Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος Κίνας κατά ΗΠΑ – Παράλογος ο προστατευτισμός, να μπει τέλος στους εμπορικούς και οικονομικούς φραγμούς

Κόλαφος Κίνας κατά ΗΠΑ – Παράλογος ο προστατευτισμός, να μπει τέλος στους εμπορικούς και οικονομικούς φραγμούς
Κινέζοι αξιωματούχοι καλούν τις ΗΠΑ να μην «πολιτικοποιούν» τις διμερείς εμπορικές σχέσεις
Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να εκφράσουν ανησυχίες για τους αυξανόμενους οικονομικούς και εμπορικούς περιορισμούς των ΗΠΑ κατά της Κίνας και να προτρέπουν τις ΗΠΑ να σταματήσουν να πολιτικοποιούν εμπορικά θέματα, επισήμαναν Κινέζοι εμπειτογνώμονες, καθώς Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να ξεκίνησαν νέο γύρο οικονομικών συνομιλιών την Πέμπτη 15 Αύγουστου 2024.
Ενώ ούτε η Κίνα ούτε οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει δημοσίως τις ημερομηνίες για την 5η συνάντηση της διμερούς Οικονομικής Ομάδας Εργασίας, αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (15/8) και την Παρασκευή (16/8) στη Σαγκάη, όπου οι δύο πλευρές φέρεται να επικεντρωθούν στις μακροοικονομικές πολιτικές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μεταξύ άλλων θεμάτων.
Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, ο νέος γύρος συνομιλιών θα στείλει ένα θετικό μήνυμα ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εξακολουθουν να επικοινωνούν εν μέσω αυξανόμενης έντασης.
Ωστόσο, καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εντείνει την εκστρατεία καταστολής κατά των κινεζικών προϊόντων και επιχειρήσεων, η Κίνα θα καταγγείλει σθεναρά τους φραγμούς των ΗΠΑ και θα προωθήσει σταθερά την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας με τον δικό της ρυθμό, σύμφωνα με τους κινέζους τεχνοκράτες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη μακροχρόνια πρακτική των ΗΠΑ ενόψει των συνομιλιών με την Κίνα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποκάλυψαν τις προθέσεις τους για την επικείμενη συνάντηση σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε ζητήματα όπως η μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η διακυβέρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ζητήματα κεφαλαιαγορών.
Τα θέματα συνάδουν με αυτά που καλύπτει η Οικονομική Ομάδα Εργασίας, η οποία συστάθηκε πέρυσι και έχει πραγματοποιήσει τέσσερις συνεδριάσεις μέχρι στιγμής. Η τέταρτη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον, επικεντρώθηκε επίσης στις νομισματικές πολιτικές των δύο χωρών και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με επίσημη κινεζική δήλωση εκείνη την εποχή.
«Η Οικονομική Ομάδα Εργασίας Κίνας - ΗΠΑ αποτελεί μέρος των ρυθμίσεων που έγιναν για την ενίσχυση της επικοινωνίας σύμφωνα με τη συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών.
Τα συγκεκριμένα θέματα για συζητήσεις εξαρτώνται από την επικρατούσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, καθώς και από τις ανησυχίες των δύο πλευρές», δήλωσε στους Global Times την Πέμπτη ο Zhao Xijun, συμπρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Κεφαλαιαγορών  της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας.
Η 5η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς οι παγκόσμιες αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την οικονομία των ΗΠΑ.
Πρόσφατοι απογοητευτικοί οικονομικοί δείκτες από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού ανεργίας της χώρας, το οποίο αυξήθηκε στο 4,3% τον Ιούλιο, το υψηλότερο από το 2021, έχουν πλήξει τις παγκόσμιες αγορές.
Και ορισμένοι αναμένουν επιβράδυνση και ακόμη και πιθανή ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό, η εστίαση των ΗΠΑ στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι εντός των προσδοκιών, είπαν οι ειδικοί. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για Διεθνή Οικονομικά, Brent Neiman, ο οποίος ηγείται της ομάδας με τον Κινέζο ομόλογό του, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ σκόπευαν η συνάντηση να συμπεριλάβει συνομιλίες για «συγκεκριμένα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την επικοινωνία σε περίπτωση οικονομικής πίεσης ."
Ενώ οι συνομιλίες και ο πιθανός συντονισμός πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών καθώς και της παγκόσμιας οικονομίας, η ειλικρίνεια των ΗΠΑ στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαφορών και τη σταθεροποίηση των διμερών δεσμών μέσω συνομιλιών παραμένει υπό αμφισβήτηση, δεδομένης της εχθρότητας της Ουάσιγκτον προς την Κίνα, είπαν ειδικοί .
«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν συνομιλίες με την Κίνα λόγω εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών πιέσεων, αλλά δεν εγκαταλείπουν τον μακροπρόθεσμο στόχο τους να περιορίσουν την Κίνα», δήλωσε στους Global Times ο He Weiwen, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση. «Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να εργαστούμε για την περαιτέρω σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων».

Η σταθερή στάση της Κίνας

Όσον αφορά τη διπρόσωπη προσέγγιση των ΗΠΑ προς την Κίνα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ξεκάθαρα τη σταθερή στάση της Κίνας, καθώς θα αντιμετωπίσει σθεναρά τα παράνομα μέτρα καταστολής της Ουάσιγκτον, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή στο διάλογο. Η Κίνα έχει επαναλάβει μια τέτοια στάση σε διάφορες περιπτώσεις.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Οικονομικής Ομάδας Εργασίας Κίνας - ΗΠΑ, η οποία συστάθηκε επίσης πέρυσι μαζί με την Οικονομική Ομάδα Εργασίας, τον Απρίλιο, η κινεζική πλευρά εξέφρασε ανησυχίες για τους οικονομικούς και εμπορικούς περιορισμούς των ΗΠΑ κατά της Κίνας και απάντησε σε ισχυρισμούς παραγωγής δυναμικότητας, ανέφερε τότε το υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, παρά την επανειλημμένη αντίθεση της Κίνας, η Ουάσιγκτον συνέχισε να κλιμακώνει την εκστρατεία καταστολής της κατά της Κίνας. Από τη συνάντηση τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ τον Μάιο ανακοίνωσαν πρόσθετους δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα κινεζικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ σχεδίαζαν επίσης να ανακοινώσουν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών από ξένες χώρες σε κινέζους κατασκευαστές τσιπ, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.
Απαντώντας στα αναφερόμενα σχέδια, ο Lin Jian, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, στις 31 Ιουλίου επέκρινε τις ΗΠΑ για συνέχιση της αστυνόμευσης να επικεντρωθεί σε εμπορικά και τεχνολογικά ζητήματα, να τα συνδέσει με την εθνική ασφάλεια και να τα χρησιμοποιήσει ως όπλο για να ενισχύσει τον έλεγχο των εξαγωγών τσιπ στην Κίνα.
«Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η συγκράτηση και η καταδίωξη της Κίνας δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη της Κίνας, αλλά θα κάνει την Κίνα ακόμα πιο αποφασιστική και ικανή να ενισχύσει τη δική μας δύναμη στην τεχνολογία και την καινοτομία», δήλωσε ο Lin σε τακτική ενημέρωση Τύπου.
Κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης συνάντησης στη Σαγκάη, οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται επίσης να επαναλάβουν τη σταθερή στάση της Κίνας και να ενημερώσουν τους ομολόγους τους των ΗΠΑ σχετικά με τη μεταρρύθμιση και την ατζέντα ανοίγματος της Κίνας που σκιαγραφήθηκε από την τρίτη σύνοδο ολομέλειας της 20ης Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ανέφεραν ειδικοί .
«Έχουμε χαράξει την κατεύθυνση και τους στόχους της οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης. Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν την περαιτέρω εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων για την προώθηση του κινεζικού εκσυγχρονισμού», είπε ο Zhao, σημειώνοντας ότι η Κίνα θα συνεχίσει να βοηθά τη διεθνή κοινότητα να κατανοήσει την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη της στη μεταρρύθμισή της και το άνοιγμα και τις νέες ευκαιρίες που θα φέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης