Μήνυμα Putin σε Ιράν: Δείξτε αυτοσυγκράτηση, όχι σε πλήγμα με στόχο αμάχους
(upd12) Με τις «προφητείες» των Αμερικάνων να μην επαληθεύονται σχετικά με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ - αναμενόταν έως τις αρχές της εβδομάδας - στο πλαίσιο της εκδίκησης για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη, η διεθνής κοινότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα την απάντηση των Ιρανών.
Το Ιράν είναι αντιμέτωπο με ένα τεράστιο δίλημμα.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως το Ιράν θέλει να προκαλέσει ζημιά στους Ισραηλινούς και όχι να καταφύγει σε ένα συμβολικό χτύπημα, όπως είχε πράξει τον περασμένο Απρίλιο προκειμένου να δείξει ότι παραμένει μια ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Από την άλλη όμως το Ιράν γνωρίζει ότι εάν επιφέρει ένα πολύ ισχυρό πλήγμα, τότε είναι πολύ πιθανό να εμπλακεί σε έναν περιφερειακό, γενικευμένο πόλεμο με τον Ισραήλ αλλά και με τις ΗΠΑ, τον οποίο σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορέσει να στηρίξει.
Με αυτό το δίλημμα αλλά και γνωρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να τους παγιδεύσουν σε έναν… ολοκληρωτικό πόλεμο, το Ιράν καλείται να αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του.
Το πότε θα την εκδηλώσει παραμένει ακόμα άγνωστο με τη Δύση να αδυνατεί να «σκιαγραφήσει» τις πραγματικές προθέσεις των Ιρανών.
Πάντως οι Αμερικάνοι εκτιμούν ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύματα, στο ένα εκ των οποίων θα εμπλακεί σημαντικά και η Hezbollah.
Ίσως αυτή η πληροφορία που συνεπάγεται… μακελειό στη Μέση Ανατολή αλλά και η αναποφασιστικότητα που δείχνει η Τεχεράνη έφεραν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken να ζητήσει για πρώτη φορά δημόσια τόσο από το Ισραήλ όσο και από το Ιράν να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε γενικευμένο πόλεμο.
Νέα σενάρια για την επίθεση του Ιράν - Al Arabiya: Εντός 48 ωρών
Νέα σενάρια διακινούνται για το πότε θα εκδηλωθεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετά τη διάψευση της «προφητείας» των ΗΠΑ για απάντηση έως τις αρχές της εβδομάδας.
Δημοσίευμα του Al Arabiya αναφέρει ότι η αναμονή για την απάντηση του Ιράν διαρκεί περισσότερο από ό,τι ανέμεναν αρχικά οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς Αμερικάνοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken, προειδοποίησαν την Κυριακή 4/8 και τη Δευτέρα 5/8 ότι η επίθεση θα πραγματοποιηθεί εντός 24 ωρών
Όπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής, ούτε το Ιράν ούτε η Hezbollah έχει αναλάβει κάποιου είδους στρατιωτική ενέργεια, όπως αυτή που αναμενόταν.
Αν και η ακριβής φύση της στρατιωτικής απάντησης παραμένει ασαφής, Αμερικάνοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βεβαιότητα τους ότι αυτή… θα έρθει.
Σύμφωνα με το Al Arabiya, οι τελευταίες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η απάντηση ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι την Πέμπτη 8/8 ή την Παρασκευή 9/8, αναφέροντας ότι το Ιράν ενδεχομένως να περιμένει την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που είναι προγραμματισμένη να γίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία.
Αποκάλυψη Washington Post: Το Ισραήλ ενημέρωσε αμέσως τις ΗΠΑ ότι δολοφόνησε τον Ismail Haniyeh
Στην αποκάλυψη ότι το Ισραήλ ενημέρωσε άμεσα τις ΗΠΑ ότι αυτό ήταν πίσω από τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη προχωρά η Washington Post.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι αντέδρασαν με έκπληξη και οργή, καθώς θεώρησαν τη δολοφονία αυτή ως μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια τους να επιτύχουν μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Μάλιστα η Washington Post αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή στο Ιράν επικρατούν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το στρατιωτικό πλήγμα στο Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά τις διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις στον Ιρανό πρόεδρο για αυστηρές συνέπειες
Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Κάντε όλοι ένα βήμα πίσω
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken ζήτησε για πρώτη φορά δημόσια τόσο από το Ιράν όσο και από το Ισραήλ να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε έναν γενικευμένο πόλεμο.
«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη.
Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας, για να αποφευχθεί αυτό και διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν.
Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ» υποστήριξε ο Blinken, αναφέροντας πως παραμένει ακλόνητη η δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι επιθέσεων «τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας».
Austin (υπουργός Άμυνας ΗΠΑ): Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε το Ισραήλ
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin υποστήριξε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα πει εάν το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ, αλλά διεμήνυσε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να παράσχει κάθε υποστήριξη στο Ισραήλ, εάν χρειαστεί.
«Όσον αφορά το εάν και πότε το Ιράν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, δεν θα κάνω εικασίες για περαιτέρω ιρανικές ενέργειες.
Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τον στρατό μας και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε το Ισραήλ εάν μας ζητηθεί.
Είδατε ότι κάναμε μια σειρά από βήματα για να ενισχύσουμε τις θέσεις των δυνάμεών μας», είπε ο Austin.
Φιλο-ιρανικές οργανώσεις πίσω από την επίθεση στη βάση Ain al-Asad στο Ιράκ
Όπως είπε ο Austin, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πίσω από την επίθεση στην αεροπορική βάση Ain al-Asad στο Ιράκ, η οποία τραυμάτισε αρκετούς Αμερικανούς στρατιώτες, πραγματοποιήθηκε από σιιτική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.
«Όσον αφορά το ποιος ήταν πίσω από την επίθεση στο Ain al-Asad, είμαστε βέβαιοι ότι ήταν μια ένοπλη σιιτική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Εξακολουθούμε ερευνούμε ποια οργάνωση είναι» υποστήριξε ο Austin.
Το σχέδιο επίθεσης του Ιράν
Οι εικασίες σχετικά με το πού θα χτυπήσει το Ιράν ή οι πληρεξούσιοί του, αντί αντιποίνων για τις πρόσφατες δολοφονίες του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, και του βουλευτή της Hezbollah, Fuad Shukr, δίνουν και παίρνουν…
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο γνωστός ιστότοπος γεωπολιτικού ενδιαφέροντος National Interest, παρότι συζητούνται πολλά σενάρια, όλα παραμένουν εικασίες – αν και υπάρχει ένα σενάριο το οποίο χρήζει ιδιαίτερης εξέτασης.
Αυτήν τη φορά το Ιράν δεν ενδιαφέρεται να χτυπήσει το Ισραήλ για να κάνει απλά επίδειξη δύναμης, όπως έκανε τον περασμένο Απρίλιο.
Αντίθετα, θέλει προκαλέσει σημαντικό πόνο και ζημιά στους Ισραηλινούς.
Όμως, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα: παρότι μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ένα πρώτο χτύπημα, δεν έχει τα στρατιωτικά μέσα και την ικανότητα να προστατευθεί από τυχόν αντίποινα είτε του Ισραήλ είτε των ΗΠΑ – πόσω μάλλον από ένα πλήγμα συνδυασμένων πυρών.
Επομένως, το καλύτερο σενάριο προϋποθέτει ένα χτύπημα σε κατεχόμενη από το Ισραήλ περιοχή, π.χ. στη στενή λωρίδα γης που «κόβει» τη Γάζα από τη Δυτική Όχθη, που θα προκαλούσε τέτοιες αλυσιδωτές αντιδράσεις, ώστε το Τελ Αβίβ να μην μπορεί να απαντήσει με μια άμεση ή αποτελεσματική αντεπίθεση.
Αυτή η ισραηλινή επικράτεια, περίπου πενήντα οκτώ μίλια μήκους, χωρίζει περίπου 2,7 εκατομμύρια Άραβες στη Δυτική Όχθη από περίπου 1,8 εκατομμύρια Άραβες στη Γάζα.
Σε αυτήν την περιοχή, οι Ισραηλινοί έχουν πολυάριθμες στρατιωτικές βάσεις για να εξασφαλίσουν την προστασία τους.
Το Ιράν θα μπορούσε να στοχοποιήσει αυτές τις στρατιωτικές βάσεις, ελπίζοντας ότι η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια και ο θυμός στη Δυτική Όχθη θα οδηγήσουν σε εξέγερση κατά των Ισραηλινών.
Ένας δείκτης ότι το Ιράν θα χτυπήσει αυτή την περιοχή είναι ότι σε λίστα με στόχους που δημοσιεύουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης τέσσερις από τις επτά στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ βρίσκονται σε αυτή τη λωρίδα.
Αχίλλειος πτέρνα
Το Ιράν υπολογίζει ότι τυχόν ξεσηκωμός στη Δυτική Όχθη, σε συνδυασμό με τη σύγκρουση στη Γάζα και τις εντάσεις με τη Hezbollah στα βόρεια, θα διαμορφώσουν μια μη διαχειρίσιμη εις βάρος του Ισραήλ.
Με άλλα λόγια, το Ιράν θεωρεί αυτή τη λωρίδα γης ως την αχίλλειο πτέρνα των Ισραηλινών.
Ασκώντας στρατιωτική πίεση σε αυτήν την περιοχή, θα δημιουργήσει ένα άνοιγμα για την πολιτοφυλακή της Hamas στη Γάζα και τις φατρίες στη Δυτική Όχθη, οι οποίες αν συνδεθούν θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα σε έναν κουρασμένο IDF.
Μια τέτοιου είδους επίθεση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιμελητεία και την χερσαία επικοινωνία μεταξύ του Bορρά και του Nότου του Ισραήλ, εγείροντας μεγάλα υλικοτεχνικά εμπόδια.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το Ιράν προσπαθεί να εξοπλίσει τη Δυτική Όχθη.
Τις προηγούμενες ημέρες έγινε προσπάθεια να περάσουν όπλα μέσω Ιορδανών λαθρέμπορων ή μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συχνά με τη βοήθεια της Hezbollah και του Σύρου αντιπροσώπου τους, της Ταξιαρχίας Imam Hussein.
Υπάρχει πιθανότητα το Ιράν να έχει ήδη καταφέρει να μεταφέρει λαθραία όπλα στη Δυτική Όχθη.
Μετά από μια τέτοια επίθεση, το Ιράν ελπίζει ότι αυτή η κατάσταση θα πυροδοτήσει εκτεταμένη βία.
Το επόμενο βήμα
Σε αυτό το σενάριο, το επόμενο βήμα του Ιράν θα είναι να αφήσει τη Hezbollah να προκαλέσει χάος κρατώντας απασχολημένο τον ισραηλινό στρατό ενώ το ίδιο, αφού ανασυνταχθεί, θα επιδιώξει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι Ιρανοί είναι ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι, σε ένα τέτοιο σενάριο, δεν θα εισέλθουν στον πόλεμο οι ΗΠΑ.
Αν οι Αμερικανοί εμπλακούν, το Ισραήλ θα αντιμετώπιζε τις αναταραχές στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και στο δικό του έδαφος, και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτίθεντο άμεσα στο Ιράν.
Αυτή η αβεβαιότητα είναι μια σημαντική πρόκληση για τους Φρουρούς της Επανάστασης, ειδικά δεδομένων των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ.
Η έλλειψη ανταπόκρισης ή μια αδύναμη απάντηση στην προστασία ενός σημαντικού συμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για το κόμμα του Προέδρου Biden και την υποψήφια των Δημοκρατικών, την Kamala Harris.
Η λύση
Σύμφωνα με το National Interest, σε ένα τέτοιο σενάριο, λύση θα μπορούσε να είναι οι σιίτες πληρεξούσιοι να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, τη Συρία και την Ιορδανία.
Αναμφισβήτητα, αυτό το μέρος των αντιποίνων έχει ήδη ξεκινήσει.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για επίθεση κατά των αμερικανικών στρατευμάτων, οι πληρεξούσιοι του Ιράν στη Συρία μπορεί να αναδειχθούν ως βασικοί παίκτες, καθώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο al-Tanf στην επαρχία Χομς της Συρίας είναι πολύ πιο ευάλωτα σε σύγκριση με αυτά στο Ιράκ.
Εν τω μεταξύ, οι Houthi θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ, χτυπώντας το λιμάνι του Εϊλάτ, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και προκαλώντας εκτίναξη στα ναύλα και οικονομική πίεση στη Δύση.
Ασυμμετρία ισχύος
Από την άλλη, παρότι όλες αυτές οι ενέργειες μπορεί να ασκήσουν πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, η χρήση πληρεξουσίων εξακολουθεί να μην επιλύει το κύριο πρόβλημα του Ιράν: την ασυμμετρία ισχύος μεταξύ του ίδιου και της ισραηλινο-αμερικανικής σχέσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ιράν πρέπει να είναι προσεκτικό.
Οποιαδήποτε απερίσκεπτη χρήση πληρεξούσιων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σοβαρή απάντηση, θέτοντας σε κίνδυνο το δίκτυο πληρεξουσίων που χτίζει εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Αυτό δεν θα έβλαπτε μόνο το Ιράν αλλά και τους βασικούς διεθνείς εταίρους του, την Κίνα και τη Ρωσία.
Η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα θα αύξανε το κόστος του εμπορίου για την Κίνα, η οποία έχει ήδη διαμαρτυρηθεί στο Ιράν.
Επιπλέον, η χρήση πληρεξουσίων στη Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μεγάλο πλήγμα κατά του καθεστώτος Άσαντ, θέτοντας εν αμφιβόλω τις προσπάθειες και τα κέρδη της Ρωσίας στη Συρία.
Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους πίσω από την ξαφνική επίσκεψη του Ρώσου Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Sergei Shoigu, καταλήγει το National Interest.
Προάγγελος ολέθρου ο Nasrallah της Hezbollah: Κάτοικοι της Χάιφα, προετοιμαστείτε για κάτι μεγάλο... - Καλώς φοβάται το Ισραήλ
Στον επικήδειο που εκφώνησε μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Hezbollah Fuad Shukr, ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Hassan Nasrallah ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έχει δίκιο να φοβάται μια επίθεση από το Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», ενώ έκανε ανοιχτά λόγο για χτύπημα στην πόλη της Χάιφα.
«Οι κάτοικοι της Χάιφα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο αφού τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας επιτέθηκαν στην εχθρική στρατιωτική βάση στη Ναχαρίγια», τόνισε.
«Η αντίδρασή μας θα είναι ισχυρή και αποτελεσματική», επεξήγησε ο γενικός γραμματέας της ένοπλης οργάνωσης.
Σύμφωνα με τον Nasrallah, το Ισραήλ δεν είναι πλέον η αήττητη δύναμη που νίκησε τους μεγαλύτερους αραβικούς στρατούς σε προηγούμενους πολέμους, καθώς σήμερα πρέπει να βασίζεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και ορισμένων αραβικών χωρών για να αμυνθεί απέναντι σε μια αναμενόμενη ιρανική επίθεση.
Συνέχισε να ασκεί δριμέια κριτική τις ΗΠΑ για την «υποκρισία» τους να υποστηρίζουν το Ισραήλ στις σφαγές του εναντίον Παλαιστινίων και Λιβανέζων αμάχων.
Ο Nasrallah ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εμποδίσει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και υποστηρίζει ότι το σύνθημα «Από το ποτάμι στη θάλασσα» αντανακλά τις ισραηλινές και όχι τις παλαιστινιακές φιλοδοξίες.
Putin προς Ιράν: Να δοθεί συγκρατημένη απάντηση στο Ισραήλ και να μην σκοτωθούν άμαχοι
Να δώσει μια «συγκρατημένη απάντηση» στο Ισραήλ και να αποφύγει να βλάψει αμάχους, συμβούλεψε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Το μήνυμα παραδόθηκε στον Ayatollah Ali Khamenei από τον Sergei Shoigu, τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τεχεράνη τη Δευτέρα 5/8 το βράδυ.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Ιράν ζήτησε από τη Μόσχα να επιταχύνει τις παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35, ενώ πρόσθεσαν ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου και αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Ismail Haniyeh «είναι σαφές ότι προσπαθούν να πυροδοτήσουν έναν τέτοιο πόλεμο».
Η επίθεση που αναμένουν οι Ισραηλινοί
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ορισμένες από τις τοποθεσίες που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από το Ιράν και τη Hezbolah σε μια επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά του Ισραήλ περιλαμβάνουν σύμβολα της Κυβέρνησης, όπως η Κνεσέτ και το Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, Στρατιωτικά Κέντρα Διοίκησης όπως το Αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ, καθώς και πολλές άλλες στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια και τοποθεσίες πληροφοριών.
Υπάρχει επίσης ανησυχία μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να στοχεύσουν πολλά κομμάτια των ισραηλινών υποδομών που περιλαμβάνει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, λιμάνια, αεροδρόμια, αποθήκες καυσίμων, δεξαμενές αμμωνίας, ακόμη και σημαντικούς δρόμους.
www.bankingnews.gr
Το Ιράν είναι αντιμέτωπο με ένα τεράστιο δίλημμα.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως το Ιράν θέλει να προκαλέσει ζημιά στους Ισραηλινούς και όχι να καταφύγει σε ένα συμβολικό χτύπημα, όπως είχε πράξει τον περασμένο Απρίλιο προκειμένου να δείξει ότι παραμένει μια ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Από την άλλη όμως το Ιράν γνωρίζει ότι εάν επιφέρει ένα πολύ ισχυρό πλήγμα, τότε είναι πολύ πιθανό να εμπλακεί σε έναν περιφερειακό, γενικευμένο πόλεμο με τον Ισραήλ αλλά και με τις ΗΠΑ, τον οποίο σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορέσει να στηρίξει.
Με αυτό το δίλημμα αλλά και γνωρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να τους παγιδεύσουν σε έναν… ολοκληρωτικό πόλεμο, το Ιράν καλείται να αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του.
Το πότε θα την εκδηλώσει παραμένει ακόμα άγνωστο με τη Δύση να αδυνατεί να «σκιαγραφήσει» τις πραγματικές προθέσεις των Ιρανών.
Πάντως οι Αμερικάνοι εκτιμούν ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύματα, στο ένα εκ των οποίων θα εμπλακεί σημαντικά και η Hezbollah.
Ίσως αυτή η πληροφορία που συνεπάγεται… μακελειό στη Μέση Ανατολή αλλά και η αναποφασιστικότητα που δείχνει η Τεχεράνη έφεραν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken να ζητήσει για πρώτη φορά δημόσια τόσο από το Ισραήλ όσο και από το Ιράν να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε γενικευμένο πόλεμο.
Νέα σενάρια για την επίθεση του Ιράν - Al Arabiya: Εντός 48 ωρών
Νέα σενάρια διακινούνται για το πότε θα εκδηλωθεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετά τη διάψευση της «προφητείας» των ΗΠΑ για απάντηση έως τις αρχές της εβδομάδας.
Δημοσίευμα του Al Arabiya αναφέρει ότι η αναμονή για την απάντηση του Ιράν διαρκεί περισσότερο από ό,τι ανέμεναν αρχικά οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς Αμερικάνοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken, προειδοποίησαν την Κυριακή 4/8 και τη Δευτέρα 5/8 ότι η επίθεση θα πραγματοποιηθεί εντός 24 ωρών
Όπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής, ούτε το Ιράν ούτε η Hezbollah έχει αναλάβει κάποιου είδους στρατιωτική ενέργεια, όπως αυτή που αναμενόταν.
Αν και η ακριβής φύση της στρατιωτικής απάντησης παραμένει ασαφής, Αμερικάνοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βεβαιότητα τους ότι αυτή… θα έρθει.
Σύμφωνα με το Al Arabiya, οι τελευταίες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η απάντηση ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι την Πέμπτη 8/8 ή την Παρασκευή 9/8, αναφέροντας ότι το Ιράν ενδεχομένως να περιμένει την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που είναι προγραμματισμένη να γίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία.
Αποκάλυψη Washington Post: Το Ισραήλ ενημέρωσε αμέσως τις ΗΠΑ ότι δολοφόνησε τον Ismail Haniyeh
Στην αποκάλυψη ότι το Ισραήλ ενημέρωσε άμεσα τις ΗΠΑ ότι αυτό ήταν πίσω από τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη προχωρά η Washington Post.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι αντέδρασαν με έκπληξη και οργή, καθώς θεώρησαν τη δολοφονία αυτή ως μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια τους να επιτύχουν μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Μάλιστα η Washington Post αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή στο Ιράν επικρατούν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το στρατιωτικό πλήγμα στο Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά τις διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις στον Ιρανό πρόεδρο για αυστηρές συνέπειες
Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Κάντε όλοι ένα βήμα πίσω
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken ζήτησε για πρώτη φορά δημόσια τόσο από το Ιράν όσο και από το Ισραήλ να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε έναν γενικευμένο πόλεμο.
«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη.
Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας, για να αποφευχθεί αυτό και διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν.
Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ» υποστήριξε ο Blinken, αναφέροντας πως παραμένει ακλόνητη η δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι επιθέσεων «τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας».
Austin (υπουργός Άμυνας ΗΠΑ): Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε το Ισραήλ
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin υποστήριξε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα πει εάν το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ, αλλά διεμήνυσε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να παράσχει κάθε υποστήριξη στο Ισραήλ, εάν χρειαστεί.
«Όσον αφορά το εάν και πότε το Ιράν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, δεν θα κάνω εικασίες για περαιτέρω ιρανικές ενέργειες.
Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τον στρατό μας και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε το Ισραήλ εάν μας ζητηθεί.
Είδατε ότι κάναμε μια σειρά από βήματα για να ενισχύσουμε τις θέσεις των δυνάμεών μας», είπε ο Austin.
Φιλο-ιρανικές οργανώσεις πίσω από την επίθεση στη βάση Ain al-Asad στο Ιράκ
Όπως είπε ο Austin, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πίσω από την επίθεση στην αεροπορική βάση Ain al-Asad στο Ιράκ, η οποία τραυμάτισε αρκετούς Αμερικανούς στρατιώτες, πραγματοποιήθηκε από σιιτική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.
«Όσον αφορά το ποιος ήταν πίσω από την επίθεση στο Ain al-Asad, είμαστε βέβαιοι ότι ήταν μια ένοπλη σιιτική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Εξακολουθούμε ερευνούμε ποια οργάνωση είναι» υποστήριξε ο Austin.
Το σχέδιο επίθεσης του Ιράν
Οι εικασίες σχετικά με το πού θα χτυπήσει το Ιράν ή οι πληρεξούσιοί του, αντί αντιποίνων για τις πρόσφατες δολοφονίες του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, και του βουλευτή της Hezbollah, Fuad Shukr, δίνουν και παίρνουν…
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο γνωστός ιστότοπος γεωπολιτικού ενδιαφέροντος National Interest, παρότι συζητούνται πολλά σενάρια, όλα παραμένουν εικασίες – αν και υπάρχει ένα σενάριο το οποίο χρήζει ιδιαίτερης εξέτασης.
Αυτήν τη φορά το Ιράν δεν ενδιαφέρεται να χτυπήσει το Ισραήλ για να κάνει απλά επίδειξη δύναμης, όπως έκανε τον περασμένο Απρίλιο.
Αντίθετα, θέλει προκαλέσει σημαντικό πόνο και ζημιά στους Ισραηλινούς.
Όμως, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα: παρότι μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ένα πρώτο χτύπημα, δεν έχει τα στρατιωτικά μέσα και την ικανότητα να προστατευθεί από τυχόν αντίποινα είτε του Ισραήλ είτε των ΗΠΑ – πόσω μάλλον από ένα πλήγμα συνδυασμένων πυρών.
Επομένως, το καλύτερο σενάριο προϋποθέτει ένα χτύπημα σε κατεχόμενη από το Ισραήλ περιοχή, π.χ. στη στενή λωρίδα γης που «κόβει» τη Γάζα από τη Δυτική Όχθη, που θα προκαλούσε τέτοιες αλυσιδωτές αντιδράσεις, ώστε το Τελ Αβίβ να μην μπορεί να απαντήσει με μια άμεση ή αποτελεσματική αντεπίθεση.
Αυτή η ισραηλινή επικράτεια, περίπου πενήντα οκτώ μίλια μήκους, χωρίζει περίπου 2,7 εκατομμύρια Άραβες στη Δυτική Όχθη από περίπου 1,8 εκατομμύρια Άραβες στη Γάζα.
Σε αυτήν την περιοχή, οι Ισραηλινοί έχουν πολυάριθμες στρατιωτικές βάσεις για να εξασφαλίσουν την προστασία τους.
Το Ιράν θα μπορούσε να στοχοποιήσει αυτές τις στρατιωτικές βάσεις, ελπίζοντας ότι η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια και ο θυμός στη Δυτική Όχθη θα οδηγήσουν σε εξέγερση κατά των Ισραηλινών.
Ένας δείκτης ότι το Ιράν θα χτυπήσει αυτή την περιοχή είναι ότι σε λίστα με στόχους που δημοσιεύουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης τέσσερις από τις επτά στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ βρίσκονται σε αυτή τη λωρίδα.
Αχίλλειος πτέρνα
Το Ιράν υπολογίζει ότι τυχόν ξεσηκωμός στη Δυτική Όχθη, σε συνδυασμό με τη σύγκρουση στη Γάζα και τις εντάσεις με τη Hezbollah στα βόρεια, θα διαμορφώσουν μια μη διαχειρίσιμη εις βάρος του Ισραήλ.
Με άλλα λόγια, το Ιράν θεωρεί αυτή τη λωρίδα γης ως την αχίλλειο πτέρνα των Ισραηλινών.
Ασκώντας στρατιωτική πίεση σε αυτήν την περιοχή, θα δημιουργήσει ένα άνοιγμα για την πολιτοφυλακή της Hamas στη Γάζα και τις φατρίες στη Δυτική Όχθη, οι οποίες αν συνδεθούν θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα σε έναν κουρασμένο IDF.
Μια τέτοιου είδους επίθεση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιμελητεία και την χερσαία επικοινωνία μεταξύ του Bορρά και του Nότου του Ισραήλ, εγείροντας μεγάλα υλικοτεχνικά εμπόδια.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το Ιράν προσπαθεί να εξοπλίσει τη Δυτική Όχθη.
Τις προηγούμενες ημέρες έγινε προσπάθεια να περάσουν όπλα μέσω Ιορδανών λαθρέμπορων ή μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συχνά με τη βοήθεια της Hezbollah και του Σύρου αντιπροσώπου τους, της Ταξιαρχίας Imam Hussein.
Υπάρχει πιθανότητα το Ιράν να έχει ήδη καταφέρει να μεταφέρει λαθραία όπλα στη Δυτική Όχθη.
Μετά από μια τέτοια επίθεση, το Ιράν ελπίζει ότι αυτή η κατάσταση θα πυροδοτήσει εκτεταμένη βία.
Το επόμενο βήμα
Σε αυτό το σενάριο, το επόμενο βήμα του Ιράν θα είναι να αφήσει τη Hezbollah να προκαλέσει χάος κρατώντας απασχολημένο τον ισραηλινό στρατό ενώ το ίδιο, αφού ανασυνταχθεί, θα επιδιώξει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι Ιρανοί είναι ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι, σε ένα τέτοιο σενάριο, δεν θα εισέλθουν στον πόλεμο οι ΗΠΑ.
Αν οι Αμερικανοί εμπλακούν, το Ισραήλ θα αντιμετώπιζε τις αναταραχές στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και στο δικό του έδαφος, και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτίθεντο άμεσα στο Ιράν.
Αυτή η αβεβαιότητα είναι μια σημαντική πρόκληση για τους Φρουρούς της Επανάστασης, ειδικά δεδομένων των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ.
Η έλλειψη ανταπόκρισης ή μια αδύναμη απάντηση στην προστασία ενός σημαντικού συμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για το κόμμα του Προέδρου Biden και την υποψήφια των Δημοκρατικών, την Kamala Harris.
Η λύση
Σύμφωνα με το National Interest, σε ένα τέτοιο σενάριο, λύση θα μπορούσε να είναι οι σιίτες πληρεξούσιοι να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, τη Συρία και την Ιορδανία.
Αναμφισβήτητα, αυτό το μέρος των αντιποίνων έχει ήδη ξεκινήσει.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για επίθεση κατά των αμερικανικών στρατευμάτων, οι πληρεξούσιοι του Ιράν στη Συρία μπορεί να αναδειχθούν ως βασικοί παίκτες, καθώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο al-Tanf στην επαρχία Χομς της Συρίας είναι πολύ πιο ευάλωτα σε σύγκριση με αυτά στο Ιράκ.
Εν τω μεταξύ, οι Houthi θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ, χτυπώντας το λιμάνι του Εϊλάτ, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και προκαλώντας εκτίναξη στα ναύλα και οικονομική πίεση στη Δύση.
Ασυμμετρία ισχύος
Από την άλλη, παρότι όλες αυτές οι ενέργειες μπορεί να ασκήσουν πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, η χρήση πληρεξουσίων εξακολουθεί να μην επιλύει το κύριο πρόβλημα του Ιράν: την ασυμμετρία ισχύος μεταξύ του ίδιου και της ισραηλινο-αμερικανικής σχέσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ιράν πρέπει να είναι προσεκτικό.
Οποιαδήποτε απερίσκεπτη χρήση πληρεξούσιων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σοβαρή απάντηση, θέτοντας σε κίνδυνο το δίκτυο πληρεξουσίων που χτίζει εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Αυτό δεν θα έβλαπτε μόνο το Ιράν αλλά και τους βασικούς διεθνείς εταίρους του, την Κίνα και τη Ρωσία.
Η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα θα αύξανε το κόστος του εμπορίου για την Κίνα, η οποία έχει ήδη διαμαρτυρηθεί στο Ιράν.
Επιπλέον, η χρήση πληρεξουσίων στη Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μεγάλο πλήγμα κατά του καθεστώτος Άσαντ, θέτοντας εν αμφιβόλω τις προσπάθειες και τα κέρδη της Ρωσίας στη Συρία.
Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους πίσω από την ξαφνική επίσκεψη του Ρώσου Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Sergei Shoigu, καταλήγει το National Interest.
Προάγγελος ολέθρου ο Nasrallah της Hezbollah: Κάτοικοι της Χάιφα, προετοιμαστείτε για κάτι μεγάλο... - Καλώς φοβάται το Ισραήλ
Στον επικήδειο που εκφώνησε μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Hezbollah Fuad Shukr, ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Hassan Nasrallah ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έχει δίκιο να φοβάται μια επίθεση από το Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», ενώ έκανε ανοιχτά λόγο για χτύπημα στην πόλη της Χάιφα.
«Οι κάτοικοι της Χάιφα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο αφού τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας επιτέθηκαν στην εχθρική στρατιωτική βάση στη Ναχαρίγια», τόνισε.
«Η αντίδρασή μας θα είναι ισχυρή και αποτελεσματική», επεξήγησε ο γενικός γραμματέας της ένοπλης οργάνωσης.
Σύμφωνα με τον Nasrallah, το Ισραήλ δεν είναι πλέον η αήττητη δύναμη που νίκησε τους μεγαλύτερους αραβικούς στρατούς σε προηγούμενους πολέμους, καθώς σήμερα πρέπει να βασίζεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και ορισμένων αραβικών χωρών για να αμυνθεί απέναντι σε μια αναμενόμενη ιρανική επίθεση.
Συνέχισε να ασκεί δριμέια κριτική τις ΗΠΑ για την «υποκρισία» τους να υποστηρίζουν το Ισραήλ στις σφαγές του εναντίον Παλαιστινίων και Λιβανέζων αμάχων.
Ο Nasrallah ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εμποδίσει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και υποστηρίζει ότι το σύνθημα «Από το ποτάμι στη θάλασσα» αντανακλά τις ισραηλινές και όχι τις παλαιστινιακές φιλοδοξίες.
Putin προς Ιράν: Να δοθεί συγκρατημένη απάντηση στο Ισραήλ και να μην σκοτωθούν άμαχοι
Να δώσει μια «συγκρατημένη απάντηση» στο Ισραήλ και να αποφύγει να βλάψει αμάχους, συμβούλεψε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Το μήνυμα παραδόθηκε στον Ayatollah Ali Khamenei από τον Sergei Shoigu, τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τεχεράνη τη Δευτέρα 5/8 το βράδυ.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Ιράν ζήτησε από τη Μόσχα να επιταχύνει τις παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35, ενώ πρόσθεσαν ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου και αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Ismail Haniyeh «είναι σαφές ότι προσπαθούν να πυροδοτήσουν έναν τέτοιο πόλεμο».
Η επίθεση που αναμένουν οι Ισραηλινοί
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ορισμένες από τις τοποθεσίες που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από το Ιράν και τη Hezbolah σε μια επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά του Ισραήλ περιλαμβάνουν σύμβολα της Κυβέρνησης, όπως η Κνεσέτ και το Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, Στρατιωτικά Κέντρα Διοίκησης όπως το Αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ, καθώς και πολλές άλλες στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια και τοποθεσίες πληροφοριών.
Υπάρχει επίσης ανησυχία μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να στοχεύσουν πολλά κομμάτια των ισραηλινών υποδομών που περιλαμβάνει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, λιμάνια, αεροδρόμια, αποθήκες καυσίμων, δεξαμενές αμμωνίας, ακόμη και σημαντικούς δρόμους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών