Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηγέτης ο Orban στην ΕΕ: Θα συνεχίσω τις αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες για το Ουκρανικό – Οι τρεις ερωτήσεις που έκανα στον Putin

Ηγέτης ο Orban στην ΕΕ: Θα συνεχίσω τις αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες για το Ουκρανικό – Οι τρεις ερωτήσεις που έκανα στον Putin
«Θα έχω κάποιες συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα, που θα αιφνιδιάσουν εξίσου», δήλωσε ο Viktor Orban σε συνέντευξή του στο ελβετικό περιοδικό Weltwoche
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban δήλωσε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα που θα ήταν «εξίσου αιφνιδιαστικές» με τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Eπισκέφθηκε τη Ρωσία την Παρασκευή (5/7) για να έχει συνομιλίες με τον Putin.
Περιέγραψε την επίσκεψή του ως συνέχεια της "ειρηνευτικής αποστολής" του μετά από επίσκεψη στο Κίεβο, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024.
«Θα έχω κάποιες συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα, που θα αιφνιδιάσουν εξίσου», δήλωσε ο Orban σε συνέντευξή του στο ελβετικό περιοδικό Weltwoche το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024.
Πρόσθεσε ότι για αυτές οι συναντήσεις τηρηθεί μυστικότητα μέχρι να πραγματοποιηθούν, όπως συνέβη νωρίτερα κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Οι τρεις ερωτήσεις

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι έθεσε στον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin τρεις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα, σχετικά με τη γνώμη του για τις ειρηνευτικές προτάσεις άλλων κρατών, σχετικά με την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες και πώς μπορεί να είναι η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης στο μέλλον.
«Ο πρώτος μου σκοπός ήταν να θέσω τις ερωτήσεις απευθείας, τρεις ερωτήσεις βασικά», είπε ο Όρμπαν.
Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τη στάση της Μόσχας στις υπάρχουσες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και συνομιλίες για την ουκρανική σύγκρουση που διεξάγονται χωρίς τη Ρωσία, είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
«Είπε [ο Putin] ότι είναι προφανές ότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή και των δύο πλευρών.
Άρα ό,τι κι αν κάνουν χωρίς αυτόν, δεν έχει καμία σημασία.
. Κάτι που είναι ούτως ή άλλως πολύ λογικό», είπε ο Orban.
Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός πριν από την πραγματική έναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε, προσθέτοντας ότι ο Putin δεν συναίνεσα σε αυτό αναμένοντας ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στρατιωτικά μια τέτοια κατάπαυση του πυρός.
Το τρίτο ερώτημα ήταν εάν η Ρωσία είχε ένα όραμα για το πώς θα έμοιαζε μια μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης μετά τη σύγκρουση, στην οποία ο Putin απάντησε ότι η Μόσχα είχε ένα λεπτομερές σχέδιο για το θέμα, είπε ο Ούγγρος ηγέτης.

Αρθρο στο Newsweek:  H πολιτική του ΝΑΤΟ αντίθετη με τις αξίες της συμμαχίας, είναι αυτοκτονία 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, σε άρθρο του για το Newsweek, χαρακτήρισε τις πολιτικές του ΝΑΤΟ αντίθετες με τις βασικές αξίες της συμμαχίας.
«Αξίζει να θυμηθούμε ότι η πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην παγκόσμια ιστορία ξεκίνησε ως ένα ειρηνικό έργο και η μελλοντική της επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητά της να διατηρήσει την ειρήνη, ωστόσο, σήμερα, αντί για ειρήνη, η επιθυμία για πόλεμο είναι στην ημερήσια διάταξη άμυνα, επίθεση, όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Viktor Orban.
Σύμφωνα με τον Viktor Orban, το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το καθήκον να διατηρήσει τη συμμαχία ως ένα ειρηνικό έργο.
Όσον αφορά το μέλλον του ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία «δεν συμφωνεί πλήρως με την πλειονότητα των χωρών μελών» που βλέπουν τη σύγκρουση με άλλες γεωπολιτικές δυνάμεις ως αναπόφευκτη.
«Σήμερα, ένας αυξανόμενος αριθμός φωνών εντός του ΝΑΤΟ υποστηρίζει την αναγκαιότητα ή ακόμη και το αναπόφευκτο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με άλλες παγκόσμιες γεωπολιτικές δυνάμεις.
Αυτή η έννοια της αναπόφευκτης αντιπαράθεσης λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Όσο περισσότερο οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη τόσο μεγαλύτερος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στην εξέλιξή του», είπε ο Viktor Orban.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημειώνει ότι η αυτοεκπληρούμενη φύση αυτής της προφητείας γίνεται ολοένα και πιο προφανής: υπάρχουν νέα ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μια πιθανή επιχείρηση στην Ουκρανία και τα στρατεύματα των χωρών της συμμαχίας βρίσκονται ήδη κοντά στο ουκρανικό μέτωπο.
«Ευτυχώς, η Ουγγαρία έχει καταλήξει σε μια σημαντική συμφωνία με το ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό μας ρόλο στη συμμαχία και μας απαλλάσσει από την άμεση υποστήριξη για την Ουκρανία, είτε είναι στρατιωτική είτε οικονομική...
Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με την εγκατάλειψη των αξιών μας
Αυτό γέννησε τον Στόχο μας, για τον οποίο δημιουργήθηκε το ΝΑΤΟ - να διασφαλίσει την ειρήνη προς όφελος της σταθερής οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ΝΑΤΟ όταν επιδιώκει την ειρήνη αντί για τη συνεργασία και πόλεμος αντί για ειρήνη, θα αυτοκτονήσει», γράφει ο Viktor Orban.

Fico (πρωθυπουργός Σλοβακίας): Υποστηρίζω την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Orban στο Ουκρανικό

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ούγγρο ομόλογό του Viktor Orban για τις πρωτοβουλίες του για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία μετά το ταξίδι του στο Κίεβο και τη Μόσχα.
Ο Fico έκανε ανάρτηση στο Facebook όπου αφηγήθηκε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση την Παρασκευή (5/7) από τότε που είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας πριν από δύο μήνες.
«Χθες, στο Devin, εξέφρασα την υποστήριξή μου για την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κίεβο και τη Μόσχα», έγραψε.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Είμαι μεταξύ των πολιτικών που υποστηρίζουν μια άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και της ΕΕ».
Ο Σλοβένος πολιτικός προειδοποίησε για κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί με τελεσίγραφα ή με την επιβολή μη ρεαλιστικών συνθηκών.
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, αλλά θα ήταν καλύτερο για ολόκληρο τον κόσμο εάν οι επόμενοι μήνες, ίσως και χρόνια, αλληλοεξόντωσης αντικατασταθούν από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. σε μια δίκαιη ειρήνη», συνέχισε.
Ο Fico επισήμανε ότι η ειρήνευση στην Ουκρανία θα επιταχύνει τις συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, τις οποίες ότι η Σλοβακική Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως.

Ρήξη στις σχέσεις Ουγγαρίας - Γερμανίας: Η ουγγρική κυβέρνηση ακύρωσε συνάντηση με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ Annalena Baerbock

Η ουγγρική κυβέρνηση ακύρωσε το βράδυ της Παρασκευής(5/7)  το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 8/7 ραντεβού με την γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock στη Βουδαπέστη, μετά την κριτική που εξέφρασε το Βερολίνο για την επίσκεψη του ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban στη Μόσχα.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την ακύρωση του ραντεβού της κυρίας Baerbock με τον ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Péter Szijjártó, επειδή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μια σοβαρή και ειλικρινής προσωπική συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών θα ήταν σημαντική, λόγω και του αιφνιδιαστικού και χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση ταξιδιού του κ. Orban στη Ρωσία».

O καγκελάριος Olaf Scholz σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων των χωρών, αλλά δεν εκπροσωπούσε σε καμία περίπτωση το σύνολο της ΕΕ.
Σημείωσε μάλιστα ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ταξίδι στη Μόσχα.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκπροσωπείται από τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Josep Borrell», δήλωσε ο κ. Scholz και πρόσθεσε ότι «η θέση της ΕΕ είναι πολύ σαφής: καταδικάζουμε τη ρωσική στρατιωτική επίθεση, υποστηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά και με όπλα και αυτό οργανώνεται από την ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης