Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστρατεύουν το αμερικανικό Foreign Policy για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ουκρανικής ήττας – Λάθος η εισβολή στο Kursk, τίποτα σπουδαίο η Ρωσία

Επιστρατεύουν το αμερικανικό Foreign Policy για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ουκρανικής ήττας – Λάθος η εισβολή στο Kursk, τίποτα σπουδαίο η Ρωσία
Το Foreign Policy παραδέχεται ότι η απόφαση της Ουκρανίας να εισβάλει στο ρωσικό έδαφος μπορεί να θεωρηθεί ως μια επικίνδυνη προσπάθεια να αντιστραφεί μια παλίρροια εναντίον της
Να μετριάσει τον αντίκτυπο της ήττας της Ουκρανίας, αλλά και να αποδομήσει την ισχύ του ρωσικού στρατού επιχειρεί το αμερικανικό Foreign Policy, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ο Stephen Walt να παραδέχεται ότι η η απόφαση της Ουκρανίας να εισβάλει στο ρωσικό έδαφος μπορεί να θεωρηθεί ως μια επικίνδυνη προσπάθεια να αντιστραφεί μια παλίρροια εναντίον της.
Όπως αναρωτιέται ο Walt, ήταν η αιφνιδιαστική αντεπίθεση της Ουκρανίας στο Kursk της Ρωσία μια κρίσιμη καμπή στον πόλεμο, μια παράπλευρη παράσταση χωρίς νόημα ή ένα στρατηγικό λάθος από την πλευρά του Κιέβου;
Ήταν ως επί το πλείστον μια επιτυχία βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική της.

Οι δυσκολίες πρόβλεψης

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι τύχες του πολέμου έχουν μετατοπιστεί πολλές φορές από τότε που άρχισε η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022 και κανένας εξωτερικός παρατηρητής δεν κατάφερε τις απόλυτα σωστές προβλέψεις.
Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους πολέμους, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πού μπορεί να είναι το οριακό σημείο της κάθε πλευράς, είτε όσον αφορά τις ικανότητες είτε την αποφασιστικότητα, και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσουν τρίτα μέρη στις νέες εξελίξεις.
Γι’ αυτό το λόγο, ο καθηγητής δεν βλέπει κανένα λόγο να πιστεύει ότι η εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Kursk θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην τύχη της.
Σίγουρα, η επίθεση έχει ήδη φέρει στο Κίεβο κάποια προφανή οφέλη.
Έδωσε στο ηθικό της Ουκρανίας μια πολύ αναγκαία ώθηση και βοήθησε στην αντιμετώπιση των ανησυχιών ότι το Κίεβο είχε παγιδευτεί σε έναν πόλεμο φθοράς εναντίον ενός μεγαλύτερου αντιπάλου που δεν μπορούσε ούτε να νικήσει ούτε να αντέξει.
Έβαλε ξανά τον πόλεμο στις πρώτες σελίδες και ενίσχυσε τις φωνές που ζητούσαν αυξημένη δυτική υποστήριξη.
Αποκάλυψε σοβαρά ελαττώματα στη ρωσική νοημοσύνη και ετοιμότητα και μπορεί να έφερε σε δύσκολη θέση τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, αν και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η εισβολή μείωσε την αποφασιστικότητά του ή επιβράδυνε τις ρωσικές προόδους στο Donbas.
Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις την Ουκρανία να απολαμβάνει κάποιες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, αλλά αυτή η επιχείρηση είναι απίθανο να επηρεάσει την έκβαση του πολέμου, εκτιμά ο Walt. Από την άλλη πλευρά, η επίθεση έδειξε αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία από την πλευρά της Ουκρανίας και ένα εντυπωσιακό επίπεδο επιχειρησιακής μυστικότητας, γι' αυτό η δύναμη εισβολής αντιμετώπισε έναν ανεπαρκή αριθμό κακώς εκπαιδευμένων Ρώσων.
Κατά κάποιο τρόπο η επίθεση έμοιαζε με την επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση στο Kharkiv το φθινόπωρο του 2022, η οποία πέτυχε επίσης τακτικό αιφνιδιασμό και αντιμετώπισε υπεράριθμα και άπειρα ρωσικά στρατεύματα.

Ανούσιες μικρές νίκες

Κατά τον Walt, αυτά τα γεγονότα μας λένε πολύ λίγα για την ικανότητα της Ουκρανίας να κερδίσει έδαφος ενάντια στις καλά προετοιμασμένες και επαρκώς επανδρωμένες ρωσικές άμυνες του είδους που ανέτρεψαν την επίθεση της Ουκρανίας πριν από ένα χρόνο.
Επιπλέον, η επιχείρηση Kursk μπορεί να συνεπάγεται μεγαλύτερες απώλειες για την Ουκρανία από τη Ρωσία, κάτι που δεν είναι μια αναλογία ανταλλαγής που μπορεί να διατηρήσει.
Θα ήταν τεράστιο λάθος να συμπεράνουμε ότι οι πρόσφατες επιτυχίες στο μέτωπο του Kursk σημαίνουν ότι η πρόσθετη δυτική βοήθεια θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ανακαταλάβει το Donbas ή την Κριμαία.
Αυτό το τελευταίο σημείο είναι κρίσιμο, διότι τα δύο κράτη αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικές συνθήκες.
Και οι δύο πλευρές έχουν χάσει πολλά στρατεύματα και εξοπλισμό, αλλά η Ουκρανία έχει χάσει πολύ περισσότερο έδαφος.
Σύμφωνα με δημοσιευμένες αναφορές, η Ουκρανία έχει πλέον καταλάβει περίπου 400 τετραγωνικά μίλια ρωσικού εδάφους και ανάγκασε περίπου 200.000 Ρώσους να εκκενώσουν αυτές τις περιοχές.
Αυτά τα στοιχεία ανέρχονται στο 0,0064% της συνολικής έκτασης της Ρωσίας και στο 0,138% του πληθυσμού της.
Αντίθετα, η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το 20% της Ουκρανίας και ο πόλεμος φέρεται να έχει αναγκάσει σχεδόν το 35% του πληθυσμού της Ουκρανίας να εγκαταλείψει τα σπίτια του.
Ακόμα κι αν το Κίεβο μπορεί να παραμείνει στην περιοχή που κατέλαβε πρόσφατα, δεν θα προσφέρει μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί.

Ποια είναι η μοίρα της Ουκρανίας

Ως εκ τούτου, η μοίρα της Ουκρανίας θα καθοριστεί πρωτίστως από το τι συμβαίνει στην Ουκρανία και όχι από την επιχείρηση Kursk.
Οι βασικοί παράγοντες θα είναι η προθυμία και η ικανότητα κάθε πλευράς να συνεχίσει να θυσιάζεται στο πεδίο της μάχης, το επίπεδο υποστήριξης που λαμβάνει η Ουκρανία από άλλους και αν μπορεί τελικά να επιτευχθεί μια συμφωνία που αφήνει ανέπαφα και ασφαλή τα μη κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας.
Προς αυτόν τον σκοπό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, αλλά αυτή η υποστήριξη θα πρέπει να συνδυαστεί με μια σοβαρή προσπάθεια για διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός και τελική διευθέτηση.
Δυστυχώς, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να έχουν ξεχάσει πώς βρίσκει κανείς ακόμη και στενούς συμμάχους να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, ακόμη και όταν αυτά τα κράτη εξαρτώνται από την υποστήριξη των ΗΠΑ και όταν μια κατάπαυση του πυρός είναι σαφώς προς το συμφέρον της Αμερικής.

Τα μαθήματα του Kursk

Η επίθεση του Kursk εγείρει τουλάχιστον δύο άλλα ζητήματα, αλλά είναι σημαντικό να αντλήσουμε τα σωστά μαθήματα από αυτά, κατά τον Walt.
Το πρώτο και πιο προφανές μάθημα είναι μια υπενθύμιση της περιορισμένης εμβέλειας και της ανυπέρβλητης στρατιωτικής απόδοσης της Ρωσίας.
Από το 2022, τα γεράκια προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ο Putin προσπαθούσε για την αποκατάσταση της ρωσικής αυτοκρατορίας και ίσως ακόμη και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, και ότι η Ουκρανία ήταν μόνο το πρώτο βήμα πριν εξαπολύσει νέες επιθέσεις στην υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.
Δεδομένων των επανειλημμένων σφαλμάτων της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο, και δεδομένου ότι ακόμη και οι επιτυχημένες προόδους της έχουν προχωρήσει με αργό ρυθμό, μπορεί κανείς να πιστεύει ότι η Ρωσία αποτελεί σοβαρή στρατιωτική απειλή για την υπόλοιπη Ευρώπη;
Οι «αναμεταδότες» των απειλών έχουν χρησιμοποιήσει αυτόν τον μπαμπούλα για να ενισχύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά το να βασίζονται σε τακτικές εκφοβισμού συνήθως οδηγεί σε κακές στρατηγικές αποφάσεις.
Δεύτερον, αρκετοί σχολιαστές -συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky- έχουν προτείνει ότι η επιτυχημένη εισβολή του Κιέβου στη Ρωσία δείχνει ότι οι υπάρχουσες κόκκινες γραμμές και άλλοι περιορισμοί στις ουκρανικές επιχειρήσεις πρέπει να απορριφθούν και ότι η Δύση θα πρέπει να αφήσει την Ουκρανία να δώσει τη μάχη στη Ρωσία όπως θέλει.
Εάν τα ουκρανικά στρατεύματα μπορούν να εισβάλουν στο ρωσικό έδαφος χωρίς να προκαλέσουν ρωσική κλιμάκωση, όπως λέει το επιχείρημα, αποδεικνύει ότι ο Putin είναι ένας χάρτινος τίγρης και ότι οι προηγούμενες απειλές του για κλιμάκωση (συμπεριλαμβανομένων κάποιων όχι και τόσο συγκαλυμμένων αναφορών σε πυρηνικά όπλα) ήταν μπλόφες.

Οι επιδιώξεις στην Ουκρανία

Τέτοια επιχειρήματα έχουν σκοπό να αποκτήσουν στην Ουκρανία περισσότερα και καλύτερα όπλα και να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση τους, αλλά δεν πρέπει να κατηγορούνται οι ηγέτες της Ουκρανίας για την προώθηση αυτής της ιδέας.
Αλλά ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης ό,τι κι αν κάνει η Ουκρανία θα πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά.
Τα κράτη είναι πιο πιθανό να κλιμακώσουν όταν χάνουν έναν πόλεμο.
Πράγματι, η απόφαση της Ουκρανίας να εισβάλει στο ρωσικό έδαφος μπορεί να θεωρηθεί ως μια επικίνδυνη προσπάθεια να αντιστραφεί μια παλίρροια εναντίον της.
Αντίθετα, ο Putin δεν έχει κανένα κίνητρο να κλιμακώσει εάν οι δυνάμεις του εξακολουθούν να κερδίζουν στο Donbas.
Ο κίνδυνος να κλιμακώσει η Ρωσία εμφανίζεται μόνο εάν η Μόσχα αντιμετωπίσει μια καταστροφική ήττα, αλλά δεν είναι ακόμη εκεί τα πράγματα σήμερα.
Το θέμα δεν είναι μόνο ο συνεχιζόμενος κίνδυνος κλιμάκωσης από έναν συνεχιζόμενο πόλεμο.
Θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν αισθανόμαστε ηθικά άνετα να βοηθήσουμε μια πολεμική προσπάθεια της οποίας οι δηλωμένοι στόχοι είναι πιθανώς απρόσιτοι, αποφεύγοντας μια σοβαρή διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό των μαχών.
Το πιθανό αποτέλεσμα της τρέχουσας πολιτικής είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν χωρίς προφανή πολιτικό σκοπό.
Η ώθηση για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες ευθυγραμμίζονται το προσωπικό συμφέρον και η ηθική.
Η Δύση και οι Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις ευκαιρίες για να αποτρέψουν ή να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων, και η πρόσφατη στρατιωτική επιτυχία της Ουκρανίας θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για την έναρξη σοβαρών συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός, όχι ως δικαιολογία για την παράταση ενός δαπανηρού πολέμου που η Ουκρανία μπορεί να επιβιώσει αλλά είναι απίθανο να κερδίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης