Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Transparency Intl ερευνάται από το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας του Orban

Η Transparency Intl ερευνάται από το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας του Orban
Το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας άρχισε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο, με τους επικριτές του να φοβούνται ότι θα έχει «ψυχρή επίδραση» στη δημοκρατία της κεντροευρωπαϊκής χώρας.
Η Transparency International Hungary δήλωσε την Τρίτη (25 Ιουνίου) ότι έχει τεθεί υπό έρευνα από μια νέα αμφίβολη υπηρεσία, το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας, που συστάθηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Victor Orban για τον περιορισμό της ξένης επιρροής.
Το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας άρχισε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο, με τους επικριτές του να φοβούνται ότι θα έχει «ψυχρή επίδραση» στη δημοκρατία της κεντροευρωπαϊκής χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας για τη δημιουργία της υπηρεσίας.
Το γραφείο ενημέρωσε την Transparency International την περασμένη εβδομάδα για την «έναρξη μιας συγκεκριμένης – και ολοκληρωμένης – έρευνας» σχετικά με τις δραστηριότητές μας», ανέφερε η ομάδα κατά της διαφθοράς σε ανακοίνωσή της.
Το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας «έθεσε συνολικά 62 ερωτήσεις στην εξασέλιδη επίσημη επιστολή του, δίνοντάς μας τριάντα ημέρες για να απαντήσουμε», πρόσθεσε.
«Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι ο νόμος αυτός εξυπηρετεί την πρόθεση της κυβέρνησης να εκφοβίσει τους πολίτες και τις οργανώσεις πολιτών που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, ενώ μεταμφιέζεται ως δήθεν προστασία της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε η ομάδα.
Το γραφείο αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω σε επικοινωνία του με το γαλλικό πρακτορείο AFP.
Το Atlatszo, ένα μέσο ενημέρωσης γνωστό για τις έρευνές του σχετικά με τη διαφθορά, βρίσκεται επίσης υπό έρευνα από την συγκεκριμένη υπηρεσία και του ζητήθηκε να διευκρινίσει τη σχέση του με τη Transparency International Ουγγαρίας.
Τον Δεκέμβριο, το Atlatszo ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο νόμος ήταν «ικανός να περιορίσει σοβαρά την ελευθερία του Τύπου» και να καταστήσει δύσκολο ή και αδύνατο το έργο «ανεξάρτητων συντακτικών γραφείων, δημοσιογράφων και εταιρειών μέσων ενημέρωσης».
Μήνες αργότερα, τον Απρίλιο, ο πολιτικός Péter Magyar, πρώην κυβερνητικό πρόσωπο αλλά μετέπειτα επικρητής, δήλωσε ότι είχε τεθεί και ο ίδιος υπό έρευνα από το γραφείο.
Το γραφείο έχει αρμοδιότητες να «εντοπίζει και να ερευνά οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό με στόχο να επηρεάσουν τη βούληση των ψηφοφόρων».
Το κόμμα Fidesz του Orbán υποστηρίζει ότι ο νόμος θα «κλείσει ένα παραθυράκι εκλογικής απάτης» μετά τους ισχυρισμούς ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έλαβαν κεφάλαια από μια ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ κατά την προετοιμασία των εκλογών του 2022.
Ενώ το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες, να συνεργάζεται με κρατικές υπηρεσίες και να συντάσσει εκθέσεις, δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις σε κανέναν από μόνο του.
Ωστόσο, τα ευρήματά του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη των υποψηφίων στις εκλογές που αποδέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό, καθώς σύμφωνα με την ουγγρική νομοθεσία οι χρηματοδοτούμενοι από το εξωτερικό υποψήφιοι μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.
Από τότε που επέστρεψε στην ηγεσία της Ουγγαρίας το 2010, ο Orbán έχει προχωρήσει μόνο στον περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά έχει προβεί και σε άλλες αλλαγές για να ενισχύσει την εξουσία του, οι οποίες ωστόσο συχνά τον φέρνουν σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για θέματα κράτους δικαίου.
από την άλλη, η Ουγγαρία -η οποία κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των μελών της ΕΕ σε δείκτη διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας- αναμένεται να αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης