Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed Beige Book: Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επεκτάθηκε – Επιδεινώνονται οι προοπτικές

Fed Beige Book: Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επεκτάθηκε – Επιδεινώνονται οι προοπτικές
Σύμφωνα με το Beige Book, «Η απασχόληση αυξήθηκε με ελαφρύ ρυθμό»
Επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αλλά απαισιόδες προοπτικές «διαπιστώνει» η τελευταία έκθεση Beige Book της Federal Reserve που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σχετικά, «Η εθνική οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται από τις αρχές Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου.
Ωστόσο, οι συνθήκες διέφεραν μεταξύ των βιομηχανιών και των περιφερειών.
Οι περισσότερες περιφέρειες ανέφεραν ελαφρά ή μέτρια ανάπτυξη, ενώ δύο δεν σημείωσαν καμία αλλαγή στη δραστηριότητα.
Οι δαπάνες λιανικής ήταν σταθερές έως ελαφρώς ανοδικές, αντανακλώντας τις χαμηλότερες δαπάνες και την αυξημένη ευαισθησία στις τιμές.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν σχεδόν σταθερές, με μερικές περιφέρειες να σημειώνουν ότι οι κατασκευαστές προσέφεραν κίνητρα για να τονώσουν τις πωλήσεις.
Τα ταξίδια και ο τουρισμός ενισχύθηκαν σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενισχύθηκαν από την αυξημένη αναψυχή και τα επαγγελματικά ταξίδια, αλλά οι επαφές για τη φιλοξενία ήταν ανάμικτες στις προοπτικές τους για τη θερινή περίοδο.
Η ζήτηση για μη χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αυξήθηκε και η δραστηριότητα στις υπηρεσίες μεταφορών ήταν μικτή, ενώ οι αναφορές για τη ζήτηση φορτηγών και εμπορευματικών μεταφορών διέφεραν.
Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και κοινοτικοί οργανισμοί ανέφεραν τη σταθερή ζήτηση για τις υπηρεσίες τους και η παραγωγική δραστηριότητα χαρακτηρίστηκε ευρέως ως σταθερή προς τα πάνω, αν και δύο Περιφέρειες ανέφεραν μειώσεις.
Τα αυστηρά πιστωτικά πρότυπα και τα υψηλά επιτόκια συνέχισαν να περιορίζουν την ανάπτυξη των χορηγήσεων.
Η ζήτηση για κατοικίες αυξήθηκε μετρίως και η κατασκευή μονοκατοικιών αυξήθηκε, αν και η αύξηση των επιτοκίων που επηρεάζει τη δραστηριότητα των πωλήσεων.
Οι συνθήκες στον τομέα των εμπορικών ακινήτων αμβλύνθηκαν εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά, αυστηρών όρων πίστωσης και αυξημένου κόστους δανεισμού.
Η ενεργειακή δραστηριότητα ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερή, ενώ οι γεωργικές εκθέσεις ήταν μικτές, καθώς οι συνθήκες ξηρασίας μειώθηκαν σε ορισμένες Περιφέρειες, αλλά τα οικονομικά/εισοδήματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων παρέμειναν σε ανησυχητικά επίπεδα.
Οι συνολικές προοπτικές έγιναν κάπως πιο απαισιόδοξες εν μέσω αναφορών για αυξανόμενη αβεβαιότητα και μεγαλύτερους καθοδικούς κινδύνους».

Αγορά Εργασίας

Σύμφωνα με το Beige Book, «Η απασχόληση αυξήθηκε με ελαφρύ ρυθμό.
Οκτώ Περιφέρειες ανέφεραν αμελητέες έως μέτριες θέσεις εργασίας και οι υπόλοιπες τέσσερις Περιφέρειες δεν ανέφεραν αλλαγές στην απασχόληση.
Η πλειοψηφία των Περιφερειών σημείωσε καλύτερη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού, αν και υπήρξαν ορισμένες ελλείψεις σε επιλεγμένους κλάδους ή περιοχές.
Πολλές Περιφέρειες ανέφεραν ότι ο κύκλος εργασιών των εργαζομένων έχει μειωθεί και μία σημείωσε ότι η διαπραγματευτική δύναμη των εργοδοτών έχει αυξηθεί.
Τα σχέδια προσλήψεων ήταν ανάμεικτα - μερικές περιφέρειες αναμένουν μια συνέχιση των μέτριων κερδών θέσεων εργασίας, ενώ άλλες σημείωσαν μια υποχώρηση στις προσδοκίες προσλήψεων εν μέσω ασθενέστερης επιχειρηματικής ζήτησης και απροθυμίας λόγω του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος. Η αύξηση των μισθών παρέμεινε ως επί το πλείστον μέτρια, αν και ορισμένες Περιφέρειες ανέφεραν πιο μέτριες αυξήσεις.
Αρκετές Περιφέρειες ανέφεραν ότι η αύξηση των μισθών βρισκόταν σε ιστορικούς μέσους όρους πριν από την πανδημία ή ομαλοποιούνταν προς αυτούς τους ρυθμούς».

Τιμές

«Οι τιμές αυξήθηκαν με μέτριο ρυθμό κατά την περίοδο αναφοράς.
Οι επαφές στις περισσότερες Περιφέρειες σημείωσαν ότι οι καταναλωτές απωθήθηκαν έναντι πρόσθετων αυξήσεων τιμών, οι οποίες οδήγησαν σε μικρότερα περιθώρια κέρδους καθώς οι τιμές των εισροών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο.
Οι επαφές λιανικής ανέφεραν ότι προσφέρουν εκπτώσεις για να προσελκύσουν πελάτες. Πολλές Περιφέρειες παρατήρησαν συνεχή αύξηση στο κόστος των εισροών, ιδιαίτερα στις ασφάλειες, ενώ ορισμένες σημείωσαν πτώση των τιμών σε ορισμένα υλικά κατασκευής. Ορισμένες Περιφέρειες παρατήρησαν μειώσεις στο κόστος μεταποιητικών πρώτων υλών.
Η αύξηση των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί με μέτριο ρυθμό στο εγγύς μέλλον» καταλήγει το Beige Book.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης