η Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να επιτρέψουν την πτώση της Ουκρανίας».
Την ίδια ώρα, όπως είπε αργότερα ο εκπρόσωπος του State Department Matthew Miller, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι δεν θα αποσταλούν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών