Έλεγχος της παραπληροφόρησης ή αλλιώς ο απόλυτος έλεγχος του Τύπου
Αυτό θα αποτελούσε μέρος μιας λεγόμενης «δημοκρατικής αναγέννησης» με στόχο την επίτευξη «μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας» στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης της Ισπανίας.
Η «βοήθεια» των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί στα μέσα ενημέρωσης με «ανεξάρτητες γραμμές σύνταξης», δήλωσε η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει για την εκταμίευση αυτών των κεφαλαίων ή τη μέτρηση της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης.
Αυτά τα κεφάλαια, ωστόσο, θα βοηθούσαν αυτούς τους οργανισμούς «να αναπτύξουν εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων πληροφοριών», σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο Sanchez υποστήριξε ότι ο νόμος θα βοηθούσε στην προώθηση των στόχων του European Media Freedom Act, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο.
Ο νόμος και ο έλεγχος του Τύπου
Ο νόμος απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς τους, τους μετόχους τους και το κοινό τους.
«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις πηγές χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης, το όνομα των μετόχων τους και τον αριθμό του κοινού τους», είπε ο Sanchez στους βουλευτές.
Βέβαια κρίνοντας με τα ελληνικά δεδομένα και επειδή έχει προηγηθεί η περιβόητη «λίστα Πέτσα» θα μπορούσαμε να πούμε ότι πίσω από τις ωραίες εκφράσεις περί αναγέννησης του Τύπου κρύβεται η πραγματική χαλιναγώγησή του από τον αριστερό πρωθυπουργό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών