Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κροατία επαναφέρει την υποχρεωτική θητεία – Ο πόλεμος στην Ουκρανία παίζει σημαντικό ρόλο για την αναβάθμιση του στρατού

Η Κροατία επαναφέρει την υποχρεωτική θητεία – Ο πόλεμος στην Ουκρανία παίζει σημαντικό ρόλο για την αναβάθμιση του στρατού

Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη είχαν μειώσει τις ένοπλες δυνάμεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991

Σχετικά Άρθρα
Η Κροατία έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει την υποχρεωτική δίμηνη στρατιωτική θητεία από το 2025, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Από την 1η Ιανουαρίου, οι Κροάτες θα πρέπει να υπηρετήσουν στο στρατό εν μέσω αυξανόμενων διεθνών εντάσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας αργά στις 15 Αυγούστου.
Η χώρα είχε καταργήσει τη στράτευση το 2008, μεταβαίνοντας σε ένα σύστημα που βασίζεται στον εθελοντισμό.

Πηγές των αμυντικών δυνάμεων τονίζουν:

«Δύο μήνες εκπαίδευση πλήρους απασχόλησης είναι συνήθως υπεραρκετοί για να εκπαιδεύσουν έναν πολίτη σε βασικό πεζικό».
Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ ο υπουργός δήλωσε ότι η χώρα θα αυξήσει τις αμοιβές για τους στρατιώτες και ότι η κυβέρνηση δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπής των αμυντικών δαπανών στο άμεσο μέλλον, παρά τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία.
«Αυξήσαμε τους μισθούς των στρατιωτών, των υπαξιωματικών και των αξιωματικών, τα υλικά τους δικαιώματα όχι μόνο μέσω του προσωπικού εισοδήματος αλλά και μέσω των μεροκάματων και ό,τι δικαιούνται», είπε ο υπουργός στον κροατικό τηλεοπτικό σταθμό RTL.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, αρκετές χώρες στην Ευρώπη, ιδίως στην Ανατολή, πιο κοντά στη Ρωσία, επαναφέρουν τη στρατιωτική στράτευση.
Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη είχαν μειώσει τις ένοπλες δυνάμεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991, μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό του προσωπικού και τις επενδύσεις σε εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά.
Αυτό όμως φαίνεται πως αλλάζει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης