Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με έγκριση Zelensky η ανατίναξη των Nord Stream - Διαψεύδει εμπλοκή ο Zaluzhny

Με έγκριση Zelensky η ανατίναξη των Nord Stream - Διαψεύδει εμπλοκή ο Zaluzhny
Πως Γερμανοί και Πολωνοί... έχασαν μέσα από τα χέρια τους τον βασικό ύποπτο της ανατίναξης των αγωγών
(upd3) Στην αποκάλυψη ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky όχι μόνο γνώριζε αλλά ήταν και αυτός που έδωσε την τελική έγκριση για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα προχωρά η Wall Street Journal, η οποία επιχειρεί να... αθωώσει την CIA και να αποδώσει την πλήρη ευθύνη στον ... Valery Zaluzhny.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Zelensky έδωσε την έγκριση του στο σχέδιο, αλλά επιχείρησε να ανατρέψει την απόφαση του μόλις πληροφορήθηκε το σχέδιο αυτό η CIA.
Βάσει της WSJ, η επιχείρηση προχώρησε εξαιτίας του πρώην επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valeriy Zaluzhny, ο οποίος φέρεται να αγνόησε τις εντολές και να εξετέλεσε την αποστολή.
Ωστόσο, τις πληροφορίες αυτές έσπευσε να διαψεύσει ο Zaluzhny υποστηρίζοντας πως δεν είχε καμία ανάμειξη ή εμπλοκή στο σαμποτάζ των Nord Stream και Nord Stream 2.

Το αρχικό σχέδιο

Όπως αναφέρεται, υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι μιλούσαν για την επιχείρηση ανατίναξης των αγωγών Nord Stream ήδη από τους πρώτους μήνες του πολέμου με τη Ρωσία, και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2022.
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι στην επιχείρηση θα συμμετείχε ένα μικρό γιοτ και αρκετοί δύτες, ανάμεσα στους οποίους θα έπρεπε να υπάρχει και μια γυναίκα, έτσι ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι επρόκειτο για μια απλή κρουαζιέρα φίλων.
Επίσης προβλεπόταν ότι η επιχείρηση αυτή θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί μεταξύ άλλων και από Ουκρανούς επιχειρηματίες.
Όλες οι συμφωνίες έγιναν προφορικά προκειμένου να μην υπάρχει το οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, με τη μορφή εγγράφων.

Η έγκριση Zelensky και η ανάμειξη CIA

Το σχέδιο αυτό έφερε την έγκριση του Zelensky.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις προθέσεις των Ουκρανών πληροφορήθηκε η CIA.
Κατόπιν αιτήματος της CIA, o Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να ανακοίνωσε την ακύρωση της επιχείρησης.

Διαψεύδει το δημοσίευμα ο Zaluzhny

Παρόλο αυτά – σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Wall Street Journal – ο πρώην επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valeriy Zaluzhny όχι μόνο αγνόησε τις εντολές του Zelensky αλλά άλλαξε και το αρχικό σχέδιο.
Όπως αναφέρεται, ο Zaluzhny ενέπλεξε στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση της επιχείρησης τον πρώην αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Roman Chervinsky προκειμένου να οργανώσει την επιχείρηση.
Ωστόσο, ο Zaluzhny διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αναφέροντας πως δεν είχε καμία ανάμειξη στο σαμποτάζ.
Όπως λέει, οι εις βάρος του κατηγορίες συνιστούν προβοκάτσια, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν την εξουσία να κάνουν επιχειρήσεις εκτός της χώρας, συνεπώς δεν μπορούσαν να εμπλακούν.

Podolyak (σύμβουλος Zelensky): Καμία εμπλοκή της Ουκρανίας στην ανατίναξη των Nord Stream

Στη διάψευση του δημοσιεύματος της Wall Street Journal που μιλά για ξεκάθαρη εμπλοκή της Ουκρανίας και του προέδρου Volodymyr Zelensky στην ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream προχωρά και ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
Όπως λέει ο Podolyak, η Ουκρανία δεν διέθετε ούτε τις τεχνικές ούτε τις οικονομικές δυνατότητες για ένα τέτοιο εγχείρημα.
«Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν υπάρχουν εκτεταμένοι τεχνικοί και οικονομικοί πόροι» υποστήριξε ο Pololyak.

Παιχνίδια Γερμανίας, Πολωνίας

Γερμανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν χθες 14/8 πως η γερμανική εισαγγελία είχε εκδώσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον 44χρονο Ουκρανό Volodymyr Zhuravlov (όπως αναφέρει η σουηδική εφημερίδα Expressen,), ο οποίος θεωρείται και από τους βασικούς ύποπτους για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream.
Ωστόσο ο Ουκρανός δύτης κατάφερε τον Ιούλιο να περάσει ανενόχλητος από την Πολωνία όπου ζούσε το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία χωρίς να συλληφθεί.
Σύμφωνα με τους Πολωνούς, αυτό συνέβη διότι η Γερμανία, η οποία εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης, δεν είχε συμπεριλάβει στη λίστα καταζητούμενων τον Ουκρανό
με αποτέλεσμα αυτός να μπορέσει να περάσει τα σύνορα και να μην συλληφθεί.
Από την πλευρά της η Γερμανία κατηγορεί την Πολωνία ότι από την πρώτη στιγμή αυτής της υπόθεσης δεν είχε καμία διάθεση συνεργασίας.
Πέρα πάντως από τα λάθη, τις παραλείψεις και ... το παιχνίδι
ανταλλαγής πυρών μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας, αυτό που φαίνεται να ξεκαθαρίζει είναι αυτό που υποστήριζε από την πρώτη στιγμή η Μόσχα και που αμφισβητούσε έντονα η Δύση: Ότι δηλαδή η Ρωσία δεν είχε καμία ανάμειξη σε αυτήν την υπόθεση.

Στην Ουκρανία… από την Πολωνία


Ο Ουκρανός φέρεται πως στις αρχές Ιουλίου μετέβη από την Πολωνία όπου ζούσε, στην Ουκρανία.
«Ο Volodymyr Z., ένας Ουκρανός δύτης που θεωρείται ύποπτος από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι συμμετείχε στον βομβαρδισμό του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, έφυγε από την Πολωνία για την Ουκρανία στις αρχές Ιουλίου», δήλωσε η Anna Adamiak, εκπρόσωπος της πολωνικής εισαγγελίας.
Όπως υποστήριξε η Adamiak, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εστάλη από τη Γερμανία στα γραφεία της πολωνικής εισαγγελίας τον περασμένο Ιούνιο.

Γιατί δεν συνελήφθη

«Όμως, ο Volodymyr Z. δεν συνελήφθη, γιατί στις αρχές Ιουλίου έφυγε από την πολωνική επικράτεια, περνώντας τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα.
Η ελεύθερη διέλευση των Πολωνο-ουκρανικών συνόρων από τον προαναφερθέντα ήταν δυνατή επειδή οι γερμανικές αρχές... δεν τον συμπεριέλαβαν στη βάση δεδομένων των καταζητούμενων, πράγμα που σήμαινε ότι η πολωνική συνοριακή φρουρά δεν είχε καμία γνώση και κανένα λόγο να συλλάβει τον Volodymyr Ζ» υπογράμμισε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Πολωνίας.

Κι άλλοι ύποπτοι

Σύμφωνα με τα γερμανικά δημοσιεύματα, ένας ακόμα άντρας και μια γυναίκα – επίσης Ουκρανοί εκπαιδευτές καταδύσεων - έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη από τη Γερμανία για τη φερόμενη ως δολιοφθορά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης γι' αυτούς.
Το ζευγάρι διευθύνει μια σχολή καταδύσεων στην Ουκρανία όπου ο Zhuravlov εργαζόταν ως εκπαιδευτής καταδύσεων.
Οι αρχές πιστεύουν ότι ο Yevhen και η Svitlana U. προσάρτησαν τις εκρηκτικές γομώσεις στους αγωγούς.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι τρεις ειδικοί δύτες βρίσκονταν στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ένα γερμανικό ιστιοπλοϊκό σκάφος που ονομάζεται «Andromeda».
Οι δυο τους αρνήθηκαν ότι γνώριζαν τον Zhuravlov και είπαν ότι έκαναν διακοπές στη Βουλγαρία όταν σημειώθηκε η επίθεση.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Zhuravlov έζησε για τελευταία φορά σε ένα χωριό δυτικά της Βαρσοβίας πριν εξαφανιστεί.

Γερμανικά πυρά

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, η Γερμανία κατηγορεί την Πολωνία για έλλειψη συνεργασίας στην έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2.
Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές, οι πολωνικές αρχές «δεν ήταν έτοιμες να συνεργαστούν από την αρχή».

Η καταστροφή των αγωγών

Οι υποθαλάσσιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022 αφαίρεσαν τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και προκάλεσαν γεωπολιτικά κύματα σοκ σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν συνεχιζόμενα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος με τις υποψίες να στρέφονται με διάφορους τρόπους στη Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Nord Stream 1 λειτουργούσε από το 2011.
Ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε, αλλά δεν είχε ακόμη αρχίσει να μεταφέρει φυσικό αέριο μέχρι τη στιγμή των επιθέσεων.
Οι αγωγοί ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενοι, με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και άλλους να επικρίνουν τη Γερμανία ότι δεσμεύτηκε με τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου - μια θέση που κατέστη δύσκολη μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Δανία και η Σουηδία άνοιξαν επίσης έρευνες για τις εκρήξεις, αλλά αυτές οι έρευνες ανεστάλησαν χωρίς να εντοπίσουν οποιονδήποτε ύποπτο.
Σημειώνεται ότι όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky αρνούνταν οποιαδήποτε εμπλοκή του Κιέβου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης