Η Δύση ανοίγει (ξανά) τον ασκό του Αιόλου
(Συνεχές upd) «Ισχυρή, βιώσιμη και ανθεκτική», χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden τη συμφωνία υπεγράφη σήμερα 13/6 στη Σύνοδο της G7, για χρηματοδότηση της Ουκρανίας από τα κέρδη των «παγωμένων» ρωσικών assets.
Με τη φράση «ο Putin δεν θα μας περιμένει», ο Biden σφράγισε τη συμφωνία για επιπλέον βοήθεια ύψους 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, ενώ στη συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης η χορήγηση μαχητικών F-16 και άλλου οπλισμού.
Επαίνεσε την συμφωνία, λέγοντας ότι θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επεκτείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, να συνεχίσουν να εκπαιδεύουν τα ουκρανικά στρατεύματα και να επενδύσουν στην βιομηχανική βάση της Ουκρανίας, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται τα δικά τους πυρομαχικά.
Η συμφωνία «θα βάλει αυτά τα χρήματα να δουλέψουν για την Ουκρανία και θα στείλει άλλη μια υπενθύμιση στον Putin ότι δεν υποχωρούμε». Ο Ρώσος πρόεδρος «δεν μπορεί να μας περιμένει, δεν μπορεί να μας διχάσει και θα είμαστε με την Ουκρανία μέχρι να επικρατήσουν σε αυτόν τον πόλεμο».
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε τράπεζα στον κόσμο που συναλλάσσεται με ρωσικές τράπεζες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, θα υποστεί και η ίδια κυρώσεις. Οι ΗΠΑ έχουν προσθέσει 300 νέες κυρώσεις, δήλωσε. Ο Vladimir Putin εξαρτάται από τα έσοδα από τα ενεργειακά έργα, αλλά οι νέες κυρώσεις θα τα διαταράξουν, υποστήριξε ο Biden.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα», καθώς η «ισχυρότερη συμφωνία» θα διαφυλάξει «ανθρώπινες ζωές» και περιέχει διατάξεις για «βήματα για βιώσιμη ειρήνη» μετά το τέλος του πολέμου. «Η Ρωσία είναι η πραγματική παγκόσμια απειλή», ανέφερε, ενώ επαίνεσε το «θάρρος» των Αμερικανών πολιτών και των Ουκρανών στρατιωτών που κατέστησαν δυνατή τη συμφωνία.
«Εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό πάνω σε αυτά», ανέφερε για τα F-16 και τον οπλισμό που θα πάρει η Ουκρανία μέσω της συμωνίας. Η Ουκρανία θα λάβει σύντομα «μοίρες» αεροσκαφών.
Η συμφωνία
Οι ηγέτες των G7 κατέληξαν σε συμφωνία για να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από τα «παγωμένα» (στην ουσία, κλεμμένα) περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, για να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία, μετά από ένα μπαράζ διαφωνιών.
Η συμφωνία αφορά την παροχή «περίπου 50 δισεκ. δολαρίων» στην Ουκρανία με τη στήριξη των μελλοντικών εσόδων από τα κλεμμένα κρατικά assets της Ρωσίας.
«Με σκοπό να υποστηρίξει τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της Ουκρανίας ενόψει μιας παρατεταμένης άμυνας κατά της Ρωσίας, η G7 θα ξεκινήσει “Έκτακτα Δάνεια για την Ουκρανία” προκειμένου να διαθέσει περίπου 50 δισεκ. δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ουκρανία έως το τέλος του έτους», πρόκειται να ανακοινώσει η G7 μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην Ιταλία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι FT.
Η χρηματοδότηση θα εκταμιευθεί «μέσω πολλαπλών καναλιών που κατευθύνουν τα κεφάλαια στις στρατιωτικές ανάγκες, τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».
Τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα παραμείνουν «παγωμένα» έως ότου η Ρωσία τερματίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και αποπληρώσει τη ζημιά που προκάλεσε, αναφέρεται στη δήλωση.
Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη 13/6 ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα «συνδικάτο δανείων» που θα περιλαμβάνει πολλαπλούς δανειστές για να «μοιράζονται τον κίνδυνο», αλλά τα ακριβή μερίδια των 50 δισ. δολαρίων για κάθε χώρα δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η εξασφάλιση έγκρισης από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και, στη συνέχεια, η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ των δανειστών, της Ουκρανίας και τυχόν ενδιάμεσων.
Κάθε δάνειο θα μπορούσε να κατευθυνθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, είτε για στρατιωτική βοήθεια είτε για οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Ενώ τα χρήματα θα αρχίσουν να ρέουν στην Ουκρανία εντός του 2024, ο ρυθμός και ο χρόνος θα εξαρτηθούν από την ικανότητα του Κιέβου να τα απορροφήσει, είπε ο αξιωματούχος.
Μηχανισμό για την κλοπή όλων των παγωμένων ρωσικών assets ύψους 300 δισ. δολαρίων ζήτησε από τη G7 ο Zelensky
Η Ουκρανία και τα κράτη των G7 πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για τη δήμευση 300 δισεκ. δολαρίων σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky στις 13/6/2024 κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία.
«Πρέπει να κάνουμε τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία να καταλάβουν ότι θα το πληρώσουν», σημείωσε ο Zelensky.
Στην ομιλία του στη συνάντηση των πλουσιότερων κρατών του κόσμου, ο Zelensky, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας της Ουκρανίας ζήτησε ένα σχέδιο κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και άλλων προσκεκλημένων χωρών συνέρχονται στο Fasano της Ιταλίας για να συζητήσουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και άλλα κοινά θέματα.
Μετά από μήνες συνεχόμενων συζητήσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Ευρώπης, οι ηγέτες των G7 κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους χρησιμοποιώντας κέρδη από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
«Σας ζητώ να υποστηρίξετε το σχέδιο χρήσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα προσφέρει γρήγορα στην Ουκρανία 50 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Zelensky στη σύνοδο κορυφής.
«Γνωρίζετε όλοι τις λεπτομέρειες. Αυτό είναι ένα εντελώς επιχειρησιακό σχέδιο.
Και αυτά είναι χρήματα που πρέπει να λειτουργήσουν για την υποστήριξη τόσο της άμυνας όσο και της ανοικοδόμησης», σημείωσε ο Zelensky επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για έναν μηχανισμό κλοπής όλων των ρωσικών assets ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι παγωμένα στη Δύση.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε στο Telegram ότι στο περιθώριο της συνόδου της G7 θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από τις συναντήσεις αυτές το Κίεβο αναμένει κυρίως αποφάσεις που θα αφορούν την πιο γρήγορη εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, τις πιο άμεσες παραδόσεις αεροσκαφών στην Ουκρανία και την απόκτηση περισσότερων μέσων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως και μεγάλου βεληνεκούς όπλα.
Το Κίεβο χαιρέτισε εξάλλου τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ χθες Τετάρτη και οι οποίες έχουν στόχο να περιορίσουν τη ρωσική αμυντική παραγωγή στοχοθετώνας οντότητες στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G7, ακολουθεί το σαββατοκύριακο μια Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία θα διεξαχθεί στην Ελβετία με τη συμμετοχή περίπου 90 χωρών και οργανισμών και στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
Zakharova για κλοπή των ρωσικών assets: Ετοιμάζουμε απάντηση – Η Ευρώπη... θα πονέσει
Ως εγκληματική χαρακτηρίζει η Maria Zakharova την απόπειρα της Δύσης να κλέψει ρωσικά -κρατικά- περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα ετοιμάζει επώδυνη απάντηση για την Ευρώπη.
Επίσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Zakharova, όταν ρωτήθηκε για τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κούβα, δήλωσε ότι η Δύση φάνηκε να μην ακούει τα διπλωματικά μηνύματα της Μόσχας και τα έλαβε υπόψη μόνο όταν ο στρατός και το ναυτικό ανέλαβαν δράση.
Φρεγάτα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μπήκαν την Τετάρτη στο λιμάνι της Αβάνας, ενώ ΗΠΑ και Κούβα δηλώνουν ότι η κίνηση δεν αποτελεί απειλή. Ωστόσο θεωρήθηκε ευρέως ως επίδειξη ισχύος της Ρωσίας εν μέσω αύξησης των εντάσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Μόλις προκύπτουν ασκήσεις ή ταξίδια στη θάλασσα, ακούμε αμέσως ερωτήσεις και βλέπουμε μια επιθυμία για ενημέρωση για το τι σημαίνουν αυτά τα μηνύματα», είπε η Maria Zakharova. «Γιατί η Δύση παραμένει εντελώς κουφή και στη συνέχεια καταστρώνει τις πιο ισχυρές εκστρατείες για να αποτρέψει την είσοδο των ρωσικών μηνυμάτων στoν τομέα των πληροφοριών της;».
Scholz: Η G7 δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία
Το σχέδιο για παροχή πρόσθετης οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, αποδεικνύει ότι οι G7 παραμένουν προσηλωμένες στη στήριξη του Κιέβου, δήλωσε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, σύμφωνα με το Reuters.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι το σχέδιο του Vladimir Putin ο οποίος «περιμένει να λήξει η διεθνής υποστήριξη προς την Ουκρανία», απέτυχε.
Meloni από G7: Η χρηματοδότηση στην Ουκρανία από τα ρωσικά assets δεν είναι προϊόν κατάσχεσης αλλά κέρδη που παράγονται...
«Πετύχαμε μια πολιτική συμφωνία για την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο μέχρι το τέλος του χρόνου, χάρη σε ένα σύστημα δανείων», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni στο τέλος της πρώτης ημέρας εργασιών της συνόδου κορυφής της ομάδας χωρών της G7, στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας.
«Δεν πρόκειται για κατάσχεση, αλλά για κέρδη που παράγονται. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που με γεμίζει ικανοποίηση, τώρα θα πρέπει να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Η όλη αναφορά της είναι σε ρωσικές καταθέσεις και αγαθά που βρίσκονται στις χώρες της Δύσης και είχαν «παγώσει» προσωρινά μετά την εισβολή το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Παράλληλα, αναφερόμενη στην Μέση Ανατολή, η Meloni πρόσθεσε: «Επιβεβαιώνω την πλήρη στήριξη στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για κατάπαυση πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Επαναλάβαμε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης. Η λύση εντάσσεται στην προοπτική των δυο λαών με δυο κράτη».
«Νέα Ουγγαρία» η Γερμανία, «φρενάρει» νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Το Βερολίνο στέκεται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).
Σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι γερμανικές ενστάσεις και τα αιτήματα για αλλαγές είναι ο κύριος λόγος, για τον οποίον τα σχέδια για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει μάλιστα την αίσθηση πως η Γερμανία είναι η «νέα Ουγγαρία», η οποία λόγω της στάσης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει καθυστερήσει στο παρελθόν αρκετές αποφάσεις υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Στόχος των Ευρωπαίων είναι στην ουσία να σταματήσουν την παράκαμψη υφιστάμενων κυρώσεων από το Κρεμλίνο. Η αμυντική ρωσική βιομηχανία χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, ακόμα δυτικές τεχνολογίες στην κατασκευή όπλων που χρησιμοποιεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ΕΕ θέλει επίσης να επιβάλλει εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες αποφέρουν στη Μόσχα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να απαγορεύσει στη Ρωσία τη χρήση ευρωπαϊκών λιμανιών, όπως του Ζεεμπρούγκε του Βελγίου, από το οποίο εξάγεται ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες. Στόχος είναι να στερηθεί η Ρωσία σημαντικά έσοδα, με τα οποία χρηματοδοτεί τη δαπανηρή εισβολή στην Ουκρανία.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες ισχυρίζονται ότι το Βερολίνο ζητά, μεταξύ άλλων, ο σχεδιαζόμενος κανόνας περί ευθύνης αντιπροσωπειών να περιοριστεί σε ορισμένα αγαθά ή να διαγραφεί εντελώς από το πακέτο κυρώσεων. Προφανώς η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί μήπως γερμανικές αντιπροσωπείες ρωσικών εταιρειών θεωρηθούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπεύθυνες για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κυρώσεων.
Το αρχικό σχέδιο ήταν να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων πριν τη σημερινή (13/6) έναρξη της Συνόδου Κορυφής των δημοκρατικών βιομηχανικών χωρών της ομάδας G7 στην Ιταλία. Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί το νωρίτερο την Παρασκευή 14/6. Μέχρι αυτή την ώρα πάντως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση στο ζήτημα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η στάση της Γερμανίας προκαλεί δυσφορία στους εταίρους. Πρόσφατα το Βερολίνο απέτρεψε την ονομασία ενός νέου πρότζεκτ με την επωνυμία "NATO Mission Ukraine" (NMU), όπως σχολιάζει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση η ονομασία θα μπορούσε να εκληφθεί λανθασμένα ως αποστολή δυνάμεων της νατοϊκής συμμαχίας στην Ουκρανία. Το Βερολίνο θεώρησε επίσης ότι η ονομασία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη Ρωσία για προπαγανδιστικούς σκοπούς σε βάρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Απαντώντας στις γερμανικές ενστάσεις οι υποστηρικτές του όρου «αποστολή» δηλώνουν ότι το Κρεμλίνο θα καταδίκαζε ούτως ή άλλως τα σχέδια του ΝΑΤΟ ως επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και ότι θα το χρησιμοποιούσε για εκστρατείες παραπληροφόρησης. Ευρωπαίοι διπλωμάτες διαμηνύουν ότι είναι ακατανόητο η Γερμανία να είναι η μόνη χώρα που θέτει προσκόμματα για το όνομα της αποστολής τη στιγμή μάλιστα που στηρίζει επί της αρχής τα νατοϊκά σχέδια. Στόχος της αποστολής είναι να αναλάβει το ΝΑΤΟ τον διεθνή συντονισμό της αποστολής όπλων και της εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.
www.bankingnews.gr
Με τη φράση «ο Putin δεν θα μας περιμένει», ο Biden σφράγισε τη συμφωνία για επιπλέον βοήθεια ύψους 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, ενώ στη συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης η χορήγηση μαχητικών F-16 και άλλου οπλισμού.
Επαίνεσε την συμφωνία, λέγοντας ότι θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επεκτείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, να συνεχίσουν να εκπαιδεύουν τα ουκρανικά στρατεύματα και να επενδύσουν στην βιομηχανική βάση της Ουκρανίας, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται τα δικά τους πυρομαχικά.
Η συμφωνία «θα βάλει αυτά τα χρήματα να δουλέψουν για την Ουκρανία και θα στείλει άλλη μια υπενθύμιση στον Putin ότι δεν υποχωρούμε». Ο Ρώσος πρόεδρος «δεν μπορεί να μας περιμένει, δεν μπορεί να μας διχάσει και θα είμαστε με την Ουκρανία μέχρι να επικρατήσουν σε αυτόν τον πόλεμο».
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε τράπεζα στον κόσμο που συναλλάσσεται με ρωσικές τράπεζες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, θα υποστεί και η ίδια κυρώσεις. Οι ΗΠΑ έχουν προσθέσει 300 νέες κυρώσεις, δήλωσε. Ο Vladimir Putin εξαρτάται από τα έσοδα από τα ενεργειακά έργα, αλλά οι νέες κυρώσεις θα τα διαταράξουν, υποστήριξε ο Biden.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα», καθώς η «ισχυρότερη συμφωνία» θα διαφυλάξει «ανθρώπινες ζωές» και περιέχει διατάξεις για «βήματα για βιώσιμη ειρήνη» μετά το τέλος του πολέμου. «Η Ρωσία είναι η πραγματική παγκόσμια απειλή», ανέφερε, ενώ επαίνεσε το «θάρρος» των Αμερικανών πολιτών και των Ουκρανών στρατιωτών που κατέστησαν δυνατή τη συμφωνία.
«Εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό πάνω σε αυτά», ανέφερε για τα F-16 και τον οπλισμό που θα πάρει η Ουκρανία μέσω της συμωνίας. Η Ουκρανία θα λάβει σύντομα «μοίρες» αεροσκαφών.
Η συμφωνία
Οι ηγέτες των G7 κατέληξαν σε συμφωνία για να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από τα «παγωμένα» (στην ουσία, κλεμμένα) περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, για να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία, μετά από ένα μπαράζ διαφωνιών.
Η συμφωνία αφορά την παροχή «περίπου 50 δισεκ. δολαρίων» στην Ουκρανία με τη στήριξη των μελλοντικών εσόδων από τα κλεμμένα κρατικά assets της Ρωσίας.
«Με σκοπό να υποστηρίξει τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της Ουκρανίας ενόψει μιας παρατεταμένης άμυνας κατά της Ρωσίας, η G7 θα ξεκινήσει “Έκτακτα Δάνεια για την Ουκρανία” προκειμένου να διαθέσει περίπου 50 δισεκ. δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ουκρανία έως το τέλος του έτους», πρόκειται να ανακοινώσει η G7 μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην Ιταλία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι FT.
Η χρηματοδότηση θα εκταμιευθεί «μέσω πολλαπλών καναλιών που κατευθύνουν τα κεφάλαια στις στρατιωτικές ανάγκες, τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».
Τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα παραμείνουν «παγωμένα» έως ότου η Ρωσία τερματίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και αποπληρώσει τη ζημιά που προκάλεσε, αναφέρεται στη δήλωση.
Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη 13/6 ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα «συνδικάτο δανείων» που θα περιλαμβάνει πολλαπλούς δανειστές για να «μοιράζονται τον κίνδυνο», αλλά τα ακριβή μερίδια των 50 δισ. δολαρίων για κάθε χώρα δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η εξασφάλιση έγκρισης από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και, στη συνέχεια, η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ των δανειστών, της Ουκρανίας και τυχόν ενδιάμεσων.
Κάθε δάνειο θα μπορούσε να κατευθυνθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, είτε για στρατιωτική βοήθεια είτε για οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Ενώ τα χρήματα θα αρχίσουν να ρέουν στην Ουκρανία εντός του 2024, ο ρυθμός και ο χρόνος θα εξαρτηθούν από την ικανότητα του Κιέβου να τα απορροφήσει, είπε ο αξιωματούχος.
Μηχανισμό για την κλοπή όλων των παγωμένων ρωσικών assets ύψους 300 δισ. δολαρίων ζήτησε από τη G7 ο Zelensky
Η Ουκρανία και τα κράτη των G7 πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για τη δήμευση 300 δισεκ. δολαρίων σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky στις 13/6/2024 κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία.
G7 Summit. Clear support for Ukraine, international law, and a just peace.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 13, 2024
Every day we strengthen our positions and our defense of life.
Every meeting serves the purpose of giving Ukraine new opportunities for victory. I am grateful to all of our partners.
?? ?? ?? ?? ?? ??… pic.twitter.com/rGtWgqqtM5
«Πρέπει να κάνουμε τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία να καταλάβουν ότι θα το πληρώσουν», σημείωσε ο Zelensky.
Στην ομιλία του στη συνάντηση των πλουσιότερων κρατών του κόσμου, ο Zelensky, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας της Ουκρανίας ζήτησε ένα σχέδιο κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και άλλων προσκεκλημένων χωρών συνέρχονται στο Fasano της Ιταλίας για να συζητήσουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και άλλα κοινά θέματα.
Μετά από μήνες συνεχόμενων συζητήσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Ευρώπης, οι ηγέτες των G7 κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους χρησιμοποιώντας κέρδη από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
«Σας ζητώ να υποστηρίξετε το σχέδιο χρήσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα προσφέρει γρήγορα στην Ουκρανία 50 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Zelensky στη σύνοδο κορυφής.
«Γνωρίζετε όλοι τις λεπτομέρειες. Αυτό είναι ένα εντελώς επιχειρησιακό σχέδιο.
Και αυτά είναι χρήματα που πρέπει να λειτουργήσουν για την υποστήριξη τόσο της άμυνας όσο και της ανοικοδόμησης», σημείωσε ο Zelensky επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για έναν μηχανισμό κλοπής όλων των ρωσικών assets ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι παγωμένα στη Δύση.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε στο Telegram ότι στο περιθώριο της συνόδου της G7 θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από τις συναντήσεις αυτές το Κίεβο αναμένει κυρίως αποφάσεις που θα αφορούν την πιο γρήγορη εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, τις πιο άμεσες παραδόσεις αεροσκαφών στην Ουκρανία και την απόκτηση περισσότερων μέσων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως και μεγάλου βεληνεκούς όπλα.
Το Κίεβο χαιρέτισε εξάλλου τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ χθες Τετάρτη και οι οποίες έχουν στόχο να περιορίσουν τη ρωσική αμυντική παραγωγή στοχοθετώνας οντότητες στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G7, ακολουθεί το σαββατοκύριακο μια Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία θα διεξαχθεί στην Ελβετία με τη συμμετοχή περίπου 90 χωρών και οργανισμών και στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
Zakharova για κλοπή των ρωσικών assets: Ετοιμάζουμε απάντηση – Η Ευρώπη... θα πονέσει
Ως εγκληματική χαρακτηρίζει η Maria Zakharova την απόπειρα της Δύσης να κλέψει ρωσικά -κρατικά- περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα ετοιμάζει επώδυνη απάντηση για την Ευρώπη.
Επίσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Zakharova, όταν ρωτήθηκε για τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κούβα, δήλωσε ότι η Δύση φάνηκε να μην ακούει τα διπλωματικά μηνύματα της Μόσχας και τα έλαβε υπόψη μόνο όταν ο στρατός και το ναυτικό ανέλαβαν δράση.
Φρεγάτα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μπήκαν την Τετάρτη στο λιμάνι της Αβάνας, ενώ ΗΠΑ και Κούβα δηλώνουν ότι η κίνηση δεν αποτελεί απειλή. Ωστόσο θεωρήθηκε ευρέως ως επίδειξη ισχύος της Ρωσίας εν μέσω αύξησης των εντάσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Μόλις προκύπτουν ασκήσεις ή ταξίδια στη θάλασσα, ακούμε αμέσως ερωτήσεις και βλέπουμε μια επιθυμία για ενημέρωση για το τι σημαίνουν αυτά τα μηνύματα», είπε η Maria Zakharova. «Γιατί η Δύση παραμένει εντελώς κουφή και στη συνέχεια καταστρώνει τις πιο ισχυρές εκστρατείες για να αποτρέψει την είσοδο των ρωσικών μηνυμάτων στoν τομέα των πληροφοριών της;».
Scholz: Η G7 δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία
Το σχέδιο για παροχή πρόσθετης οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, αποδεικνύει ότι οι G7 παραμένουν προσηλωμένες στη στήριξη του Κιέβου, δήλωσε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, σύμφωνα με το Reuters.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι το σχέδιο του Vladimir Putin ο οποίος «περιμένει να λήξει η διεθνής υποστήριξη προς την Ουκρανία», απέτυχε.
Meloni από G7: Η χρηματοδότηση στην Ουκρανία από τα ρωσικά assets δεν είναι προϊόν κατάσχεσης αλλά κέρδη που παράγονται...
«Πετύχαμε μια πολιτική συμφωνία για την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο μέχρι το τέλος του χρόνου, χάρη σε ένα σύστημα δανείων», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni στο τέλος της πρώτης ημέρας εργασιών της συνόδου κορυφής της ομάδας χωρών της G7, στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας.
«Δεν πρόκειται για κατάσχεση, αλλά για κέρδη που παράγονται. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που με γεμίζει ικανοποίηση, τώρα θα πρέπει να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Η όλη αναφορά της είναι σε ρωσικές καταθέσεις και αγαθά που βρίσκονται στις χώρες της Δύσης και είχαν «παγώσει» προσωρινά μετά την εισβολή το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Παράλληλα, αναφερόμενη στην Μέση Ανατολή, η Meloni πρόσθεσε: «Επιβεβαιώνω την πλήρη στήριξη στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για κατάπαυση πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Επαναλάβαμε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης. Η λύση εντάσσεται στην προοπτική των δυο λαών με δυο κράτη».
«Νέα Ουγγαρία» η Γερμανία, «φρενάρει» νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Το Βερολίνο στέκεται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).
Σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι γερμανικές ενστάσεις και τα αιτήματα για αλλαγές είναι ο κύριος λόγος, για τον οποίον τα σχέδια για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει μάλιστα την αίσθηση πως η Γερμανία είναι η «νέα Ουγγαρία», η οποία λόγω της στάσης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει καθυστερήσει στο παρελθόν αρκετές αποφάσεις υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Στόχος των Ευρωπαίων είναι στην ουσία να σταματήσουν την παράκαμψη υφιστάμενων κυρώσεων από το Κρεμλίνο. Η αμυντική ρωσική βιομηχανία χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, ακόμα δυτικές τεχνολογίες στην κατασκευή όπλων που χρησιμοποιεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ΕΕ θέλει επίσης να επιβάλλει εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες αποφέρουν στη Μόσχα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να απαγορεύσει στη Ρωσία τη χρήση ευρωπαϊκών λιμανιών, όπως του Ζεεμπρούγκε του Βελγίου, από το οποίο εξάγεται ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες. Στόχος είναι να στερηθεί η Ρωσία σημαντικά έσοδα, με τα οποία χρηματοδοτεί τη δαπανηρή εισβολή στην Ουκρανία.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες ισχυρίζονται ότι το Βερολίνο ζητά, μεταξύ άλλων, ο σχεδιαζόμενος κανόνας περί ευθύνης αντιπροσωπειών να περιοριστεί σε ορισμένα αγαθά ή να διαγραφεί εντελώς από το πακέτο κυρώσεων. Προφανώς η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί μήπως γερμανικές αντιπροσωπείες ρωσικών εταιρειών θεωρηθούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπεύθυνες για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κυρώσεων.
Το αρχικό σχέδιο ήταν να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων πριν τη σημερινή (13/6) έναρξη της Συνόδου Κορυφής των δημοκρατικών βιομηχανικών χωρών της ομάδας G7 στην Ιταλία. Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί το νωρίτερο την Παρασκευή 14/6. Μέχρι αυτή την ώρα πάντως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση στο ζήτημα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η στάση της Γερμανίας προκαλεί δυσφορία στους εταίρους. Πρόσφατα το Βερολίνο απέτρεψε την ονομασία ενός νέου πρότζεκτ με την επωνυμία "NATO Mission Ukraine" (NMU), όπως σχολιάζει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση η ονομασία θα μπορούσε να εκληφθεί λανθασμένα ως αποστολή δυνάμεων της νατοϊκής συμμαχίας στην Ουκρανία. Το Βερολίνο θεώρησε επίσης ότι η ονομασία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη Ρωσία για προπαγανδιστικούς σκοπούς σε βάρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Απαντώντας στις γερμανικές ενστάσεις οι υποστηρικτές του όρου «αποστολή» δηλώνουν ότι το Κρεμλίνο θα καταδίκαζε ούτως ή άλλως τα σχέδια του ΝΑΤΟ ως επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και ότι θα το χρησιμοποιούσε για εκστρατείες παραπληροφόρησης. Ευρωπαίοι διπλωμάτες διαμηνύουν ότι είναι ακατανόητο η Γερμανία να είναι η μόνη χώρα που θέτει προσκόμματα για το όνομα της αποστολής τη στιγμή μάλιστα που στηρίζει επί της αρχής τα νατοϊκά σχέδια. Στόχος της αποστολής είναι να αναλάβει το ΝΑΤΟ τον διεθνή συντονισμό της αποστολής όπλων και της εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών