Τα αντίποινα του Ιράν στο Τελ Αβίβ για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas στην Τεχεράνη «θα είναι πιο σοβαρά και πιο οδυνηρά για το ισραηλινό καθεστώς από αυτά που βίωσε το Τελ Αβίβ μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό»
Η Hamas και το Ιράν κατηγόρησαν αμέσως το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και δεσμεύτηκαν για σκληρά αντίποινα.
Ένα από τα εφιαλτικά σενάρια προβλέπει χτύπημα του Ιράν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.
Τα αντίποινα του Ιράν στο Τελ Αβίβ για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη «θα είναι πιο σοβαρά και πιο οδυνηρά για το ισραηλινό καθεστώς από αυτά που βίωσε το Τελ Αβίβ μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό», εκτιμά ο Seyed Mohammad Marandi, πολιτικός αναλυτής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.
Η πρώτη επίθεση του Ιράν με 300 drones και πυραύλους
Στις 13 Απριλίου, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 drones και πυραύλους στο Ισραήλ στην πρώτη του άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.
Η επίθεση ήρθε ως απάντηση στην αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό στις αρχές Απριλίου.
Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Daniel Hagari είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ αναχαίτισε το 99% των εναέριων στόχων που εκτόξευσε το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων όλων των drones.
Όλα θα γίνουν χειρότερα για το Τελ Αβίβ
Ο Marandi πιστεύει ότι «οποιαδήποτε κλιμάκωση απλώς θα κάνει τα πράγματα χειρότερα για το καθεστώς στο Τελ Αβίβ», προβλέποντας ότι το Ιράν και άλλα μέλη του Άξονα της Αντίστασης θα δώσουν μια «σημαντική απάντηση» στις πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ.
Ο Marandi θεωρεί ότι «το ισραηλινό καθεστώς έχασε τον πόλεμο».
«Έχει χάσει στη Γάζα μετά από δέκα μήνες, δεν κατάφερε να πάρει αυτό το πολύ μικρό κομμάτι γης.
Απέτυχε στον πόλεμό της με τη Hezbollah μετά από σχεδόν δέκα μήνες σύγκρουσης.
Το ισραηλινό καθεστώς δεν μπόρεσε να απομακρύνει τη Hezbollah από τα σύνορα ενώ έχει πληρώσει βαρύ τίμημα», επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής.
Θα χτυπηθούν και βάσεις των ΗΠΑ
Προειδοποιεί επίσης ότι εάν επέμβουν οι ΗΠΑ, θα «χάσουν» και θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της εκδίωξης από το Ιράκ και της καταστροφής των βάσεων τους στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Την ίδια στιγμή ο Marandi υποστηρίζει ότι μόνο οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι είναι σε θέση να σταματήσουν τον πλήρη πόλεμο στην περιοχή.
«Είναι εκείνοι που υποστηρίζουν αυτό το Ολοκαύτωμα.
Είναι εκείνοι που δίνουν τη δυνατότητα στο καθεστώς στο Τελ Αβίβ να συνεχίσει να βιάζει κρατούμενους και να δολοφονεί παιδιά.
Αυτός είναι ένας πόλεμος που υποστηρίζουν.
Παρέχουν τη χρηματοδότηση, τα πυρομαχικά, τα όπλα, την πολιτική κάλυψη.
Χωρίς την πλήρη δυτική υποστήριξη, το Τελ Αβίβ δεν θα μπορούσε να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο για δύο εβδομάδες.
Όλοι γνωρίζουμε λοιπόν εναπόκειται στους Αμερικανούς να πάρουν μία απόφαση», επισημαίνει ο Marandi.
Στόχος οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ στη Dimona
Μετά τη δολοφονία του Haniyeh στην καρδιά του Ιράν, και μάλιστα σε μια επίσημη περίσταση, όπως η ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Masoud Pezeshkian, η Τεχεράνη δείχνει έκθετη και ευάλωτη.
Ο μόνος τρόπος για να διασωθεί το γόητρό του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης και να κατευναστούν οι ανησυχίες ασφαλείας για το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου, είναι μια αναλογική απάντηση εκ μέρους του Ιράν που θα στοιχίσει στο Τελ Αβίβ όχι μόνο συμβολικά, αλλά σε πραγματικούς, στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς όρους.
Κοινώς, το Ιράν καλείται να περάσει το αίσθημα του τρόμου στην άλλη άκρη του τραπεζιού...
Και, σε αυτή την έκτακτη κατάσταση θα απαιτηθεί μια έκτακτη και πρωτοφανής απάντηση.
Βάσει εκτιμήσεων, το Ιράν ενδέχεται να στοχεύσει το κέντρο πυρηνικών ερευνών στη Dimona, όπως έχει επισημανθεί εδώ και καιρό από το ιρανικό κρατικό κανάλι Press TV, το οποίο επικαλείται στρατιωτικούς ειδικούς.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, κατά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο - που ακολούθησε τα πλήγματα του Τελ Αβίβ στο ιρανικό προξενείο στη Συρία - ιρανικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν να περάσουν από το πολυεπίπεδο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας και να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους στην έρημο Negev σε απόσταση αναπνοής από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Dimona.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του καναλιού πιστεύουν ότι αυτό το κέντρο μπορεί να αποτελέσει στόχο για την Τεχεράνη σε περίπτωση νέας μεγάλης απειλής από το Ισραήλ.
Ο Ahmad Haghtalab, ο επικεφαλής της πυρηνικής ασφάλειας στην επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, γνωστή ως Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η Τεχεράνη έχει εντοπίσει τη θέση των «πυρηνικών κέντρων» του Ισραήλ και θα είναι έτοιμη να τα καταστρέψει.
Το Ιράν θα πλήξει μεγάλη πόλη του Ισραήλ
Το Ιράν πιθανότατα θα πλήξει μια μεγάλη πόλη του Ισραήλ υποστηρίζει ο Ιρανός αναλυτής, Amir Hossein Vazirian.
«Νομίζω ότι το Ιράν και άλλα μέλη του Άξονα της Αντίστασης θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, ή ακόμα και τη Haifa» λέει μιλώντας στο Newsweek ο Vazirian, υποστηρίζοντας πως είναι «συμβολικά σημαντικό για την Τεχεράνη να επιτεθεί στο Ισραήλ και στο λιμάνι της».
Σύμφωνα με τον Vazirian, το Ιράν έχει τρεις πιθανές απαντήσεις στη δολοφονία της Haniyeh.
Η πρώτη περιλαμβάνει μια «άμεση επιχείρηση» κατά του Ισραήλ, η οποία θα θυμίζει τη μαζική επίθεση με πυραύλους και drone που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στο έδαφος του εβραϊκού κράτους ως απάντηση στον βομβαρδισμό του προξενείου της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό.
Εναλλακτικά, η Τεχεράνη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, ιδίως τη Hezbollah και τους Houthis για να πραγματοποιήσει μια «έμμεση επιχείρηση».
Η τρίτη επιλογή είναι μια «υβριδική επιχείρηση», η οποία θα περιλαμβάνει τόσο άμεση επίθεση στο Ισραήλ όσο και ταυτόχρονες επιθέσεις από τον «Άξονα αντίστασης».
Πάντως, ο Vazirian υποστηρίζει ότι καμία πλευρά δεν επιδιώκει να εξαπολύσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.
«Νομίζω ότι είναι σαν παρτίδα σκάκι.
Τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο παιχνίδι για να διατηρήσουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και τον τρέχοντα περιφερειακό πόλεμο» υποστηρίζει ο Vazirian.
Οι ΗΠΑ έστειλαν στη Μεσόγειο 12 πολεμικά πλοία και 4.000 πεζοναύτες
Οι ΗΠΑ έστειλαν 12 πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο εν μέσω ισραηλινών επιδρομών στη Βηρυτό και την Τεχεράνη, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη στρατιωτικό αξιωματούχο.
Το USS Theodore Roosevelt και έξι αντιτορπιλικά βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο την Τετάρτη (31/7/2024).
Μια ομάδα τριών αποβατικών πλοίων και δύο αντιτορπιλικών με 4.000 πεζοναύτες και στρατιώτες εστάλη στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι το Πεντάγωνο δεν ανακοίνωσε καμία πρόσθετη ανάπτυξη δυνάμεων στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή λόγω του θανάτου ανώτατων αξιωματούχων του παλαιστινιακού κινήματος Hamas και της σιιτικής ομάδας Hezbollah.
Στις 30 Ιουλίου, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, Dahiya, το οποίο λειτουργεί ως προπύργιο της Hezbollah.
Μετά το χτύπημα, ο στρατιωτικός αρχηγός της Hezbollah Fouad Shokr εξέπνευσε στο νοσοκομείο.
Στις 31 Ιουλίου, η Hamas ανακοίνωσε ότι ο Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στην κατοικία του στην Τεχεράνη.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Mousa Abu Marzook προειδοποίησε ότι η δολοφονία του Haniyeh, δεν θα μείνει αναπάντητη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών