Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η Zakharova με τον γρίφο του Κατάρ αποκάλυψε ότι η Ουκρανία υπέγραψε στο Kursk τη θανατική της καταδίκη

Πώς η Zakharova με τον γρίφο του Κατάρ αποκάλυψε  ότι η Ουκρανία υπέγραψε στο Kursk τη θανατική της καταδίκη
Η Ουκρανία με το απονενοημένο διάβημα στο Kursk έβαλε ταφόπλακα στην πιθανότητα οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία -  Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που προκάλεσε έντονη ανησυχία σε Κίεβο και Δύση
Σχετικά Άρθρα
Από την εισβολή του ουκρανικού στρατού στο Kursk στις 6 Αυγούστου ειδικοί και στρατιωτικοί αναλυτές διερωτώνται τι θα μπορούσε να σημαίνει η παράτολμη αυτή ενέργεια για τις προοπτικές μιας ειρηνικής διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, αυτός ήταν και ο κύριος στόχος της εισβολής.
«Νομίζω ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης μας, πιστεύουν ότι αυτό (σ.σ. εισβολή) γίνεται για να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε ένας διοικητής μονάδας drone που συμμετείχε στο σχεδιασμό της επίθεσης.
Αλλά εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως η επίθεση είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Έγιναν ποτέ συνομιλίες στο Κατάρ;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Kursk της Ρωσίας προφανώς εκτροχίασε τις προγραμματισμένες έμμεσες συνομιλίες που είχαν σκοπό τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ορόσημο που θα σταματήσει τα χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές και στις δύο πλευρές».
Μάλιστα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες επρόκειτο να φιλοξενηθούν στο Κατάρ, ήλπιζαν ότι μια συμφωνία για τον περιορισμό των πληγμάτων στις ενεργειακές υποδομές θα οδηγούσε σε μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία.

Η Zakharova έλυσε τον γρίφο του Κατάρ: Δεν υπήρξε ποτέ τίποτα που θα μπορούσε να διακοπεί

Ενώ μια διπλωματική πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις είπε στην Post ότι η Μόσχα καθυστέρησε μόνο τις συνομιλίες και δεν τις ακύρωσε εντελώς, Ρώσοι αξιωματούχοι στη συνέχεια διέψευσαν την ουσία του δημοσιεύματος.
«Κανείς δεν διέκοψε τίποτα γιατί δεν υπήρχε τίποτα να διακοπεί», δήλωσε στο Reuters η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Δεν υπήρξαν άμεσες ή έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και του καθεστώτος του Κιέβου για την ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας», σημείωσε.
Την ίδια στιγμή Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωναν πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με τη μορφή τηλεδιασκέψεων.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Post ανέφερε πως οι Ουκρανοί ποτέ δεν πίστευαν ότι οι προοπτικές επίτευξης συμφωνίας ήταν ευνοϊκές, ακόμη και χωρίς την εισβολή στο Kursk.

Η τελευταία ευκαιρία των Ουκρανών χάθηκε στο Kursk

Είναι απίθανο η ουκρανική εισβολή στο Kursk να δώσει ώθηση σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες αποφαίνεται ο George Beebe του Ινστιτούτου Quincy σε άρθρο του στο Responsible Statecraft.
«Αν η Ουκρανία είχε καταφέρει να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Kursk, έναν από τους μεγαλύτερους στη Ρωσία, η διαπραγματευτική ισχύς της απέναντι στο Κρεμλίνο θα μπορούσε να είχε αυξηθεί αρκετά σημαντικά», σημειώνει ο Beebe.
«Ο ρωσικός στρατός θα είχε πιεστεί σκληρά για να εκδιώξει τις δυνάμεις που κρατούσαν το εργοστάσιο χωρίς να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις ενώ οι Ουκρανοί κατακτητές θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει την απειλή της απελευθέρωσης ραδιενέργειας ως μοχλό πίεσης στις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.
Ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο του Kursk βρίσκεται εντός εμβέλειας του ουκρανικού πυροβολικού, γεγονός που ανησυχεί πολύ τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, τελικά, σημειώνει ο Beebe, «οι ουκρανικές δυνάμεις απέχουν πολύ από την επίτευξη αυτού του στόχου και έχουν ελάχιστες προοπτικές να τον επιτύχουν τώρα που η Ρωσία έχει κινητοποιήσει δυνάμεις που υπερασπίζονται το εργοστάσιο».

Υπέγραψαν τη θανατική τους καταδίκη

Εξάλλου ο ρωσικός στρατός δεν έχει μετακινήσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στο Kursk από τα κύρια μέτωπα στο Donbass, Zaporozhye και Kharkiv.
Αντίθετα, βασίστηκε σε σημαντικό αριθμό εφεδρειών μάχης που δεν είχε στείλει στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικά τεθωρακισμένα, συγκεντρώσεις στρατευμάτων, αποθήκες καυσίμων και γραμμές ανεφοδιασμού.
Αυτό ουσιαστικά εμπόδισε το Κίεβο να εκτρέψει το ήδη εκτεταμένο ανθρώπινο δυναμικό του από τις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία για να ενισχύσει την αρχική του επιτυχία στο Kursk, παρατηρεί ο Beebe.
Για να παράσχει κάλυψη για την εισβολή, η Ουκρανία μετακίνησε μέσα αεράμυνας προς τα σύνορα με τη Ρωσία, αλλά αυτό εξέθεσε τις θέσεις της σε καταστροφικά ρωσικά πλήγματα, συνεχίζει ο γεωπολιτικός αναλυτής.
«Ως αποτέλεσμα, οι γρήγορες πρώιμες πρόοδοι της Ουκρανίας έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά, εγείροντας ζωηρές αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά της να κρατήσει τα κατεχόμενα εδάφη για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνει ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Την ίδια στιγμή αντί να δημιουργεί πιέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, τo Kursk ενισχύει τις φωνές εκείνες στη Μόσχα που ζητούν από τον Putin να ξεδιπλώσει την τεράστια στρατιωτική βεντάλια της Ρωσίας πάνω από την Ουκρανία.
Ίσως η ουκρανική επίθεση πείσει τον Putin να παραμερίσει τη στρατηγική της φθοράς, υπέρ ενός αποφασιστικού και συντριπτικού χτυπήματος στην Ουκρανία, εκτιμά ο Beebe.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης