Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ο νέος σκληροπυρηνικός ηγέτης της Hamas αλλάζει τα πάντα - Το Ιράν ενισχύεται με έναν πολύτιμο σύμμαχο

WSJ: Ο νέος σκληροπυρηνικός ηγέτης της Hamas αλλάζει τα πάντα - Το Ιράν ενισχύεται με έναν πολύτιμο σύμμαχο
Η αναβάθμιση του Sinwar σηματοδοτεί τη στήριξη της οργάνωσης στη στρατηγική του πολέμου εναντίον του Ισραήλ, όχι κατά μόνας, αλλά από κοινού με τις σιιτικές δυνάμεις του Ιράν
Η εκλογή του Yahya Sinwar στην ηγεσία της Hamas ενισχύει τους στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ της Παλαιστινιακής οργάνωσης και του Ιράν, ενώ παράλληλα εμπεδώνει το ενιαίο μέτωπο μεταξύ της Τεχεράνης και των συμμάχων της στον αγώνα ενάντια στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, τονίζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες αραβικές πηγές και αξιωματούχους της Hamas, όταν μέλη του Πολιτικού Γραφείου της παλαιστινιακής οργάνωσης συγκεντρώθηκαν για να εκλέξουν τον δίαδοχο του δολοφονηθέντος Ismail Haniyeh, ο Sinwar διέκοψε τη διαδικασία για πάρει τον λόγο, προκειμένου να στείλει ένα και μόνον μήνυμα: ο νέος ηγέτης πρέπει να είναι κάποιος κοντά στο Ιράν.
«Βάζουν ξεκάθαρα στην κορυφή της ομάδας κάποιον που θεωρείται ότι είναι πολύ πιο κοντά στο Ιράν», συμπεραίνει ο Hugh Lovatt, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Επί τη βάσει αυτού του σκεπτικού, η αναβάθμιση του Sinwar από τα ανώτερα μέλη της Hamas σηματοδοτεί τη στήριξη της οργάνωσης στη στρατηγική του πολέμου εναντίον του Ισραήλ, όχι κατά μόνας, αλλά από κοινού με τις σιιτικές δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με το Ιράν.
Το δημοσίευμα σημείωσε ότι ο νέος πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης επιδιώκει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους και «συμμερίζεται τον στόχο του Ιράν να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ για να τον πετύχει».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος, και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν την κίνηση ως μια σημαντική αλλαγή στη σχέση μεταξύ της Hamas και του Ιράν.
«Η εκλογή του Yahya Sinwar ως ηγέτη της Hamas πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι το Παλαιστινιακό ελέγχεται πλέον πλήρως από το Ιράν», υποστήριξε την Τετάρτη 8/8 ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κατοχής Israel Katz.

Αλλάζει δόγμα η Hamas με την εκλογή Sinwar: Εγκαταλείπει τη διπλωματία για να πιάσει και πάλι τα όπλα

Σύμφωνα με τη Wall Street journal, ο Sinwar έχει υπάρξει ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της αποκατάστασης των δεσμών της σουνίτικης Hamas με τους σιίτες του Ιράν μετά τις εντάσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.
Αρχικά, ο Sinwar προσέγγισε το Ιράν ενώ εξέτιε πολλαπλές ισόβιες ποινές στις ισραηλινές κατοχικές φυλακές.
Το 2021, μετά την κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό της 11ήμερης επιχείρησης Seif Al-Quds και τις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, ο Sinwar είπε ότι η Hamas είναι ευγνώμων στους Ιρανούς για την παροχή χρημάτων, όπλων και τεχνογνωσίας.
«Το Ιράν δεν ήταν μαζί μας στο έδαφος. Αλλά ήταν μαζί μας σε όλα τα υπόλοιπα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Σε ένα σχετικό πλαίσιο, η Jackie Khoury, αναλυτής αραβικών υποθέσεων στο ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού, υποστήριξε ότι η ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης γνωρίζει ότι η κυβέρνηση Netanyahu δε θα συμφωνήσει ποτέ σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και σε μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.
Ως εκ τούτου, με την εκλογή του Sinwar, η Hamas σφραγίζει κι επίσημα την αλλαγή δόγματος, μετατοπίζοντας το βάρος από τη διπλωματία στο πεδίο της μάχης.
Ο Sinwar, λέει η Khury, δεν θα γίνει πολύ πιο λαοφιλής στη Γάζα με την αναβάθμισή του, προσθέτοντας ωστόσο ότι στην πράξη, παραμένει η πιο ισχυρή προσωπικότητα της Hamas.

frewfwewwe.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης