Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξάνεται η πίεση στην Ευρώπη να «μποϊκοτάρει» το Ισραήλ, αλλά οι αναφορές δείχνουν ότι το στρατιωτικό εμπόριο με το Τελ Αβίβ εκτοξεύεται

Αυξάνεται η πίεση στην Ευρώπη να «μποϊκοτάρει» το Ισραήλ, αλλά οι αναφορές δείχνουν ότι το στρατιωτικό εμπόριο με το Τελ Αβίβ εκτοξεύεται

Το εμπόριο όπλων ανθίζει

Σχετικά Άρθρα
Το Ισραήλ δεν είναι ακριβώς Ρωσία όσον αφορά τη Δυτική Ευρώπη, δεδομένων των ισχυρών αμυντικών δεσμών μεταξύ τους.
Όμως, υπό την έντονη πίεση από τους αριστερούς/φιλελεύθερους και τους ολοένα αυξανόμενους μουσουλμάνους μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πολλές δυτικές κυβερνήσεις λέγεται ότι έχουν ακολουθήσει μέτρα κατά του Ισραήλ που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια, αν βγουν αληθινοί οι στρατηγικοί αναλυτές.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Ισραήλ και χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εισάγουν όπλα και εξάγουν όπλα το ένα στο άλλο σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο, με τον Donald Trump, που πιστεύεται ευρέως ότι βρίσκεται στο δρόμο της ανάκτησης της προεδρίας των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας την υπόθεση του Ισραήλ στον αγώνα του εναντίον της Hamas/Παλαιστίνης, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται τώρα υπό την ίδια πίεση να ακολουθήσουν προσεκτικά τις τρέχουσες πολιτικές τους προς Τελ Αβίβ.
Η αυξανόμενη δημοτικότητα των δεξιών κομμάτων του κέντρου, όπως φαίνεται στις πρόσφατα ολοκληρωμένες εκλογές και τις δημοσκοπήσεις, προσθέτει επίσης πίεση στις περισσότερες από τις αριστερές/φιλελεύθερες και φιλοπαλαιστινιακές κυβερνήσεις στην Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει τώρα μια έντονη συζήτηση στη Γαλλία σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης του Macron να απαγορεύσει στις ισραηλινές εταιρείες να συμμετάσχουν στη διετή έκθεση άμυνας Eurosatory στο Παρίσι που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα (17-21 Ιουνίου).
Το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ανατράπηκε στη συνέχεια από το γαλλικό δικαστήριο είναι διαφορετικό ζήτημα.
Αλλά το γεγονός παραμένει ότι η κυβέρνηση Macron είχε περιέλθει σε αρκετές φιλοπαλαιστινιακές ομάδες για να διασφαλίσει ότι οι ισραηλινές εταιρείες θα απαγορευόταν από τη συμμετοχή στην έκθεση, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Εισαγωγές και εξαγωγές όπλων

Οι δυνάμεις υπέρ της Hamas/Παλαιστινίων είναι τόσο ισχυρές στη Γαλλία αυτές τις μέρες που οι Ισραηλινοί Ολυμπιονίκες που συμμετέχουν στο Παρίσι 2024 έχουν λάβει απειλές για τη ζωή τους, μηνύματα μίσους και βιτρίνες στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες.
Αποστολείς ανώνυμων email είπαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι σκόπευαν να βλάψουν «οποιαδήποτε ισραηλινή παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες» και να επαναλάβουν τη δράση του Μονάχου του 1972 και είπαν στους αθλητές «Προετοιμαστείτε για την Ιντιφάντα!».
Μπορεί να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972, 11 Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν από την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα που ονομάζεται Μαύρος Σεπτέμβρης.
Όπως και να έχει, η απόφαση του Macron να αποκλείσει τις ισραηλινές αμυντικές εταιρείες στην έκθεση άμυνας Eurosatory έχει επικριθεί για τα υποτιθέμενα διπλά μέτρα και μέτρα του να συνεχίζει να πουλά γαλλικά όπλα στο Ισραήλ παρά τις επιθέσεις του στη Γάζα.
Έχει αναφερθεί πώς μια έκθεση εξαγωγών όπλων που παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Γαλλία έχει εκδώσει περίπου 767 άδειες εξαγωγής για το Ισραήλ από το 2015.
Προφανώς, η Γαλλία πουλάει κατά μέσο όρο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ (21,9 εκατομμύρια δολάρια) σε Ισραήλ κάθε χρόνο.
Μεταξύ 2013 και 2022, η αξία του στρατιωτικού εξοπλισμού που στάλθηκε από τη Γαλλία στο Ισραήλ έφτασε τα 207,6 εκατομμύρια ευρώ (σχεδόν 266 εκατομμύρια δολάρια).
Η Γαλλία εξέδωσε επίσης άδειες εξαγωγής για το Ισραήλ συνολικής αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) μεταξύ 2014 και 2022.
Ομοίως, οι ισραηλινές εισαγωγές όπλων από τη Γερμανία είναι σημαντικές.
Πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ αξίας 326,5 ευρώ (355,3 εκατομμύρια δολάρια).
Από το ποσό αυτό, τα 20 εκατ. ευρώ προορίζονταν για πολεμικά όπλα, ενώ τα υπόλοιπα 306,3 εκατ. ευρώ προορίζονταν για αμυντικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γερμανικές προμήθειες στο Ισραήλ περιλαμβάνουν 3.000 φορητά αντιαρματικά όπλα, 500.000 φυσίγγια για πλήρως και ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα, καθώς και άλλες θρυαλλίδες και προωθητικά.
Πολλά από τα αντικείμενα άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ καλύπτουν τεθωρακισμένα οχήματα, στρατιωτικά φορτηγά και τζάμια ασφαλείας.
Μάλιστα, μετά τις επιθέσεις της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι στρατιωτικές εξαγωγές της Γερμανίας λέγεται ότι έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο.
Η Ιταλία λέγεται ότι είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στο Ισραήλ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία.
Οι εξαγωγές της περιλαμβάνουν ελικόπτερα και ναυτικό, πυροβολικό.
Πολλές από αυτές τις πωλήσεις φέρεται να εγκρίθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τις εμπόδιζε βάσει νόμου που απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε χώρες που διεξάγουν πόλεμο ή θεωρείται ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το άλλο μέρος

Ωστόσο, όλα αυτά είναι ένα μέρος της ιστορίας.
Το άλλο μέρος είναι εξίσου σημαντικό.
Οι Ευρωπαίοι εισάγουν επίσης μεγάλο αριθμό ισραηλινών όπλων δίπλα-δίπλα.
Μια έκθεση της ισραηλινής κυβέρνησης που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα (17 Ιουνίου) αποκάλυψε ότι οι εξαγωγές άμυνας της χώρας αυξήθηκαν σε ρεκόρ 13,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.
Από αυτά, το 36% προέρχονταν από συστήματα πυραύλων, πυραύλων και αεράμυνας, ακολουθούμενα από ραντάρ και ηλεκτρονικό πόλεμο, όπλα σταθμούς και εκτοξευτές σε ποσοστό 11% έκαστος και αεροσκάφη πληρώματος και αεροσκάφη στο 9%.
Αν και τα έθνη του Ινδο-Ειρηνικού αντιπροσώπευαν το 48% των αμυντικών εξαγωγών του Ισραήλ το 2023, σε μεγάλο βαθμό από την Ινδία, η μερίδα της Ευρώπης δεν ήταν λιγότερο σημαντική.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσώπευαν το 35% όλων των ισραηλινών αμυντικών εξαγωγών το 2023.
Προφανώς, στις 23 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, εν μέσω πλήρους κλίμακας ισραηλινών επιχειρήσεων στη λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ και η Γερμανία ολοκλήρωσαν μια συμφωνία σχεδόν 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας Arrow-3, που παράγεται από κοινού από την Israel Aerospace Industries (IAI) και την Boeing.
Είναι η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία στην ιστορία του Ισραήλ.
Αυτά τα συστήματα έχει προγραμματιστεί να παραδοθούν στη Γερμανία το 2025.
Στο Ισραήλ, το Arrow 3 είναι το υψηλότερο στρώμα της πολυεπίπεδης συστοιχίας αεράμυνας του έθνους - πάνω από τα συστήματα Iron Dome και David's Sling - και έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση εξω-ατμοσφαιρικών απειλών, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι.
Δεδομένου ότι αναπτύχθηκε από κοινού με μια αμερικανική εταιρεία, το Ισραήλ έχει λάβει την απαραίτητη αμερικανική έγκριση, σύμφωνα με τους κανόνες της σύμβασης, για την πώληση του Arrow 3 στη Γερμανία.
Παρεμπιπτόντως, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το Arrow 3 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση των βαλλιστικών πυραύλων που ήταν μέρος των 300 βαλλιστικών πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ. Δεν είναι περίεργο γιατί το Arrow 3 έχει τώρα αυξανόμενη ζήτηση από πολλά μέρη του κόσμου.
Εν τω μεταξύ, το David's Sling, που αναπτύχθηκε από κοινού από την αμερικανική Raytheon και την Ισραηλινή Rafael, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παραληφθεί από τη Φινλανδία στην πρώτη διεθνή πώληση του συστήματος.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για την πώληση του συστήματος αεράμυνας David's Sling στη Φινλανδία στις 12 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, σε κάτι που λέγεται ότι ήταν μια πρώτη στο είδος του συμφωνία που εκτιμάται στα 317 εκατομμύρια ευρώ.
Το David's Sling λέγεται ότι είναι ένα πλήρες σύστημα εναέριας και πυραυλικής άμυνας μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να περιλαμβάνει την ανώτερη βαθμίδα μιας πολυεπίπεδης αμυντικής συστοιχίας, παρέχοντας ευρεία κάλυψη και εκτεταμένη προστασία ενάντια σε όλο το φάσμα των απειλών πυραύλων.
Αν και το σύστημα David's Sling λειτουργεί εδώ και περίπου έξι χρόνια, έκανε την πρώτη του αναχαίτιση στον πραγματικό κόσμο μόλις τον Μάιο του 2023, όταν κατέρριψε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε στο Τελ Αβίβ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Από τότε, το αμυντικό σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί δύο φορές στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας Hamas, καταρρίπτοντας έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα στο βόρειο Ισραήλ.
Ομοίως, την περασμένη άνοιξη, η Εσθονία είχε υπογράψει μια σημαντική συμφωνία με την IAI για περιπλανώμενα πυρομαχικά.
Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η ισραηλινή Elbit Systems κέρδισε μια σύμβαση για την παραγωγή συστημάτων κονιάματος αξίας 53 εκατομμυρίων δολαρίων για έναν Ευρωπαίο πελάτη που δεν κατονομάζεται.
Γνωστά ως συστήματα μη επανδρωμένων πυργίσκων βαλλίστρας, αυτά προσφέρουν, λέγεται, υψηλή προστασία και δυνατότητα επιβίωσης για το πλήρωμα του χειριστή του όλμου, έναν σύντομο κύκλο αισθητήρα προς σκοπευτή και τη δυνατότητα να πυροβολήσει τον πρώτο γύρο σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.
Αυτή η συμφωνία λέγεται ότι σηματοδοτεί την πρώτη σύμβαση που υπογράφεται για την προμήθεια του Crossbow από την αποκάλυψή του στην έκθεση DSEI στο Λονδίνο το 2023.
Το Crossbow της Elbit Systems μπορεί να εκτοξεύσει μια ποικιλία πυρομαχικών 120 χιλιοστών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων όλμων Iron Sting, Παρέχοντας αποτελεσματική αυτονομία έως και 10 χλμ., υποστηρίζεται.
Δεν απαιτείται φόρτωση δείκτη για τον πυργίσκο Crossbow, ο οποίος προσφέρει ικανότητα 360°.
Αν μη τι άλλο, τα παραπάνω παραδείγματα υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, ιδιαίτερα οι εταίροι του ΝΑΤΟ, ενισχύουν η μία την άμυνα και την ασφάλεια της άλλης, κάτι που είναι απίθανο να παραμείνει θολό για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετικά με το Παλαιστινιακό ζήτημα, ιδιαίτερα όταν μια πιθανή Προεδρία Trump το κάνει επιβεβλημένο ώστε οι Ευρωπαίοι να ξοδέψουν πολύ περισσότερα για τους αντίστοιχους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης