Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξελίξεις στο σκάνδαλο της… βίζας στη Γερμανία: Έκθετη η Baerbock που απλοποίησε το σύστημα για εύκολη έκδοση βίζας από ξένους

Εξελίξεις στο σκάνδαλο της… βίζας στη Γερμανία: Έκθετη η Baerbock που απλοποίησε το σύστημα για εύκολη έκδοση βίζας από ξένους
Γιγαντώνουν τα ποσοστά τους τα αντιμεταναστευτικά κόμματα
Σχετικά Άρθρα
Νέες λεπτομέρειες προκύπτουν στο γερμανικό σκάνδαλο σχετικά με χιλιάδες βίζες που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Annalena Baerbock σε μετανάστες από τη Μέση Ανατολή με πλαστά έγγραφα - επιτρέποντας όχι μόνο σε παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στη Γερμανία (και επομένως στην ΕΕ), αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ξένους πράκτορες πληροφοριών.
Όπως αποκαλύφθηκε από περαιτέρω έρευνες, η Baerbock (μαζί με την υφυπουργό της, Susanne Baumann) ανέθεσε στις πρεσβείες να επιταχύνουν τις αιτήσεις βίζας για όσους προέρχονται από το Αφγανιστάν που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.
Χαλάρωσε σημαντικά τη διαδικασία ελέγχου για τις οικογενειακές επανενώσεις και αφαίρεσε επίσης έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που αμφισβήτησε τις εντολές από τη θέση της στην πρεσβεία του Ισλαμαμπάντ, το μεγαλύτερο hotspot των παραβιάσεων της γερμανικής βίζας.
Ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν την ανακίνηση προσωπικού λένε ότι ο επικεφαλής του Νομικού και Προξενικού Τμήματος της πρεσβείας του Ισλαμαμπάντ απομακρύνθηκε ξαφνικά από το χειρισμό αφίξεων ανθρωπιστικής βοήθειας από το Αφγανιστάν στις αρχές του τρέχοντος έτους, αφού εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την οδηγία του Βερολίνου να διεκπεραιώνει τις αιτήσεις «γρήγορα και ευνοϊκά».
Αντίθετα, φαίνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών δημιούργησε μια εντελώς νέα θέση με μοναδικό σκοπό την επίβλεψη των αιτήσεων για βίζα στο Αφγανιστάν.
Μετά από ανάκριση από έναν κεντροδεξιό βουλευτή πριν από λίγες εβδομάδες, το υπουργείο αποκάλυψε ότι η αναταραχή ξεκίνησε και εποπτεύτηκε από την ίδια την Baumann και ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή ήταν απαραίτητη για να απαλλάξει τον επικεφαλής του τμήματος από τον «πολύ αυξημένο φόρτο εργασίας» το απλοποιημένο πρόγραμμα υποδοχής που δημιουργήθηκε για Αφγανούς.

Ο Detlef Seif (CDU), ο βουλευτής πίσω από την έρευνα, σχολίασε:

Κατά τη γνώμη μου, η ανάγκη για αναδιοργάνωση είναι μια καλή δικαιολογία που ισχυρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά ο πραγματικός λόγος είναι ο παραγκωνισμός ενός δημόσιου υπαλλήλου που ανησυχούσε περισσότερο για την ασφάλεια της Γερμανίας παρά για τις ιδεολογικές και πολιτικές απαιτήσεις.
Η αξιωματούχος φέρεται να αντιστάθηκε στην κυβέρνηση να της αφαιρέσει την εξουσία επί της διαδικασίας και επανειλημμένα υποστήριξε για αυστηρότερα πρωτόκολλα ελέγχου και ασφάλειας, όπως συνέστησε η ομοσπονδιακή αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών.
Μετά την εμφάνιση των πρώτων καταγγελιών για κατάχρηση τον Ιούνιο (που αφορούσε όχι μόνο τεχνική εποπτεία αλλά και εκτεταμένη διαφθορά και νεποτισμό μεταξύ του προσωπικού της πρεσβείας), το υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησε απρόθυμα να σκληρύνει ορισμένα μέτρα, αλλά μόνο κατόπιν ρητής απαίτησης του υπουργείου Εσωτερικών της Νάνσυ Φέιζερ.
Ωστόσο, η Baerbock συνέχισε να αγωνίζεται για να διατηρήσει τους χαλαρούς κανόνες του προγράμματός της μέχρι την τελευταία στιγμή, γράφοντας σε ένα υπόμνημα που διέρρευσε τώρα στον υπουργό Baumann:
Δεν πρέπει να το δεχτούμε αυτό [την πίεση από τον Faeser].
Μείνετε σταθεροί εδώ [και] κλιμακώστε το περαιτέρω, δημόσια αν χρειαστεί.
Το συνεχιζόμενο σκάνδαλο αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση σε σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ειδικά σε εκείνα που έχουν ρητά αντιμεταναστευτική ατζέντα:
το εθνικό συντηρητικό Alternative für Deutschland (AfD) και το αριστερό λαϊκιστικό BSW.
Και οι δύο προσπαθούν να πολλαπλασιάσουν την κοινοβουλευτική τους παρουσία σε πολλές πολιτείες κατά στις επερχόμενες εκλογές στην Ανατολική Γερμανία τον επόμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης