Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η εποχή του πολέμου των drones ανατρέπει τα πάντα στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία

Η εποχή του πολέμου των drones ανατρέπει τα πάντα στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία
Δεν ενδιαφέρει πλέον η τελειότητα, αλλά η ταχύτητα και η προσαρμογή των νέων όπλων
Η ταχεία εξάπλωση νέων και αποτελεσματικών τεχνολογιών μάχης στην «εποχή του πολέμου των drones» κλονίζει την καθιερωμένη ιεραρχία της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία εδώ και καιρό κυριαρχείται από μεγάλους εργολάβους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τα παραδοσιακά προγράμματα παραγωγής όπλων χρειάζονται χρόνια, ενδεχομένως και δεκαετίες, για να αναπτυχθούν και βασίζονται σε σημαντικούς πόρους από τους προϋπολογισμούς των κρατών, ενώ απαιτούνται τεράστιες εγκαταστάσεις έρευνας και δοκιμών.

Τα drones άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού

Αντιθέτως, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV, drones), η χρήση των οποίων έχει αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, είναι φθηνά, αποτελεσματικά και το κυριότερο παράγονται πολύ γρήγορα, γεγονός που «εξισορροπεί» τους όρους ανταγωνισμούς στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία ανάμεσα σε μικρότερους «παίκτες» και καταξιωμένους βιομηχανικούς κολοσσούς.
Όπως λέει ο Lorenz Meyer, επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας Auterion, η οποία αναπτύσσει λογισμικό για ουκρανικά drones, «ο χρόνος του κύκλου για την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών είναι πολύ, πολύ μικρός».

Ταχύτητα, όχι τελειότητα

Τα γεγονότα στην Ουκρανία δείχνουν ότι «ο χρόνος για την αγορά και η πιο ευέλικτη ανάπτυξη είναι σημαντικά», τονίζει ο Mikael Johansson, Διευθύνων Σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας Saab.
«Αντί να αναπτυχθεί το τέλειο προϊόν, το οποίο μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν γρήγορα προϊόντα που μπορούν να δοκιμαστούν, να τροποποιηθούν και να επανεξεταστούν.
Η ταχύτητα είναι κρίσιμη» αναφέρει ο Johansson.

Νέοι «παίκτες»

«Αν η Ουκρανία μας έχει διδάξει κάτι, αυτό είναι ότι πρέπει να δράσουμε πιο γρήγορα» λέει στους FT, o James Hockenhull, επικεφαλής της Βρετανικής Στρατηγικής Διοίκησης.
«Η αυξανόμενη πανταχού παρουσία των drones αλλάζει βαθιά την αμυντική βιομηχανία καθώς νέοι «παίκτες» ανταγωνίζονται κορυφαίες στον χώρο εταιρείες όπως η Lockheed Martin, η Raytheon και η BAE Systems που κυριαρχούν στον κλάδο εδώ και δεκαετίες» επισημαίνει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης