Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cathie Wood (Ark Invest): Η αγορά κάνει ασκήσεις επιβίωσης – Η ανάγκη για προστασία συγκρίνεται με τη Μεγάλη Ύφεση του 1930

Cathie Wood (Ark Invest): Η αγορά κάνει ασκήσεις επιβίωσης – Η ανάγκη για προστασία συγκρίνεται με τη Μεγάλη Ύφεση του 1930
Τα ιστορικά υψηλά έχουν πυροδοτήσει ένα κυνήγι ασφαλείας εκ μέρους των επενδυτών
Παρότι τα αποτελέσματα τριμήνου της δεικτοβαρούς Nvidia (η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια) ήταν εντυπωσιακά, η Wall Street και ειδικά ο τεχνολογικός Nasdaq δεν εμφανίζει ανάλογη δυναμική.
Γι’ αυτή την υποτονική διάθεση οι αναλυτές ρίχνουν τις ευθύνες στη Fed και το γεγονός πως οι αξιωματούχοι μάλλον «γλυκοκοιτάζουν» νέες επιτοκιακές αυξήσεις, προκειμένου να καταφέρουν να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες κυμαίνονται πολύ πάνω από τον τεθέντα στόχο του 2% (3,2% τον Μάιο).
Μια λίγο διαφορετική προσέγγιση ωστόσο προσπάθησε να δώσει η διευθύνουσα σύμβουλος της ARK Invest Cathie Wood.
«Κατά την άποψή μας, η αναζήτηση για μετρητά και ασφάλεια στις αγορές μετοχών σήμερα είναι τόσο έντονη όσο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1930» έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) το βράδυ της Πέμπτης 23 Μαΐου.
«Όταν ο φόβος διαλύθηκε, η αγορά ανέκαμψε και επιβράβευσε την ανάληψη κινδύνων για άλλη μια φορά» συμπλήρωσε μια μέρα μετά.
Σύμφωνα με τη Wood, ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ότι βγήκε από τη μετοχή ακριβώς τη λάθος στιγμή, πουλώντας το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου της πριν από τη μετεωρική άνοδο της Nvidia λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.
Το εμβληματικό της fund, το ARK Innovation ETF, γράφει απώλειες 17% φέτος, λόγω της έκθεσής της στην Tesla καθώς επίσης και σε άλλες κορυφαίες μετοχές, όπως αυτές των Roku, Block και UiPath – ενώ μόλις σε ένα χρόνο η Nvidia έχει εκτιναχθεί 110%.

Το επιχείρημα

Σύμφωνα με τη Wood, η συγκέντρωση της αγοράς είναι η απόδειξη της αναζήτησης μετρητών και ασφάλειας.
Μια απόδειξη αυτής της συγκέντρωσης είναι ότι το βάρος των εταιρειών Nasdaq 100 στον S&P 500 είναι τώρα στο 45%.
«O Nasdaq ήταν ένα πολύ γόνιμο μέρος για εταιρείες της μεσαίας προς μεγάλης κλίμακας», είπε σε πρόσφατη παρουσίασή της.
«Όσοι είναι στον Nasdaq είναι καινοτόμοι, κάνουν disrupt. Πιστεύουμε ότι ο Nasdaq 100 κάνει πολύ λίγα αυτή τη στιγμή, υποαποδίδει».
Προς επίρρωση των λεγομένων της, η Wood επικαλέστηκε ένα report της Goldman Sachs, που έδειχνε πως η συγκέντρωση στις μεγαλύτερες μετοχές των ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή η υψηλότερη των τελευταίων δεκαετιών, στο 33%».
«Το '32, που ήμασταν πάλι σε ιστορικά υψηλά, πραγματικά υπήρχε τεράστιος φόβος και συνωστισμός στις ίδιες μετοχές μόνο και μόνο επειδή φαίνονταν ασφαλείς», είπε η Wood.
Στη συνέχεια, από το 1939 έως το 1946, οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση παρουσίασαν χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με τα κέρδη στην ευρύτερη αγορά.
Στη συνέχεια, η διευθύνουσα της ARK Invest υποστήριξε πει πως μόλις αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια, τα κέρδη της αγοράς θα διευρυνθούν.
«Πέρυσι η αγορά άρχιζε να κινείται... προς αυτήν την κατεύθυνση, οπότε αυτή ήταν η αρχή που σκεφτήκαμε.
Αλλά αν έχουμε δίκιο, αυτό το γράφημα [συγκέντρωση στην αγορά Goldman] θα υποδηλώνει ότι η κίνηση έχει μίλια ακόμα» είπε.=
Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι πως τα ιστορικά υψηλά έχουν πυροδοτήσει ένα κυνήγι ασφαλείας εκ μέρους των επενδυτών παρόμοιο με αυτό που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, πριν από μερικές δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης