Τελευταία Νέα
Διεθνή

Semyonov (Ρώσος αντιστράτηγος): Το αμερικανικό σύστημα Patriot απέτυχε – Η Ρωσία έχει καταστρέψει 42.000 εναέριους στόχους

Semyonov (Ρώσος αντιστράτηγος): Το αμερικανικό σύστημα Patriot απέτυχε – Η Ρωσία έχει καταστρέψει 42.000 εναέριους στόχους
Ένα σύστημα Patriot κοστίζει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Tα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς MIM-104 Patriot που δόθηκαν στην Ουκρανία δεν κατάφεραν να προστατεύσουν, δήλωσε ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων εναέριας και πυραυλικής άμυνας, αντιστράτηγος Andrey Semyonov σε άρθρο.
Ο Andrey Semyonov, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής αρχιστράτηγος των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, είπε στο άρθρο του ότι κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας επιβεβαίωσαν τις δυνατότητές τους να αποκρούσουν χτυπήματα από κάθε είδους δυνατότητες αεροπορικής επίθεσης του εχθρού.
«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πολύκροτα συστήματα αεράμυνας Patriot, τα οποία δόθηκαν στην Ουκρανία από τις χώρες του ΝΑΤΟ και, όπως έδειξε η εμπειρία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αποδείχθηκαν ανίκανα όχι μόνο να προστατεύσουν τις καθορισμένες τοποθεσίες, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα ρωσικά μέσα καταστροφής, δεν κατάφεραν ούτε να προστατευθούν ούτε τα ίδια τα συστήματα», έγραψε ο Ρώσος στρατηγός.
Το 2023, η Ουκρανία έλαβε δύο συστήματα Patriot και δύο εκτοξευτές από τη Γερμανία και ένα άλλο σύστημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με δύο επιπλέον εκτοξευτές που δόθηκαν από την Ολλανδία.
Τα συστήματα που παρασχέθηκαν στο Κίεβο φέρεται να ήταν ένα μείγμα ενεργών πυραύλων hit-to-kill PAC-3 για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, με βεληνεκές μόνο 30-60 χιλιομέτρων, και ημιενεργών πυραύλων κεφαλής θραυσματοποίησης εκρήξεων PAC-2 για την αντιμετώπιση απειλών αεροσκαφών με αυτονομία έως και 160 χιλιόμετρα.
Ένα σύστημα Patriot κοστίζει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ένας μόνος πύραυλος PAC-3 κοστίζει περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια και ένας πύραυλος PAC-2 μπορεί να κοστίσει έως και 4 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με την έκδοση.
Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταστρέψει τα περισσότερα από τα συστήματα Patriot της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας κυρίως επίγειους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M και υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal.
Στο πλαίσιο αυτών των απωλειών, το καθεστώς του Κιέβου εκλιπαρεί τους συμμάχους του για περισσότερα συστήματα.
Σε απάντηση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ρουμανία υποσχέθηκαν η καθεμία να προμηθεύσει ένα σύστημα στην Ουκρανία.
Άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Ισπανία δήλωσαν ότι θα παράσχουν επιπλέον πυραύλους.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ουκρανία φέρονται σε συνομιλίες για να παράσχουν στις δυνάμεις του Κιέβου έως και 8 συστήματα Patriot που σήμερα ανήκουν και χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό.
Η μοίρα αυτών των δαπανηρών συστημάτων αεράμυνας θα είναι πιθανότατα πολύ παρόμοια με τα ήδη κατεστραμμένα Patriot στην Ουκρανία.
Ενώ τα τελευταία συστήματα αεράμυνας της Δύσης είχαν αρκετά κακή απόδοση στην Ουκρανία, η ρωσική αεράμυνα απέδειξε την αξία της.
Στο άρθρο του, ο υποστράτηγος Andrey Semyonov αποκάλυψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέστρεψαν συνολικά περισσότερους από 42.000 εναέριους στόχους από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 550 αεροπλάνα κάθε είδους περισσότερα από 180 ελικόπτερα και περισσότερα από 27.000 drones.
Σε πάνω από 5.500 στρατιώτες των δυνάμεων αεράμυνας απονεμήθηκαν κυβερνητικά παράσημα και σε επτά από αυτούς απονεμήθηκε ο υψηλός τίτλος του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είπε ο στρατηγός.
Πρόσθεσε ότι σε δέκα μονάδες και σχηματισμούς αεράμυνας έχουν απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος των Φρουρών για τον τεράστιο ηρωισμό και τη γενναιότητα, που επέδειξαν σε μάχιμες επιχειρήσεις για να «υπερασπιστούν την Πατρίδα και τα συμφέροντα της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης