Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης - Οργή Ισραήλ: Σε κίνδυνο η ασφάλεια μας
(Συνεχές update) Στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αλλά και σε σφοδρά πυρά της πολιτικής που ακολουθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu στη Γάζα προχώρησαν Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση και οργή του Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει ότι η κίνηση της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους θα πυροδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Μάλιστα το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανακαλεί από τις τρεις αυτές ευρωπαϊκές χώρες τους πρέσβεις του ... για διαβουλεύσεις, κάνοντας μάλιστα λόγο για ... ανοησία.
Αν και το Ισραήλ απομονώνεται ολοένα και περισσότερα στη διεθνή σκηνή, ύστερα και από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και του υπουργού Άμυνας, Yoav Gallant για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα (η απόφαση αφορά και τους ηγέτες της Hamas), ο IDF εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη ισχύ τόσο τη Jabalia στη βόρεια Γάζα όσο και τη Rafah.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Jabalia έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο πόλεμος τους κατά της Hamas κάθε άλλο παρά εύκολος θα πρέπει να θεωρηθεί, καθώς υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ πριν λίγους μήνες υποστήριζε πως είχε καταφέρει να διαλύσει τις δυνάμεις της Hamas στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό παραμένει απελπιστική καθώς δεν διανέμεται βοήθεια, μια και το πέρασμα στη Rafah παραμένει κλειστό.
Η αρχή από τη Νορβηγία
Την αρχή της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους έκανε νωρίτερα σήμερα 22/5 το πρωί η Νορβηγία, η οποία ανακοίνωσε ότι η επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα τεθεί σε ισχύ από τις 28 Μαΐου.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος», αναφέρεται στον ιστότοπο της νορβηγικής κυβέρνησης.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, εάν δεν υπάρξει αναγνώριση» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre, τονίζοντας ότι η Παλαιστίνη έχει θεμελιώδες δικαίωμα σε ένα ανεξάρτητο κράτος.
Λίγο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Νορβηγίας, ακολούθησε η Ιρλανδία με τον πρωθυπουργό Simon Harris να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η Ιρλανδία προχωρά στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.
Η Ιρλανδία είχε ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο πως θα προχωρούσε σε αυτήν την ενέργεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Micheal Martin ανακοίνωσε πως η Ιρλανδία θα αναγνωρίσει και αυτή επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης στις 28 Μαΐου.
«Σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης.
Ο καθένας μας θα αναλάβει τώρα όποια εθνικά βήματα είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.
Είμαι βέβαιος ότι και άλλες χώρες θα ενωθούν μαζί μας για να κάνουμε αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομάδες» υποστήριξε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Simon Harris.
Σε αντίστοιχη ενέργεια προχώρησε και ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez, ο οποίος και αυτός αποκάλυψε πως στις 28 Μαΐου η Ισπανία θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος.
Σημειώνεται πως πέρα από την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία έχουν υπονοήσει ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, με το επιχείρημα ότι η λύση των δύο κρατών είναι απαραίτητη για να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή.
Την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία έσπευσαν να χαιρετίσουν εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία διοικεί τη Δυτική Όχθη αλλά και της Hamas, η οποία έχει τον έλεγχο της Γάζας.
Πυρά Sanchez κατά Netanyahu
Στην ομιλία του στο ισπανικό κοινοβούλιο ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του θα αναγνωρίσει στις 28 Μαΐου το κράτος της Παλαιστίνης και επανέλαβε το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Όπως είπε, έχει έρθει η ώρα για συγκεκριμένη δράση.
«Ο πρωθυπουργός Netanyahu εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια και να βομβαρδίζει νοσοκομεία, σχολεία, σπίτια.
Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την πείνα, το κρύο και τον τρόμο για να τιμωρήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αθώα αγόρια και κορίτσια – και τα πράγματα έχουν φτάσει τόσο μακριά που οι εισαγγελείς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησαν αυτή την εβδομάδα τη σύλληψή του για εγκλήματα πολέμου» ανέφερε ο Sanchez, υποστηρίζοντας πως δεν έχει πλέον καμία αμφιβολία πως ο Netanyahu «δεν είχε σχέδιο ειρήνης για την Παλαιστίνη».
«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε: να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως κάνουμε, να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, όπως πράττουμε.
Αλλά πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε όλους τους πολιτικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για να πούμε, δυνατά και ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να καταστραφεί δια της βίας η δυνατότητα της λύσης των δύο κρατών, επειδή είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτή την τρομερή σύγκρουση.
Και γι' αυτό θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά τη συζήτηση της απόφασης με τα δύο κόμματα που απαρτίζουν αυτήν την προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού –και σύμφωνα με τα αισθήματα της πλειοψηφίας του ισπανικού λαού– το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους την Τρίτη 28 Μαΐου» υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Οργή Ισραήλ, ανακαλεί πρέσβεις - Netanyahu: Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ισοδυναμεί με επιβράβευση της τρομοκρατίας
Κατόπιν της ανακοίνωσης της Νορβηγίας, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση για διαβουλεύσεις των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και στη Νορβηγία, προειδοποιώντας ότι το ίδιο θα πράξει και με την Ισπανία.
«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του» αναφέρει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Israel Katz.
«Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στον κόσμο: Η τρομοκρατία... αποδίδει.
Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Hamas πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, αφού διέπραξε ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα στα οποία έγινε μάρτυρας όλος ο κόσμος, αυτές οι χώρες επέλεξαν να ανταμείψουν τη Hamas και το Ιράν αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.
Αυτό το διαστρεβλωμένο βήμα είναι αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου, πλήγμα στις προσπάθειες επιστροφής των 128 ομήρων και ώθηση στη Hamas και στους τζιχαντιστές του Ιράν, γεγονός που υπονομεύει την ευκαιρία για ειρήνη και αμφισβητεί το δικαίωμα του Ισραήλ γι αυτοάμυνα.
Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό, θα υπάρξουν περαιτέρω σοβαρές συνέπειες.
Εάν η Ισπανία ακολουθήσει και αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, θα γίνει ένα παρόμοιο βήμα εναντίον της.
Η ιρλανδο-νορβηγική ανοησία δεν μας πτοεί.
Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας: αποκατάσταση της ασφάλειας στους πολίτες μας, διάλυση της Hamas και επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους. Δεν υπάρχουν πιο δίκαιοι λόγοι από αυτούς» αναφέρει η ανακοίνωση του Katz.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η τυχόν αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους χωρίς πρώτα να προηγηθούν διαπραγματεύσεις, θα πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο τον εξτρεμισμό και την αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Εφόσον Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία προχωρήσουν στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα είναι μια ακόμα κίνηση που θα πλήξει το Ισραήλ, το οποίο το τελευταίο διάστημα δέχεται διαδοχικά «πλήγματα» σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο, καθώς κατηγορείται για γενοκτονία στη Γάζα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο με τη σειρά του αποφάσισε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Netanyahu και του υπουργού Άμυνας, Gallant για εγκλήματα πολέμου.
Από την πλευρά του, ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απάντησε πως η πρωτοβουλία Ιρλανδίας, Ισπανίας και Νορβηγίας να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος ισοδυναμεί με «επιβράβευση της τρομοκρατίας», καταδικάζοντας την εν λόγω απόφαση.
«Αυτό θα ήταν ένα κράτος-τρομοκράτης. Θα προσπαθούσε να εξαπολύσει την (επίθεση που οδήγησε στη) σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά - και σε αυτό δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε», αναφέρει ο Netanyahu, υπενθυμίζοντας την αιματοχυσία που προκάλεσε η Hamas και πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θα παραμείνει απτόητο στην επιδίωξη του στόχου του, ο οποίος είναι η ολοκληρωτική επικράτηση στον πόλεμο εναντίον της Hamas.
Αμετανόητη η κυβέρνηση Netanyahu, με θράσος επεκτείνει τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη
Το Ισραήλ θα δώσει την άδεια σε Ισραηλινούς εποίκους να επιστρέψουν σε τρεις πρώην οικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπου τους είχε απαγορευθεί να μπουν μετά την εκκένωση που διατάχθηκε το 2005.
Οι τρεις οικισμοί, Σα-νουρ, Γκανίμ και Καντίμ, βρίσκονται κοντά στις παλαιστινιακές πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς, που θεωρούνται προπύργιο ένοπλων οργανώσεων στη βόρεια Δυτική Όχθη. Σε έναν τέταρτο οικισμό, τον Χομές, είχε δοθεί η άδεια επιστροφής πέρυσι, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροποποίηση στον αποκαλούμενο «νόμο αποδέσμευσης» του 2005. Για την επιστροφή στους τρεις άλλους οικισμούς απαιτείτο η άδεια του στρατού, ο οποίος έχει τον γενικό έλεγχο στη Δυτική Όχθη.
«Η εβραϊκή εξουσία στην Ιουδαία και τη Σαμάρια εγγυάται την ασφάλεια, η εφαρμογή του νόμου για την ακύρωση της αποδέσμευσης θα οδηγήσει στην ανάπτυξη οικισμών και θα παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία της Δυτικής Όχθης.
Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε το Ισραήλ για αδιαλλαξία που πυροδοτεί την περιφερειακή αστάθεια, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη έως ότου το Ισραήλ αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. «Ένα κράτος εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλιώς δεν θα υπάρξει ασφάλεια ή ειρήνη για κανέναν και η μάχη θα συνεχιστεί» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Η περσινή τροποποίηση του νόμου απεμπλοκής θεωρήθηκε ότι ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση των παλαιών εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης που είχαν εκκενωθεί το 2005, με βάση ένα σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Σύμφωνα με εκείνο το σχέδιο, στο οποίο είχε αντιταχθεί το κίνημα των εποίκων, διατάχθηκε η εκκένωση και των 21 εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι οικισμοί στη Δυτική Όχθη δεν επηρεάστηκαν, εκτός από τους τέσσερις στους οποίους θα επιτραπεί ξανά η πρόσβαση τώρα.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 500.000 Εβραίοι έποικοι ζουν σήμερα στη Δυτική Όχθη, στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Άλλες 200.000 ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Για τους Παλαιστίνιους, και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι. Το Ισραήλ το αμφισβητεί, επικαλούμενο ιστορικούς, βιβλικούς και πολιτικούς λόγους καθώς επίσης και ζητήματα ασφαλείας. Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η επέκταση των οικισμών συνεχίστηκε υπό διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις.
Βρώμικο παιχνίδι των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ - Εναντιώνονται στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης
Την αντίδρασή της στην μονομερή αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση του Joe Biden, με αφορμή τις ανακοινώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας ότι θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στα τέλη αυτού μήνα.
«Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με μονομερή αναγνώριση, πιστεύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
«Ο πρόεδρος είναι σθεναρός υποστηρικτής της λύσης δύο κρατών και ήταν σε όλη του τη σταδιοδρομία». «Πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει γίνει πραγματικότητα μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης».
Από το 1988, 139 από τις 193 χώρες - μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.
Αποστάσεις Γαλλίας από την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους: Δεν είναι ταμπού, αλλά δεν είναι η ώρα
Δεν είναι ταμπού, αλλά δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Stephane Sejourne στον απόηχο της απόφασης της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος.
«Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία.
Όμως το Παρίσι εκτιμά πως δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες σήμερα ώστε η απόφαση αυτή να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη διαδικασία που αποσκοπεί στη λύση των δύο κρατών» υποστήριξε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως «η απόφαση αυτή πρέπει να είναι χρήσιμη, δηλαδή να επιτρέπει μια αποφασιστική πρόοδο στο πολιτικό πεδίο».
«Σε αυτή την προοπτική, θα πρέπει να συμβεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να έχει ένα πριν και ένα μετά» τόνισε ο Sejourne, ο οποίος δέχθηκε σήμερα στο Παρίσι τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Israel Katz.
Όπως είπε ο Sejourne «δεν πρόκειται μόνο για συμβολικό ζήτημα ή για ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης, αλλά για ένα διπλωματικό εργαλείο στην υπηρεσία της λύσης των δύο κρατών τα οποία θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο και με ασφάλεια».
Συνεχίζουν οι Ισραηλινοί
Παρόλο αυτά ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τόσο τον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia στη βόρεια Γάζα όσο και τη Rafah, στα νότια.
Το τελευταίο 24ωρο ο IDF εισέβαλε βαθύτερα στη Jabalia πλήττοντας νοσοκομείο και κατοικημένες περιοχές με βομβαρδισμούς από άρματα μάχης και αεροπλάνα ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για 5 νεκρούς στη Rafah από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Στη Jabalia, όπου πραγματοποιούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις εδώ και 2 εβδομάδες, οι Ισραηλινοί επέστρεψαν προκειμένου να εμποδίσουν την ανασυγκρότηση των δυνάμεων της Hamas, τις οποίες όπως υποστήριζαν, είχαν διαλύσει.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εξάρθρωσε «περίπου 70 τρομοκρατικούς στόχους» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι επιθέσεις αυτές του ισραηλινού στρατού είχαν ως συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να αναγκαστούν και πάλι να εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου διαβιούσαν, αλλά και να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι υποστήριξαν ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Kamal Adwan της Jabalia, με αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό, πανικόβλητο να μεταφέρει τους ασθενείς με τα κρεβάτια του νοσοκομείου και τα φορεία έξω στον δρόμο που είναι γεμάτος ερείπια.
Επιπλέον, αναφέρουν ότι τα ισραηλινά τανκ πολιορκούν και το νοσοκομείο Al-Awda, το δεύτερο που είναι σε λειτουργία στη Jabalia.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus υποστήριξε ότι οι τραυματίες και οι άρρωστοι στη βόρεια Γάζα ξεμένουν πλέον από επιλογές, αναφέροντας πως αυτά τα δύο νοσοκομεία είναι τα μοναδικά που έχουν απομείνει στη βόρεια Γάζα.
Αναθεωρεί το Ισραήλ για Rafah
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε πως το Ισραήλ «έλαβε υπόψη» τις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Rafah.
«Οι Ισραηλινοί αναθεώρησαν τα σχέδιά τους.
Έλαβαν υπόψη πολλές από τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει», τόνισε ο Αμερικάνος αξιωματούχος, αναφέροντας πως «πρόκειται για συζήτηση που συνεχίζεται» και ότι είναι «εποικοδομητική».
«Αυτό που μετράει είναι τι γίνεται πραγματικά στο πεδίο.
Δεν δίνουμε πράσινο φως στις ισραηλινές επιχειρήσεις, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας» υπογράμμισε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δηλώνουν αντίθετες σε μια εισβολή των Ισραηλινών στη Rafah.
Ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στη διεξαγωγή χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Rafah, αν και το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι η εισβολή θα γίνει προκειμένου να εξοντώσει τη Hamas και να ολοκληρώσει με επιτυχία τον πόλεμο στη Γάζα.
Εγκατέλειψαν 800.000 άμαχοι - «Κόλλησε» η ανθρωπιστική βοήθεια
Παρόλο αυτά, ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί με χερσαίες δυνάμεις σε περιοχές στη Rafah, τις οποίες βομβαρδίζει άλλωστε με την αεροπορία και το πυροβολικό του.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι από τις αρχές Μαΐου, όταν και άρχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις το Ισραήλ, έως σήμερα έχουν αποχωρήσει από τη Rafah περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φθάσει στο προσωρινό λιμάνι το οποίο κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και εγκαταστάθηκε σε ακτή της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζει να μην έχει διανεμηθεί στον πληθυσμό της Γάζας.
Αν και η βοήθεια, που φθάνει μέσω της Κύπρου, αναμενόταν να διανεμηθεί «γρήγορα», οι παραδόσεις τροφίμων έχουν σχεδόν σταματήσει αφότου οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το συνοριακό πέρασμα στη Rafah, στις 7 Μαΐου.
«Δεν πιστεύω» πως διανεμήθηκε οποιαδήποτε ποσότητα από τους 569 τόνους βοήθειας που έχουν φθάσει εκεί» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, τονίζοντας ότι μέρος της βοήθειας αυτής μεταφέρθηκε σε αποθήκες, αν και αναφέρθηκαν περιστατικά αρπαγής τροφίμων.
Σημειώνεται πως ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται με οχηματοπομπές στη Γάζα έχει καταστραφεί αρκετές φορές από Ισραηλινούς ακροδεξιούς.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το πέρασμα στη Rafah εξακολουθεί να παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διανεμηθούν 82.000 τόνοι προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων.
Ανοιχτό αντιθέτως παραμένει το σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Kerem Salom, με την έννοια ότι φθάνει υλικό εκεί από την ισραηλινή πλευρά μεν, αλλά οι προκλήσεις ως προς την πρόσβαση παραμένουν, λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και των δυσκολιών στη μεταφορά ενώ και το πέρασμα Eretz που άνοιξε από την 1η έως την 9η Μαΐου, έκτοτε είναι κλειστό, σημείωσε.
Η UNRWA, η κύρια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, αναφέρει ότι τα κέντρα υγείας της δεν έχουν λάβει ιατρικά εφόδια τις τελευταίες 10 ημέρες, αν και το προσωπικό συνεχίζει να προσφέρει φροντίδες σε χιλιάδες τραυματίες κι ασθενείς που φθάνουν καθημερινά στις δομές υγείας που εξακολουθούν να λειτουργούν.
Εκτιμάται πως 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι αντιμέτωποι με «καταστροφικά επίπεδα πείνας».
www.bankingnews.gr
Μάλιστα το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανακαλεί από τις τρεις αυτές ευρωπαϊκές χώρες τους πρέσβεις του ... για διαβουλεύσεις, κάνοντας μάλιστα λόγο για ... ανοησία.
Αν και το Ισραήλ απομονώνεται ολοένα και περισσότερα στη διεθνή σκηνή, ύστερα και από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και του υπουργού Άμυνας, Yoav Gallant για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα (η απόφαση αφορά και τους ηγέτες της Hamas), ο IDF εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη ισχύ τόσο τη Jabalia στη βόρεια Γάζα όσο και τη Rafah.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Jabalia έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο πόλεμος τους κατά της Hamas κάθε άλλο παρά εύκολος θα πρέπει να θεωρηθεί, καθώς υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ πριν λίγους μήνες υποστήριζε πως είχε καταφέρει να διαλύσει τις δυνάμεις της Hamas στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό παραμένει απελπιστική καθώς δεν διανέμεται βοήθεια, μια και το πέρασμα στη Rafah παραμένει κλειστό.
Η αρχή από τη Νορβηγία
Την αρχή της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους έκανε νωρίτερα σήμερα 22/5 το πρωί η Νορβηγία, η οποία ανακοίνωσε ότι η επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα τεθεί σε ισχύ από τις 28 Μαΐου.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος», αναφέρεται στον ιστότοπο της νορβηγικής κυβέρνησης.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, εάν δεν υπάρξει αναγνώριση» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre, τονίζοντας ότι η Παλαιστίνη έχει θεμελιώδες δικαίωμα σε ένα ανεξάρτητο κράτος.
Λίγο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Νορβηγίας, ακολούθησε η Ιρλανδία με τον πρωθυπουργό Simon Harris να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η Ιρλανδία προχωρά στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.
Η Ιρλανδία είχε ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο πως θα προχωρούσε σε αυτήν την ενέργεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Micheal Martin ανακοίνωσε πως η Ιρλανδία θα αναγνωρίσει και αυτή επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης στις 28 Μαΐου.
«Σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης.
Ο καθένας μας θα αναλάβει τώρα όποια εθνικά βήματα είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.
Είμαι βέβαιος ότι και άλλες χώρες θα ενωθούν μαζί μας για να κάνουμε αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομάδες» υποστήριξε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Simon Harris.
Σε αντίστοιχη ενέργεια προχώρησε και ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez, ο οποίος και αυτός αποκάλυψε πως στις 28 Μαΐου η Ισπανία θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος.
Σημειώνεται πως πέρα από την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία έχουν υπονοήσει ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, με το επιχείρημα ότι η λύση των δύο κρατών είναι απαραίτητη για να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή.
Την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία έσπευσαν να χαιρετίσουν εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία διοικεί τη Δυτική Όχθη αλλά και της Hamas, η οποία έχει τον έλεγχο της Γάζας.
Πυρά Sanchez κατά Netanyahu
Στην ομιλία του στο ισπανικό κοινοβούλιο ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του θα αναγνωρίσει στις 28 Μαΐου το κράτος της Παλαιστίνης και επανέλαβε το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Όπως είπε, έχει έρθει η ώρα για συγκεκριμένη δράση.
«Ο πρωθυπουργός Netanyahu εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια και να βομβαρδίζει νοσοκομεία, σχολεία, σπίτια.
Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την πείνα, το κρύο και τον τρόμο για να τιμωρήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αθώα αγόρια και κορίτσια – και τα πράγματα έχουν φτάσει τόσο μακριά που οι εισαγγελείς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησαν αυτή την εβδομάδα τη σύλληψή του για εγκλήματα πολέμου» ανέφερε ο Sanchez, υποστηρίζοντας πως δεν έχει πλέον καμία αμφιβολία πως ο Netanyahu «δεν είχε σχέδιο ειρήνης για την Παλαιστίνη».
«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε: να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως κάνουμε, να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, όπως πράττουμε.
Αλλά πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε όλους τους πολιτικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για να πούμε, δυνατά και ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να καταστραφεί δια της βίας η δυνατότητα της λύσης των δύο κρατών, επειδή είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτή την τρομερή σύγκρουση.
Και γι' αυτό θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά τη συζήτηση της απόφασης με τα δύο κόμματα που απαρτίζουν αυτήν την προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού –και σύμφωνα με τα αισθήματα της πλειοψηφίας του ισπανικού λαού– το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους την Τρίτη 28 Μαΐου» υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Οργή Ισραήλ, ανακαλεί πρέσβεις - Netanyahu: Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ισοδυναμεί με επιβράβευση της τρομοκρατίας
Κατόπιν της ανακοίνωσης της Νορβηγίας, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση για διαβουλεύσεις των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και στη Νορβηγία, προειδοποιώντας ότι το ίδιο θα πράξει και με την Ισπανία.
«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του» αναφέρει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Israel Katz.
«Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στον κόσμο: Η τρομοκρατία... αποδίδει.
Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Hamas πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, αφού διέπραξε ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα στα οποία έγινε μάρτυρας όλος ο κόσμος, αυτές οι χώρες επέλεξαν να ανταμείψουν τη Hamas και το Ιράν αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.
Αυτό το διαστρεβλωμένο βήμα είναι αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου, πλήγμα στις προσπάθειες επιστροφής των 128 ομήρων και ώθηση στη Hamas και στους τζιχαντιστές του Ιράν, γεγονός που υπονομεύει την ευκαιρία για ειρήνη και αμφισβητεί το δικαίωμα του Ισραήλ γι αυτοάμυνα.
Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό, θα υπάρξουν περαιτέρω σοβαρές συνέπειες.
Εάν η Ισπανία ακολουθήσει και αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, θα γίνει ένα παρόμοιο βήμα εναντίον της.
Η ιρλανδο-νορβηγική ανοησία δεν μας πτοεί.
Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας: αποκατάσταση της ασφάλειας στους πολίτες μας, διάλυση της Hamas και επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους. Δεν υπάρχουν πιο δίκαιοι λόγοι από αυτούς» αναφέρει η ανακοίνωση του Katz.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η τυχόν αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους χωρίς πρώτα να προηγηθούν διαπραγματεύσεις, θα πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο τον εξτρεμισμό και την αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Εφόσον Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία προχωρήσουν στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα είναι μια ακόμα κίνηση που θα πλήξει το Ισραήλ, το οποίο το τελευταίο διάστημα δέχεται διαδοχικά «πλήγματα» σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο, καθώς κατηγορείται για γενοκτονία στη Γάζα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο με τη σειρά του αποφάσισε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Netanyahu και του υπουργού Άμυνας, Gallant για εγκλήματα πολέμου.
Από την πλευρά του, ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απάντησε πως η πρωτοβουλία Ιρλανδίας, Ισπανίας και Νορβηγίας να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος ισοδυναμεί με «επιβράβευση της τρομοκρατίας», καταδικάζοντας την εν λόγω απόφαση.
«Αυτό θα ήταν ένα κράτος-τρομοκράτης. Θα προσπαθούσε να εξαπολύσει την (επίθεση που οδήγησε στη) σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά - και σε αυτό δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε», αναφέρει ο Netanyahu, υπενθυμίζοντας την αιματοχυσία που προκάλεσε η Hamas και πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θα παραμείνει απτόητο στην επιδίωξη του στόχου του, ο οποίος είναι η ολοκληρωτική επικράτηση στον πόλεμο εναντίον της Hamas.
Αμετανόητη η κυβέρνηση Netanyahu, με θράσος επεκτείνει τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη
Το Ισραήλ θα δώσει την άδεια σε Ισραηλινούς εποίκους να επιστρέψουν σε τρεις πρώην οικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπου τους είχε απαγορευθεί να μπουν μετά την εκκένωση που διατάχθηκε το 2005.
Οι τρεις οικισμοί, Σα-νουρ, Γκανίμ και Καντίμ, βρίσκονται κοντά στις παλαιστινιακές πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς, που θεωρούνται προπύργιο ένοπλων οργανώσεων στη βόρεια Δυτική Όχθη. Σε έναν τέταρτο οικισμό, τον Χομές, είχε δοθεί η άδεια επιστροφής πέρυσι, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροποποίηση στον αποκαλούμενο «νόμο αποδέσμευσης» του 2005. Για την επιστροφή στους τρεις άλλους οικισμούς απαιτείτο η άδεια του στρατού, ο οποίος έχει τον γενικό έλεγχο στη Δυτική Όχθη.
«Η εβραϊκή εξουσία στην Ιουδαία και τη Σαμάρια εγγυάται την ασφάλεια, η εφαρμογή του νόμου για την ακύρωση της αποδέσμευσης θα οδηγήσει στην ανάπτυξη οικισμών και θα παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία της Δυτικής Όχθης.
Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε το Ισραήλ για αδιαλλαξία που πυροδοτεί την περιφερειακή αστάθεια, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη έως ότου το Ισραήλ αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. «Ένα κράτος εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλιώς δεν θα υπάρξει ασφάλεια ή ειρήνη για κανέναν και η μάχη θα συνεχιστεί» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Η περσινή τροποποίηση του νόμου απεμπλοκής θεωρήθηκε ότι ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση των παλαιών εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης που είχαν εκκενωθεί το 2005, με βάση ένα σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Σύμφωνα με εκείνο το σχέδιο, στο οποίο είχε αντιταχθεί το κίνημα των εποίκων, διατάχθηκε η εκκένωση και των 21 εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι οικισμοί στη Δυτική Όχθη δεν επηρεάστηκαν, εκτός από τους τέσσερις στους οποίους θα επιτραπεί ξανά η πρόσβαση τώρα.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 500.000 Εβραίοι έποικοι ζουν σήμερα στη Δυτική Όχθη, στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Άλλες 200.000 ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Για τους Παλαιστίνιους, και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι. Το Ισραήλ το αμφισβητεί, επικαλούμενο ιστορικούς, βιβλικούς και πολιτικούς λόγους καθώς επίσης και ζητήματα ασφαλείας. Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η επέκταση των οικισμών συνεχίστηκε υπό διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις.
Βρώμικο παιχνίδι των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ - Εναντιώνονται στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης
Την αντίδρασή της στην μονομερή αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση του Joe Biden, με αφορμή τις ανακοινώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας ότι θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στα τέλη αυτού μήνα.
«Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με μονομερή αναγνώριση, πιστεύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
«Ο πρόεδρος είναι σθεναρός υποστηρικτής της λύσης δύο κρατών και ήταν σε όλη του τη σταδιοδρομία». «Πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει γίνει πραγματικότητα μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης».
Από το 1988, 139 από τις 193 χώρες - μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.
Αποστάσεις Γαλλίας από την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους: Δεν είναι ταμπού, αλλά δεν είναι η ώρα
Δεν είναι ταμπού, αλλά δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Stephane Sejourne στον απόηχο της απόφασης της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος.
«Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία.
Όμως το Παρίσι εκτιμά πως δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες σήμερα ώστε η απόφαση αυτή να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη διαδικασία που αποσκοπεί στη λύση των δύο κρατών» υποστήριξε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως «η απόφαση αυτή πρέπει να είναι χρήσιμη, δηλαδή να επιτρέπει μια αποφασιστική πρόοδο στο πολιτικό πεδίο».
«Σε αυτή την προοπτική, θα πρέπει να συμβεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να έχει ένα πριν και ένα μετά» τόνισε ο Sejourne, ο οποίος δέχθηκε σήμερα στο Παρίσι τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Israel Katz.
Όπως είπε ο Sejourne «δεν πρόκειται μόνο για συμβολικό ζήτημα ή για ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης, αλλά για ένα διπλωματικό εργαλείο στην υπηρεσία της λύσης των δύο κρατών τα οποία θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο και με ασφάλεια».
Συνεχίζουν οι Ισραηλινοί
Παρόλο αυτά ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τόσο τον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia στη βόρεια Γάζα όσο και τη Rafah, στα νότια.
Το τελευταίο 24ωρο ο IDF εισέβαλε βαθύτερα στη Jabalia πλήττοντας νοσοκομείο και κατοικημένες περιοχές με βομβαρδισμούς από άρματα μάχης και αεροπλάνα ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για 5 νεκρούς στη Rafah από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Στη Jabalia, όπου πραγματοποιούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις εδώ και 2 εβδομάδες, οι Ισραηλινοί επέστρεψαν προκειμένου να εμποδίσουν την ανασυγκρότηση των δυνάμεων της Hamas, τις οποίες όπως υποστήριζαν, είχαν διαλύσει.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εξάρθρωσε «περίπου 70 τρομοκρατικούς στόχους» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι επιθέσεις αυτές του ισραηλινού στρατού είχαν ως συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να αναγκαστούν και πάλι να εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου διαβιούσαν, αλλά και να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι υποστήριξαν ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Kamal Adwan της Jabalia, με αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό, πανικόβλητο να μεταφέρει τους ασθενείς με τα κρεβάτια του νοσοκομείου και τα φορεία έξω στον δρόμο που είναι γεμάτος ερείπια.
Επιπλέον, αναφέρουν ότι τα ισραηλινά τανκ πολιορκούν και το νοσοκομείο Al-Awda, το δεύτερο που είναι σε λειτουργία στη Jabalia.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus υποστήριξε ότι οι τραυματίες και οι άρρωστοι στη βόρεια Γάζα ξεμένουν πλέον από επιλογές, αναφέροντας πως αυτά τα δύο νοσοκομεία είναι τα μοναδικά που έχουν απομείνει στη βόρεια Γάζα.
Αναθεωρεί το Ισραήλ για Rafah
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε πως το Ισραήλ «έλαβε υπόψη» τις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Rafah.
«Οι Ισραηλινοί αναθεώρησαν τα σχέδιά τους.
Έλαβαν υπόψη πολλές από τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει», τόνισε ο Αμερικάνος αξιωματούχος, αναφέροντας πως «πρόκειται για συζήτηση που συνεχίζεται» και ότι είναι «εποικοδομητική».
«Αυτό που μετράει είναι τι γίνεται πραγματικά στο πεδίο.
Δεν δίνουμε πράσινο φως στις ισραηλινές επιχειρήσεις, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας» υπογράμμισε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δηλώνουν αντίθετες σε μια εισβολή των Ισραηλινών στη Rafah.
Ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στη διεξαγωγή χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Rafah, αν και το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι η εισβολή θα γίνει προκειμένου να εξοντώσει τη Hamas και να ολοκληρώσει με επιτυχία τον πόλεμο στη Γάζα.
Εγκατέλειψαν 800.000 άμαχοι - «Κόλλησε» η ανθρωπιστική βοήθεια
Παρόλο αυτά, ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί με χερσαίες δυνάμεις σε περιοχές στη Rafah, τις οποίες βομβαρδίζει άλλωστε με την αεροπορία και το πυροβολικό του.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι από τις αρχές Μαΐου, όταν και άρχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις το Ισραήλ, έως σήμερα έχουν αποχωρήσει από τη Rafah περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φθάσει στο προσωρινό λιμάνι το οποίο κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και εγκαταστάθηκε σε ακτή της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζει να μην έχει διανεμηθεί στον πληθυσμό της Γάζας.
Αν και η βοήθεια, που φθάνει μέσω της Κύπρου, αναμενόταν να διανεμηθεί «γρήγορα», οι παραδόσεις τροφίμων έχουν σχεδόν σταματήσει αφότου οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το συνοριακό πέρασμα στη Rafah, στις 7 Μαΐου.
«Δεν πιστεύω» πως διανεμήθηκε οποιαδήποτε ποσότητα από τους 569 τόνους βοήθειας που έχουν φθάσει εκεί» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, τονίζοντας ότι μέρος της βοήθειας αυτής μεταφέρθηκε σε αποθήκες, αν και αναφέρθηκαν περιστατικά αρπαγής τροφίμων.
Σημειώνεται πως ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται με οχηματοπομπές στη Γάζα έχει καταστραφεί αρκετές φορές από Ισραηλινούς ακροδεξιούς.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το πέρασμα στη Rafah εξακολουθεί να παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διανεμηθούν 82.000 τόνοι προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων.
Ανοιχτό αντιθέτως παραμένει το σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Kerem Salom, με την έννοια ότι φθάνει υλικό εκεί από την ισραηλινή πλευρά μεν, αλλά οι προκλήσεις ως προς την πρόσβαση παραμένουν, λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και των δυσκολιών στη μεταφορά ενώ και το πέρασμα Eretz που άνοιξε από την 1η έως την 9η Μαΐου, έκτοτε είναι κλειστό, σημείωσε.
Η UNRWA, η κύρια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, αναφέρει ότι τα κέντρα υγείας της δεν έχουν λάβει ιατρικά εφόδια τις τελευταίες 10 ημέρες, αν και το προσωπικό συνεχίζει να προσφέρει φροντίδες σε χιλιάδες τραυματίες κι ασθενείς που φθάνουν καθημερινά στις δομές υγείας που εξακολουθούν να λειτουργούν.
Εκτιμάται πως 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι αντιμέτωποι με «καταστροφικά επίπεδα πείνας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών