Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία «γύρισε το ρολόι» στην 4η Δημοκρατία… στην μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ακυβερνησία

Η Γαλλία «γύρισε το ρολόι» στην 4η Δημοκρατία… στην μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ακυβερνησία
Καθ' όλη τη διάρκεια της επερχόμενης αναταραχής, η Le Pen και το νούμερο δύο της Jordan Bardella θα παρουσιάζονται ως η μόνη εναλλακτική που προσφέρει τάξη και σταθερότητα
Σχετικά Άρθρα
«Η νίκη μας απλώς αναβάλλεται».
H Marine Lepen έδωσε ένα σύνθημα στην ήττα του ακροδεξιού κόμματός της Rassemblement National στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας την Κυριακή, 7 Ιουλίου 2024.
Στην πραγματικότητα, η τρίτη θέση για το RN, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, είναι μια πικρή απογοήτευση, κατά τους Financial Times.
Το κόμμα εμφανιζόταν ότι θα είχε επιτέλους την ευκαιρία να δείξει στον γαλλικό λαό ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει, ένα εφαλτήριο για τις πιο σημαντικές προεδρικές εκλογές του 2027.
Όμως οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσήλθαν κατά πλήθος για να τους σταματήσουν.
Ένας λόγος ήταν ότι το RN αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο αποτοξινωμένο, τοποθετώντας υποψήφιους με εξτρεμιστικό υπόβαθρο ή ιστορικό ρατσιστικών και αντισημιτικών δηλώσεων.
Αλλά το πιο σημαντικό, το λεγόμενο δημοκρατικό μέτωπο της Γαλλίας - η προθυμία των κεντρώων και αριστερών κομμάτων της να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εμποδίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία - αποδείχθηκε ανθεκτικό.
Το RN το απεικονίζει ως ένα κυνικό παιχνίδι από το πολιτικό κατεστημένο για να το αποκλείσει από την εξουσία.
Οι ψηφοφόροι, όμως, συμφώνησαν.

Το αφήγημα του Macron

Αυτό από μόνο του θα επιτρέψει στον Πρόεδρο Emmanuel Macron να υποστηρίξει ότι το προεκλογικό του στοίχημα (οι σύμμαχοί του προτιμούν να το αποκαλούν μια λογική στρατηγική αντάξια του Ντεκάρτ) στο τέλος απέδωσε καρπούς.
Μπορεί να πει ότι έσπασε τον λαϊκιστικό πυρετό που κυριεύει τη χώρα, διακόπτοντας τη φαινομενικά αδυσώπητη άνοδο της ακροδεξιάς, σύμφωνα με τους FT.
Επιπλέον, η συμμαχία του Ensemble των κεντρώων κομμάτων είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν, κατέχοντας μια ισχυρή δεύτερη θέση.
Αυτό κρατά τους κεντρώους στο πολιτικό παιχνίδι όταν σε ένα στάδιο φάνηκαν να οδεύουν προς μια καταστροφή.
Ωστόσο, ο Macron ήθελε οι πρόωρες εκλογές με μια αστραπιαία εκστρατεία τριών εβδομάδων να είναι μια στιγμή πολιτικής «διευκρίνισης» για τη Γαλλία.
Οι ψηφοφόροι όμως έδειξαν σε τι ήταν κατά αλλά όχι σε τι ήταν υπέρ.
Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα μήνες, ενδεχομένως και χρόνια, πολιτικής αβεβαιότητας και ασταθούς διακυβέρνησης.
Αυτό από μόνο του είναι άσχημα νέα για τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Επιστροφή στην 4η Δημοκρατία

Η Γαλλία φαίνεται να γυρίζει το ρολόι πίσω στην 4η Δημοκρατία, την πολιτικά ασταθή μεταπολεμική περίοδο όταν η προεδρία ήταν πιο αδύναμη και ένα θορυβώδες κοινοβούλιο ήταν υπέρτατο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η ισχύς έχει απομακρυνθεί από το παλάτι των Ηλυσίων στην Εθνοσυνέλευση.
Ένας μέχρι τώρα «μικρός» πρόεδρος έχει υποβιβαστεί σε δευτερεύοντα ρόλο - συμβολικά, δεν εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής, αντ' αυτού εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι θα περίμενε τη «διάρθρωση» των δυνάμεων στο κοινοβούλιο πριν λάβει τις «απαραίτητες αποφάσεις».

Η ανάδειξη της Αριστεράς

Επιπλέον, η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν πάνω από όλα μια νίκη για το αριστερό Nouveau Front Populaire, που σχηματίστηκε σε τέσσερις ημέρες πίσω από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα φορολογίας και δαπανών μετά τη σοκαριστική διάλυση του κοινοβουλίου από τον Macron.
Ήταν η Αριστερά που πρωτοστάτησε σε ένα εκλογικό σύμφωνο για την απαγόρευση της ακροδεξιάς, που έσωσε δεκάδες έδρες για τους κεντρώους.
Μετά τον πρώτο γύρο απέσυρε γρήγορα τους τρίτους υποψηφίους της από τριμερείς αναμετρήσεις σε έδρες σε όλη τη χώρα για να αποτρέψει τη διάσπαση των εκλογών κατά του RN, ενώ οι ηγέτες της συμμαχίας του Macron επικράτησαν (αν και οι υποψήφιοί τους ακολούθησαν το παράδειγμά τους).
Ως το μεγαλύτερο μπλοκ, το NFP θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία και το δικαίωμα σχηματισμού κυβέρνησης.

Οικονομική αβεβαιότητα

Αυτό θα είναι αρκετό για να αναστατώσει τις αγορές, δεδομένων των προγραμματισμένων τεράστιων αυξήσεων των δαπανών της που χρηματοδοτούνται, θεωρητικά, από τις αιφνίδιες αυξήσεις φόρων στους πλούσιους.
Ο Jean-Luc Mélenchon, ο μαχητικός ηγέτης του ακροαριστερού La France Insoumise, του μεγαλύτερου από τα τέσσερα κόμματα του NFP, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο πρόγραμμα της Αριστεράς.
Αλλά το NFP θα υπολείπεται πολύ από μια κυβερνητική πλειοψηφία.
Το στρατόπεδο του Macron ελπίζει ότι η αριστερά θα κατακερματιστεί τελικά υπό την πίεση της αδιαλλαξίας του Mélenchon και ότι θα μπορούσε στη συνέχεια να προσπαθήσει να συγκεντρώσει κάποιου είδους συνασπισμό με τους σοσιαλιστές, τους πράσινους και άλλους μετριοπαθείς.
Αυτό μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, αν όχι μήνες.
Ακόμα κι αν τα νούμερα αθροιστούν, η κεντροαριστερά είναι πιθανό να ζητήσει υψηλό τίμημα -όπως η αντιστροφή της αύξησης της ηλικίας σύνταξης από τον Macron από τα 62 στα 64 ή η εκ νέου επιβολή φόρου περιουσίας στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία- και θα θελήσει κυβέρνηση υπό τον έλεγχό τους.
Εάν δεν υπάρχει δρόμος προς την πλειοψηφία, ο Macron μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσει έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό με ελάχιστη εντολή μέχρι να προκηρυχθούν νέες εκλογές σε ένα χρόνο.
Με τρία σχεδόν ισομεγέθη πολιτικά μπλοκ που δεν θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, η Γαλλία φαίνεται ακυβέρνητη, σύμφωνα με τους FT.
Καθ' όλη τη διάρκεια της επερχόμενης αναταραχής, μπορούμε να περιμένουμε τη Le Pen και το νούμερο δύο της Jordan Bardella να παρουσιάζονται ως η μόνη εναλλακτική που προσφέρει τάξη και σταθερότητα.
Η ήττα της Κυριακής μπορεί τότε να μοιάζει μόνο με μια προσωρινή οπισθοδρόμηση, εκτιμούν οι FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης