Τελευταία Νέα
Διεθνή

H «ελεύθερη» Γαλλία συνέλαβε τον Pavel Durov, επικεφαλής του Telegram – Η καταστολή του ελεύθερου λόγου συνεχίζεται

H «ελεύθερη» Γαλλία συνέλαβε τον Pavel Durov, επικεφαλής του Telegram – Η καταστολή του ελεύθερου λόγου συνεχίζεται
Η καταστολή της ελευθερίας του λόγου κλιμακώνεται… - Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θέλουν πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα του Telegram
(Διαρκές upd) Ο Ρωσικής καταγωγής Pavel Durov, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram συνελήφθη στο αεροδρόμιο Bourget έξω από το Παρίσι το Σάββατο το βράδυ, σύμφωνα με το TF1 TV.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 39 ετών Pavel Durov, ταξίδευε με το ιδιωτικό του τζετ μετά την άφιξή του από το Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που ενεργοποίησε το γαλλικό ένταλμα έρευνας που εκδόθηκε από το OFMIN της γαλλικής δικαστικής αστυνομίας λόγω της ένταξής του σε φάκελο καταζητούμενων (FPR).
Το Telegram προσφέρει κρυπτογραφημένα μηνύματα και επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν κανάλια για τη γρήγορη διάδοση πληροφοριών στους ακόλουθους.

«Έκανε μια γκάφα σήμερα το απόγευμα.
Δεν ξέρουμε γιατί…
Ήταν απλώς μια ενδιάμεση στάση αυτή η πτήση;
Σε κάθε περίπτωση, είναι υπό κράτηση».
Founder and CEO of Telegram Pavel Durov
Ο Pavel Durov συνελήφθη από την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (ONAF), για φερόμενη διευκόλυνση διαφόρων εγκλημάτων, όπως η τρομοκρατία, η διακίνηση ναρκωτικών και η απάτη.

«Στην πλατφόρμα του, επέτρεψε να διαπραχθούν ένας ανυπολόγιστος αριθμός αδικημάτων και εγκλημάτων, για τα οποία δεν έκανε τίποτα για να μετριάσει ή να συνεργαστεί», είπε μια πηγή στο TF1 TV.
Η σύλληψη χαρακτηρίστηκε από τον ιδρυτή του Megaupload Kim Dotcom ως μέρος της «καταστολής της ελευθερίας του λόγου».

Philippot (Γάλλος πολιτικός): Αυτοί είναι «τρελοί», θα βάλουν φυλακή και τον Elon Musk όπως τον Durov

Ο ηγέτης του γαλλικού κόμματος Les Patriotes (Πατριώτες), Florian Philippot, κατηγόρησε την κυβέρνηση του προέδρου Emmanual Macron ως «τρελούς» αφού οι αρχές συνέλαβαν τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Telegram, Pavel Durov.
Σύμφωνα με τον Philippot, η Γαλλία πρόσφερε «το τυραννικό της πρόσωπο στον κόσμο» μετά τη σύλληψη του Durov, ο οποίος πρόσθεσε: «Πρέπει να απελευθερωθούμε από αυτούς τους τρελούς».
Στην ίδια ανάρτηση στο X, ο Philippot λέει: «Αύριο ο @elonmusk ρίχνεται στη φυλακή αν πατήσει το πόδι του στη Γαλλία, για ανυπακοή στον ευρωπαϊκό κανονισμό #DSA της λογοκρισίας;!" σε μια προσπάθεια να περιγράψει τον παραλογισμό της σύλληψης του Durov, την οποία έχει κρίνει ως «επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης».
Ο Γάλλος πολιτικός ήταν έντονα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο μιας εκστρατείας με τίτλο #LibérezPavelDurov [Ελευθερώστε τον Pavel Dyrov].




Άρνηση συνεργασίας καταλογίζει η Μόσχα στο Παρίσι - Τη Δεύτέρα (26/8) η ανακοίνωση από την εισαγγελία

Τις γαλλικές Αρχές ότι «αρνούνται να συνεργαστούν» με τη Μόσχα κατηγόρησε η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι, με αφορμή τη σύλληψη στη Γαλλία του ιδρυτή και επικεφαλής της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, Pavel Durov, ο οποίος μεταξύ άλλων, έχει και ρωσική υπηκοότητα.
«Ζητήσαμε αμέσως από τις γαλλικές αρχές να εξηγήσουν τους λόγους αυτής της σύλληψης και απαιτήσαμε να προστατευθούν τα δικαιώματά του και να του επιτραπεί πρόσβαση στις προξενικές υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής η γαλλική πλευρά εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί στο θέμα», κατήγγειλε η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.
Η πρεσβεία πρόσθεσε ότι Ρώσοι διπλωμάτες βρίσκονται σε επαφή με τον δικηγόρο του Durov.
Η εισαγγελία του Παρισιού, στην οποία μεταφέρθηκε η υπόθεση του κρατούμενου ιδρυτή του Telegram, Pavel Durov αναμένεται να προβεί σε επίσημη δήλωση τη Δευτέρα (26/8).
«Μια πλήρης δήλωση θα δημοσιευθεί στις 26/8», ανέφερε σε ερώτημα του Tass να διευκρινιστούν οι λόγοι για την κράτηση του Durov.

Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Πάλι θα καταπιεί τη γλώσσα της η διεθνής κοινότητα

Η απόφαση της Γαλλίας να συλλάβει τον συνιδρυτή της Telegram, Pavel Durοv, εγείρει ένα ερώτημα , εάν η διεθνής κοινότητα θα απαιτήσει την απελευθέρωσή του ή θα «καταπιεί τη γλώσσα της», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
H διπλωμάτης επεσήμανε ότι το 2018, μια ομάδα 26 ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Human Rights Watch, International Amnesty, Freedom House, Reporters Without Borders και άλλων, καταδίκασαν την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου να μπλοκάρει το Telegram.
«Πιστεύετε ότι θα καλέσουν το Παρίσι αυτή τη φορά και θα απαιτήσουν την απελευθέρωση του Durov ή θα καταπιούν τη γλώσσα τους;» διερωτήθηκε η Zakharova στο κανάλι της στο Telegram.
«Υπήρξαν νομοθετικά κενά για το Telegram το 2018 σε πολλές χώρες, λόγω των τεχνικών παραμέτρων του συστήματος κρυπτογράφησης», εξήγησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι ο Durov παρέμεινε ελεύθερος και συνέχισε να αναπτύσσει το messenger του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τόνισε ότι η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι «έχει αρχίσει αμέσως να εργάζεται» για τη σύλληψή του, όπως θα έκανε στην περίπτωση σύλληψης ενός Ρώσου πολίτη.

Ποιος κρύβεται πίσω από τη σύλληψη του Pavel Durov, ποιος επωφελείται

Μια πηγή του LCI ισχυρίζεται ότι η σύλληψη του Pavel Durov θα μπορούσε να είναι επωφελής για τη Γαλλία.
Με αυτόν τον τρόπο το Παρίσι μπορεί να «ξεσκεπάσει τη μυρμηγκοφωλιά», να κάνει εντύπωση και να επηρεάσει εγκληματίες που οργανώνουν παράνομες δραστηριότητες μέσω του Telegram.
Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην Ευρώπη να αναλάβει κοινή δράση κατά των κρυπτογραφημένων επικοινωνιών ύποπτων τρομοκρατών.
Το μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Alexey Melnikov, έδειξε επίσης τη Γαλλία.
Στο κανάλι του στο Telegram, σημείωσε ότι η κράτηση του Durov θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει τα μάτια όσων «πιστεύουν στα όμορφα σημάδια της Δύσης».
«Η κράτηση του Pavel Durov θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει τα μάτια εκείνων των «χαρισμένων» που εξακολουθούσαν να πιστεύουν στα όμορφα σημάδια της Δύσης.
Ο Macron είναι σφετεριστής, η Γαλλία είναι αστυνομικό κράτος», είπε ο Alexey Melnikov..
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από τη σύλληψη του Pavel Durov.
Την άποψη αυτή εξέφρασε και η επικεφαλής του Safe Internet League, Ekaterina Mizulina.
«Πιστεύω ότι γενικά, πίσω από την κατάσταση βρίσκονται οι Αμερικανοί, τους οποίους το Telegram ήταν πρόσφατα πολύ ενοχλητικό όσον αφορά τη διάδοση πληροφοριών σε διάφορες χώρες», έγραψε η Ekaterina Mizulina.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κράτηση του Durov είναι ένα πλήγμα για το πρόγραμμα blockchain TON, στο οποίο «επένδυσαν εκπρόσωποι μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων».
«Η Γαλλία, φυσικά, δεν έχει σχέση με τη σύλληψη του Durov.
Το να βάζεις ανθρώπους στη λίστα καταζητούμενων ένα λεπτό πριν ένα αεροπλάνο προσγειωθεί στο Παρίσι δεν είναι ο γαλλικός τρόπος.
Απλώς θυμηθείτε τι ανέφερε ο Durov για το αμερικανικό FBI»
Ο Pavel Durov έδωσε δύο συνεντεύξεις στην αμερικανική έκδοση The Baffler και στον δημοσιογράφο Tucker Carlson.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο επιχειρηματίας μίλησε για το αυξημένο ενδιαφέρον των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για το Telegram, συγκεκριμένα για την αρχιτεκτονική του messenger και τους αλγόριθμους κρυπτογράφησης.
«Ακόμα, ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα για όσους πιστεύουν ότι στη φωτισμένη Δύση όλοι παίζουν με τους κανόνες και υπάρχει κράτος δικαίου.

Medvedev: Ο Durov υπολόγισε λάθος φεύγοντας από τη Ρωσία

Ο Pavel Durov υπολόγισε λάθος φεύγοντας από τη Ρωσία και πιστεύοντας ότι δεν θα αναγκαστεί ποτέ να συνεργαστεί με τις ξένες υπηρεσίες ασφαλείας, εκτίμησε ο Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.
Έκανε αναφορά σε συνομιλία που είχε με τον γεννημένο στη Ρωσία δισεκατομμυριούχο πριν χρόνια, στη διάρκεια της οποίας αποκάλυπψε ότι του είχε πει πως εάν δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες επιβολής της τάξης, τότε θα αντιμετωπίσει προβλήματα σε όποια χώρα και αν πάει.
Σημείωσε πως ο Pavel Durov ήθελε να είναι ένας «κοσμοπολίτης που ζει ωραία ζωή χωρίς πατρίδα», αλλά  «υπολόγισε λάθος».
«Για τους κοινούς εχθρούς μας πλέον είναι Ρώσος και κατά συνέπεια, απρόβλεπτος και επικίνδυνος» πρόσθεσε και κατέληξε ότι «ο Durov θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι κανείς δεν μπορεί να επιλέξει την πατρίδα του».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-25_172038.png
Η καταστολή της ελευθερίας του λόγου κλιμακώνεται…

Ο ιδρυτής του Telegram Pavel Durov συνελήφθη στη Γαλλία.
Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θέλουν πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα του Telegram.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Durov μπορεί να αντιμετωπίσει 20 χρόνια φυλάκιση εάν δεν συνεργαστεί.
Ο Dotcom συνιστά στους χρήστες να «δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας και να καθαρίζουν τον λογαριασμό τους στο Telegram όσο ακόμα μπορούν».

Ο ρωσικής καταγωγής Pavel Durov έφυγε από τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις να κλείσουν κοινότητες της αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK, την οποία έκτοτε πούλησε.
Τώρα ζει στο Dubai, όπου εδρεύει η Telegram, και έχει διπλή υπηκοότητα στη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Pavel Durov έφυγε από τη Ρωσία όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Telegram.
Αλλά τελικά, δεν ήταν ο Putin που τον συνέλαβε επειδή επέτρεψε στο κοινό να ασκεί την ελευθερία του λόγου.
Ήταν μια δυτική χώρα, σύμμαχος της κυβέρνησης Biden και ενθουσιώδες μέλος του ΝΑΤΟ… η Γαλλία του Macron.

Περιουσία 15,5 δισεκ δολάρια

Ο Pavel Durov, του οποίου η καθαρή περιουσία εκτιμάται στα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να τον πιέσουν, αλλά ότι η εφαρμογή Telegram, η οποία έχει 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, θα πρέπει να παραμείνει μια «ουδέτερη πλατφόρμα» και όχι ένας «παίκτης στη γεωπολιτική»
Ο Pavel Durov και ο αδελφός του ίδρυσαν την Telegram το 2013.
Σύμφωνα με τον Guardian, η ρωσική πρεσβεία στη Γαλλία λαμβάνει «άμεσα βήματα» για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Ο Elon Musk σχολίασε ειρωνικά τη σύλληψη του Pavel Durov... σε λίγο στην Ευρώπη θα εκτελούν για τα likes

 Η σύλληψη στη Γαλλία του ιδρυτή της Telegram Pavel Durov καταδεικνύει τα πλεονεκτήματα του Συντάγματος των ΗΠΑ, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του κοινωνικού δικτύου Χ, Elon Musk, χωρίς να αποκλείει με ειρωνεία ότι στην Ευρώπη θα αρχίσουν σύντομα να εκτελούν άτομα για likes.
Εδώ είναι η Πρώτη Τροποποίηση στο Σύνταγμα των ΗΠA.
Είναι πολύ πειστική", έγραψε στο X ως απάντηση στη σύλληψη του Pavel Durov.
Ο Elon Musk επίσης ειρωνικά τόνισε ότι δεν αποκλείεται σύντομα στην Ευρώπη να αρχίσουν να εκτελούν ανθρώπους επειδή τους αρέσουν τα memes.
«Είναι 2030 στην Ευρώπη, τα likes τιμωρούνται με εκτέλεση», τόνισε ο Elon Musk

Ο ηγέτης του LDPR Vladimir Zhirinovsky, είχε προτείνει στον Pavel Durov το 2018 να επιστρέψει στην Ρωσία

 Πριν από έξι χρόνια το 2018, ο ιδρυτής του κόμματος LDPR, Vladimir Zhirinovsky, κάλεσε τον ιδρυτή του Telegram, Pavel Durov, να επιστρέψει στη Ρωσία.
«Πόσο χρόνο ακόμη έχουμε για να περιπλανηθούμε στο εξωτερικό, τρέχοντας σε περίεργες γωνιές;
Νιώθω: μια ξένη χώρα δεν σε δέχεται», είχε αναφέρει ο  Vladimir Zhirinovsky
Σημείωσε επίσης ότι ο Durov είναι ουσιαστικά ο «Ρώσος Zuckerberg».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης