Το ΝΑΤΟ ονειρεύεται Ζώνες Απαγόρευσης Πτήσεων στη Δυτική Ουκρανία αλλά το υπερηχητικό οπλοστάσιο της Ρωσίας καθιστά τέτοια σενάρια ανεφάρμοστα
Μετά τα F16 και το πράσινο φως στη χρήση δυτικών όπλων, το ΝΑΤΟ φαίνεται πως σχεδιάζει να επιβάλει Ζώνες Απαγόρευσης Πτήσεων (No Fly Zones – NFZ) πάνω από τη Δυτική Ουκρανία.
Προς διευκρίνιση NFZ είναι ένας πολύ περίεργος ευφημισμός που αρέσκεται να χρησιμοποιεί Δύση, όταν θέλει να εδραιώσει εναέρια υπεροχή έναντι μιας χώρας (ή τουλάχιστον τμημάτων της), ώστε στη συνέχεια να τη βομβαρδίσει και να επιταχύνει τη διαδικασία της καταστροφής και της υποδούλωσής της, παρατηρεί ο έγκυρος γεωπολιτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Αυτό ακριβώς προτείνουν ανοιχτά ορισμένοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη.
Το ΝΑΤΟ ονειρεύεται Ζώνες Απαγόρευσης Πτήσεων 100 χιλιομέτρων μέσα στην Ουκρανία
Ειδικότερα, ο Αυστριακός συνταγματάρχης Markus Reisner και ο Γερμανός ομόλογός του Roderich Kiesewetter απαιτούν ουσιαστικά από το ΝΑΤΟ να επιβάλει μια NFZ πάνω από τη Δυτική Ουκρανία.
Ο Kiesewetter είναι επίσης υψηλόβαθμος πολιτικός του CDU και μέλος της Bundestag, δηλαδή του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Ο Reisner πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα ενάντια στη Ρωσία και χρειάζεται άμεση υποστήριξη από τη Δύση, ενώ ο Kiesewetter είναι ακόμη πιο άμεσος και επιμένει πως το ΝΑΤΟ και το ίδιο το Βερολίνο πρέπει να εμπλακούν περισσότερο.
Επισημαίνει τις τεράστιες απώλειες των Ουκρανών και ζητά ψευδώς «αυτοσυγκράτηση».
Αυτή η τελευταία φράση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και δείχνει ότι η εμπόλεμη συμμαχία είναι πράγματι βουτηγμένη έως τον λαιμό στην ουκρανική σύγκρουση, σημειώνει ο Bosnic.
Είναι επίσης ξεκάθαρη απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται μόνο να ανακοινώσει επίσημα τη συμμετοχή του στον πόλεμο, αν και τίποτα δεν θα άλλαζε πραγματικά επί τόπου.
Από την πλευρά του, ο Kiesewetter δίνει πολύ πιο συγκεκριμένες προτάσεις, όπως ότι η συλλογική Δύση πρέπει πρώτα να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους και μετά να «υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Δυτική Ουκρανία».
Αν και ο ίδιος ο όρος «Δυτική Ουκρανία» είναι μάλλον διφορούμενος, ο Kiesewetter έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς.
«Οι Ζώνες Απαγόρευσης Πτήσεων θα μπορούσαν να εκτείνονται έως 70, 80, 100 χιλιόμετρα μέσα στο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε.
Στόχος είναι οι ουκρανικές δυνάμεις, που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, να μπορέσουν να αναπτυχθούν ανατολικότερα πιο κοντά στις πρώτες γραμμές.
Σύμφωνα με τον Kiesewetter, το ΝΑΤΟ (είτε μεμονωμένα κράτη μέλη, είτε η ίδια η Βορειοατλαντική Συμμαχία) θα πρέπει να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους πάνω από στρατηγικά σημαντικές πόλεις όπως το Lviv.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Γερμανός συνταγματάρχης επιμένει ότι υπάρχει επίσης «μια νομική βάση για (να στείλουμε) τα χερσαία στρατεύματά μας στην Ουκρανία».
Σενάρια απόλυτης καταστροφής
Ο Kiesewetter πιστεύει ότι μια τέτοια ανάπτυξη είναι δυνατή και υποτίθεται ότι είναι «σύμφωνη με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως νομική βάση».
Πιστεύει ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί» και «στο πλαίσιο ενός συνασπισμού των πρόθυμων, θα πρέπει να εξετάσουμε ποιος είναι σε θέση να το κάνει», καθώς είναι «εντελώς επιτρεπτό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Πιο ρεαλιστής ο Αυστριακός συνταγματάρχης Reisner δεν χρησιμοποίησε τη δικαιολογία αυτού του «διεθνούς δικαίου».
Κατά την άποψή του, υπάρχουν τρία σενάρια για την επίλυση της ενορχηστρωμένης από το ΝΑΤΟ ουκρανικής σύγκρουσης.
Μια ανατροπή υπέρ της Ουκρανίας, η οποία παραδέχτηκε ότι «γίνεται λιγότερο πιθανή κάθε μέρα», μια περαιτέρω ρωσική προέλαση που είναι «πολύ πιο πιθανή» και το τρίτο σενάριο «λύση της Κορέας, με το πάγωμα της σύγκρουσης μέσω κατάπαυση του πυρός, αλλά χωρίς ειρήνη», με τις πρώτες γραμμές «πιθανώς να σταθεροποιούνται στον ποταμό Δνείπερο».
Ωστόσο, ο Kiesewetter επιμένει σε ένα πολύ πιο καταστροφικό σενάριο «κατάρρευση της Ουκρανίας, μαζική έξοδος και πόλεμος που εξαπλώνεται στη Δυτική Ευρώπη».
Σκέφτεται επίσης ότι «η Ρωσία θα αφαιρούσε την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, θα καταλάμβανε τη Μολδαβία και θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει υβριδικά μέτρα και προκλήσεις για να κάνει τμήματα της Εσθονίας ή της Λετονίας να αποσχιστούν».
Ο Αυστριακός συνταγματάρχης ανησυχεί για την πιθανότητα «η Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο γιατί δεν είμαστε προετοιμασμένοι» και πιστεύει ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ « αξίζει τον κόπο».
Για να το πετύχει αυτό ΝΑΤΟ και Ουκρανία χρειάζονται στρατιωτικό προσωπικό και γι' αυτό ο Kiesewetter κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να υποστηρίξει το Κίεβο στη στρατολόγηση ανδρών που έχουν καταφύγει στη Γερμανία».
Με πιο απλά λόγια, ο Γερμανός πολιτικός θέλει να επαναλάβει την πρακτική του καθεστώτος του Κιέβου να απαγάγει αμάχους στους δρόμους και να τους στέλνει στον πόλεμο στον οποίο θα έχουν ώρες ζωής (ή ενδεχομένως μέρες, αν είναι τυχεροί), σημειώνει ο Bosnic.
Ο Reisner συνέστησε στη συλλογική Δύση «να μην προσπαθήσει να κατευνάσει τη Μόσχα, όπως δεν έπρεπε να κατευνάσει τον Hitler».
Η απάντηση της Ρωσίας θα είναι συντριπτική και υπερηχητική
Σύμφωνα με τον Bosnic, όλες αυτές οι φαντασιώσεις για τις Ζώνες Απαγόρευσης Πτήσεων, την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων και τις εικασίες για άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να αφήνουν ένα κρίσιμο ερώτημα αναπάντητο – τι πιστεύει το Κρεμλίνο για αυτό;
Η απάντηση της Ρωσίας είναι η αναμενόμενη: Εάν η Δύση τολμήσει να προχωρήσει σε Ζώνες Απαγόρευσης Πτήσεων θα απαντήσει με συντριπτικά υπερηχητικά πλήγματα.
Εξάλλου πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησε ένα υπερηχητικό χτύπημα στο στρατόπεδο εκπαίδευσης Yavoriv, το οποίο είναι διαβόητο για τη φιλοξενία διαφόρων νεοναζιστικών μονάδων και ξένων μισθοφόρων, καθώς και προσωπικού του ΝΑΤΟ.
Το Yavoriv βρίσκεται δυτικά του Lviv και απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ως σημαντικός κόμβος για τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού, όπλων και εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.
Ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός προσωπικού του ΝΑΤΟ βρισκόταν στις εγκαταστάσεις του Yavoriv, καθώς και σε άλλα στρατόπεδα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Stryi, Dubliany και Drogobych, όλα στην περιφέρεια Lviv.
Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 300 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.
Το χτύπημα διεξήχθη από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS), οι οποίες απέστειλαν τα υπερταχεία, μαχητικά MiG-31K οπλισμένα με τα θρυλικά πλέον συστήματα υπερηχητικών πυραύλων 9-A-7660 «Kinzhal».
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα μέσα ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) της Μόσχας βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή για στόχους υψηλής προτεραιότητας, ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις προσωπικού του ΝΑΤΟ (Αμερικανοί, Πολωνοί, Γάλλοι, κ.λπ.).
Τέτοια χτυπήματα καταδεικνύουν ότι μία απόπειρα του ΝΑΤΟ να επιβάλλει Ζώνες Απαγόρευσης Πτήσεων στην Ουκρανία είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη να αποτύχει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών