Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ιστορία εκδικείται… από τη Θουριγγία ξεκίνησε ο Hitler, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης – Πρώτο το AfD το 2024

Η ιστορία εκδικείται… από τη Θουριγγία ξεκίνησε ο Hitler, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης – Πρώτο το AfD το 2024
Οι ψηφοφόροι ψήφισαν τόσο το AfD όσο και το BSW από την αντίθεσή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Η βαριά ιστορία της Θουριγγίας δεν ξεχνιέται. Ταυτίστηκε με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ενώ παλαιότερα εκεί άκμασε ο γερμανικός ιδεαλισμός και η λυρική ποίηση στην Ιένα του Χέγκελ, του Σίλερ, του Σέλινγκ, του Γκαίτε.
Εκεί επίσης τον Δεκέμβριο του 1929 το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Hitler κατάφερε για πρώτη φορά να μπει στο τοπικό κοινοβούλιο και να συγκυβερνήσει με το συντηρητικό κόμμα της εποχής.
Στην Ερφούρτη, την πρωτεύουσα της Θουριγγίας, βρίσκονταν και οι διαβόητες φυλακές της Στάζι την περίοδο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Χτες, 1 Σεπτεμβρίου 2024, η Θουριγγία εξέλεξε νέο τοπικό κοινοβούλιο.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία κέρδισε τις εκλογές, την πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα εξασφάλισε τη νίκη στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το AfD συγκέντρωσε 32,8% στη Θουριγγία, πολύ μπροστά από όλα τα άλλα κόμματα.
Η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 23,6%.
Στη γειτονική πολιτεία της Σαξονίας, οι προβολές του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ZDF φέρνουν τα δύο κόμματα στο όριο, με το CDU να προβλέπεται να κερδίσει το 31,9% και το AfD να έρχεται δεύτερο με 30,6%.
Ο Tino Chrupalla, συναρχηγός του AfD, περιέγραψε το αποτέλεσμα του κόμματος στη Θουριγγία ως «συνταρακτικό».
«Ένα πράγμα είναι σαφές: η βούληση των ψηφοφόρων είναι να υπάρξει πολιτική αλλαγή, τόσο στη Σαξονία όσο και στη Θουριγγία», είπε.
«Αν θέλετε να κάνετε αξιόπιστη πολιτική, δεν θα μπορείτε να το κάνετε χωρίς το AfD».

Καταστροφή για τον Olaf Scholz

Τα αποτελέσματα είναι καταστροφή για τα κόμματα του τριμερούς συνασπισμού του καγκελαρίου Olaf Scholz, με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να προβλέπεται ότι θα υποχωρήσουν σε μονοψήφια ποσοστά και στα δύο κρατίδια.
Στη Θουριγγία, το SPD είχε το χειρότερο αποτέλεσμα σε περιφερειακές εκλογές στη μεταπολεμική γερμανική ιστορία, σημειώνοντας μόλις 6,1%.
Αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη απογοήτευση στην ανατολική Γερμανία με μια κυβέρνηση που πολλοί συνδέονται με τον υψηλό πληθωρισμό, την οικονομική στασιμότητα, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τις συνεχείς εσωτερικές διαμάχες.
Αλλά δείχνουν επίσης πώς οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο το κέντρο των λαϊκιστικών κομμάτων στο πολιτικό περιθώριο.
Ο Omid Nouripour, συμπρόεδρος των Πρασίνων, χαρακτήρισε τις εκλογές ως «σημείο καμπής».
«Άνθρωποι από τον κόσμο του πολιτισμού, άνθρωποι με μεταναστευτικές ρίζες, άνθρωποι που πηγαίνουν στο Gay Pride είναι πραγματικά φοβισμένοι», είπε ο Nouripour.
«Πρέπει να σταθούμε μαζί τους και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία».
Το AfD δεν είναι ο μόνος που ωφελείται από την οργή των κατοίκων της περιοχής: ψήφισαν επίσης σε μεγάλους αριθμούς για ένα νέο ακροαριστερό κόμμα, τη Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW), που κέρδισε 15,8% στη Θουριγγία και προβλεπόταν από το ZDF να κερδίσει 11,8% στη Σαξονία.
Οι ψηφοφόροι ψήφισαν τόσο το AfD όσο και το BSW από την αντίθεσή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Και τα δύο μέρη επέκριναν έντονα τις γερμανικές προμήθειες όπλων στο Κίεβο, καθώς και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ζήτησαν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Απογοήτευση από την επανένωση της Γερμανίας

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι 34 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, η πλειοψηφία των ανθρώπων σε δύο περιοχές του πρώην κομμουνιστικού ανατολικού τμήματος της χώρας είναι βαθιά απογοητευμένοι από τα κυρίαρχα κόμματα του κέντρου και απογοητευμένοι με τον τρόπο που διοικείται η Γερμανία.
Παρά τις εκπληκτικές επιδόσεις του στη Θουριγγία, το AfD δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση εκεί.
Δεδομένου ότι κανένα άλλο κόμμα δεν θα συνεργαστεί μαζί του, δεν θα απολαύσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει.
Το AfD, το οποίο ιδρύθηκε πριν από 11 χρόνια από οικονομολόγους οργισμένους με τα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης, έχει μετατραπεί σε ένα σκληροπυρηνικό, ιστορικά αναθεωρητικό εθνικιστικό κόμμα που αντιτίθεται σθεναρά στη μετανάστευση.
Η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας έχει χαρακτηρίσει τα τοπικά παραρτήματα του κόμματος στη Σαξονία και τη Θουριγγία ως «δεξιά εξτρεμιστικά».
Στη Θουριγγία το κόμμα ηγείται από τον Björn Höcke, έναν εθνοεθνικιστή που του έχει επιβληθεί δύο φορές πρόστιμο από τοπικά δικαστήρια φέτος για χρήση απαγορευμένων ναζιστικών συνθημάτων σε ομιλίες σε υποστηρικτές.
Ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο να σχηματιστούν βιώσιμοι συνασπισμοί χωρίς το AfD.
Για να κυβερνήσει το CDU στη Θουριγγία, για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να συνεργαστεί με το BSW, μια επιλογή που θα ήταν δύσκολο να καταπιούν πολλοί στο κεντροδεξιό κόμμα.
Ο Wagenknecht, ένας πρώην κομμουνιστής που πολλοί βλέπουν ως απολογητή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, έχει θέσει την αλλαγή της πολιτικής της Γερμανίας για την Ουκρανία προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συνομιλίες συνασπισμού.
Είπε ότι οι ψηφοφόροι της ήθελαν να δουν «μια διαφορετική εξωτερική πολιτική στη Γερμανία».
«Θέλουν να επιτύχουν περισσότερη ειρήνη, περισσότερη διπλωματία και αυτή είναι η προϋπόθεση μας για να [συμμετάσχουμε] σε μια κυβέρνηση», είπε στο ZDF.
Αυτό έχει προκαλέσει οργή στο CDU, το οποίο υποστήριξε σταθερά την Ουκρανία και πίεσε την κυβέρνηση Scholz, που είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο μετά τις ΗΠΑ, να προμηθεύσει ακόμη περισσότερα όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης