Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σεισμός στο Ευρωκοινοβούλιο - Η Le Pen στην ομάδα του Orban - Η τρίτη μεγαλύτερη, εκτοπίζει τον Macron

Σεισμός στο Ευρωκοινοβούλιο - Η Le Pen στην ομάδα του Orban - Η τρίτη μεγαλύτερη, εκτοπίζει τον Macron
Η προσχώρηση του κόμματος της Le Pen στην ομάδα του Orban, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την κεντρώα Ανανέωση της Ευρώπης του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron
Το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Marine Le Pen θα ενταχθεί στους Πατριώτες για την Ευρώπη, τη νέα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban.

Νέο πλήγμα για τον Macron

Η προσχώρηση 30 ευρωβουλευτών στην ομάδα του Orban από το στρατόπεδο της Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) θα καταστήσει την παράταξη των Πατριωτών την τρίτη μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο και θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την κεντρώα Ανανέωση της Ευρώπης του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, η οποία καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το 2019.
Πρώτο έρχεται το Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα και δεύτερο οι Σοσιαλιστές.
Μια ισχυρή θέση στην Ευρώπη αποτελεί παρηγοριά για τη γαλλική ακροδεξιά, μετά την τρίτη θέση στις εθνικές εκλογές της Κυριακής στη Γαλλία.
Ο Orban ίδρυσε την ομάδα των Πατριωτών στις 30 Ιουνίου μαζί με το τσεχικό κόμμα ANO, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Andrej Babiš, και το FPÖ του Herbert Kickl από την Αυστρία.
Οι γνώστες του ID δήλωσαν στο Politico ότι οι Πατριώτες, που αναμένεται να παρουσιαστούν επίσημα στις Βρυξέλλες αργότερα τη Δευτέρα, σχεδίαζαν να ενσωματώσουν το ID, αλλά η κίνηση αναβλήθηκε λόγω των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Το μεγαλύτερο κόμμα στους Πατριώτες

Ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας θα είναι πλέον το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα εντός των Πατριωτών, εξέλιξη την οποία υπαινίχθηκε ο ηγέτης του κόμματος Jordan Bardella, σε ομιλία του το βράδυ της Κυριακής.
"Επιτέλους, αρχής γενομένης από αύριο, οι ευρωβουλευτές μας θα παίξουν πλήρως το ρόλο τους σε μια μεγάλη ομάδα που θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη, για να αρνηθούμε την πλημμύρα από μετανάστες, τον τιμωρητικό περιβαλλοντισμό και την κατάσχεση της κυριαρχίας μας", ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το Politico.
Στους Πατριώτες έχουν ήδη προσχωρήσει και άλλοι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων έξι από το PVV του Geert Wilders από την Ολλανδία, έξι από το Vox της Ισπανίας, τρεις από το βελγικό κόμμα Vlaams Belang, δύο από το κόμμα Chega της Πορτογαλίας και ένα μέλος του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, ο Anders Vistisen, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής της ομάδας.

Και μέλη της Lega στην ομάδα Orban, εκτός το γερμανικό AfD

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οκτώ μέλη της Lega της Ιταλίας, της οποίας ηγείται ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Mateo Salvini, ανακοίνωσαν την ένταξή τους στην ομάδα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των μελών του σε 79.
Επίσης, τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του επιτελείου του Orban δήλωσε ότι το γερμανικό ακρδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν θα ενταχθεί στους Πατριώτες.
Στο προηγούμενο κοινοβούλιο, η ΠΔ είχε 49 ευρωβουλευτές, καθιστώντας την, την έκτη μεγαλύτερη ομάδα.

Ο Jordan Bardella (Rassemblement National, Γαλλία) εξελέγη πρόεδρος της πολιτικής ομάδας.

Στους Πατριώτες για την Ευρώπη και η Λατινοπούλου - Στους 84 οι ευρωβουλευτές 

Εθνική Συσπείρωση (Γαλλία): 30 ευρωβουλευτές
Fidesz και Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (Ουγγαρία): 11 ευρωβουλευτές
Λέγκα του Βορρά (Ιταλία): 8 ευρωβουλευτές
ANO (Τσεχία): 7 ευρωβουλευτές
Oath and Motorists (Τσεχία): 2 ευρωβουλευτές
FPÖ (Αυστρία): 6 ευρωβουλευτές
PVV (Ολλανδία): 6 ευρωβουλευτές
VOX (Ισπανία): 6 ευρωβουλευτές
Vlaams Belang (Φλάνδρα, Βέλγιο): 3 ευρωβουλευτές
CHEGA (Πορτογαλία): 2 ευρωβουλευτές
Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (Δανία): 1 ευρωβουλευτής
Φωνή Λογικής (Ελλάδα): 1 ευρωβουλευτής
Πρώτη Λετονία (Λετονία): 1 ευρωβουλευτής

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης