Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η υποκρισία του ESG στις επενδύσεις – Ξαφνικά… σε όλους αρέσουν οι αμυντικές βιομηχανίες, έκρηξη κερδών λόγω πολέμων

Η υποκρισία του ESG στις επενδύσεις – Ξαφνικά… σε όλους αρέσουν οι αμυντικές βιομηχανίες, έκρηξη κερδών λόγω πολέμων
Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίων ESG φαίνεται να αισθάνονται όλο και πιο άνετοι με την κατοχή αμυντικών εταιρειών - σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης των κερδών της βιομηχανίας και υψηλότερων αμυντικών δαπανών
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας από τους διαχειριστές κεφαλαίων, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι μετοχές στον τομέα της άμυνας συνήθως αποκλείονται από χαρτοφυλάκια με βάση περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και παράγοντες διακυβέρνησης (ESG) λόγω ηθικών ανησυχιών σχετικά με τη συσχέτισή τους με τον πόλεμο.
Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίων ESG φαίνεται να αισθάνονται όλο και πιο άνετοι με την κατοχή αμυντικών εταιρειών - σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης των κερδών της βιομηχανίας και υψηλότερων αμυντικών δαπανών, καθώς οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται στον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο.
Ωστόσο, η συμπερίληψη αμυντικών μετοχών σε χαρτοφυλάκια με ESG πνεύμα παραμένει αμφιλεγόμενη.
Ο Micael Johansson, Διευθύνων Σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας άμυνας και ασφάλειας Saab, είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 είχε επιφέρει μια «δραματική» αλλαγή στη συζήτηση για το ESG.
«Νομίζω ότι είχαμε, περίπου, 45.000 με 50.000 μετόχους πριν συμβεί αυτός ο τραγικός πόλεμος και τώρα, έχουμε πάνω από 175.000 μετόχους.
Φυσικά, το ενδιαφέρον για επένδυση σε εμάς είναι πολύ διαφορετικό τώρα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κάποιου είδους δισταγμός στην αγορά», είπε ο Johansson στη Silvia Amaro του CNBC στις 21 Αυγούστου.
Ο Johansson είπε ότι ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία, για παράδειγμα, εξακολουθούν να είναι απρόθυμα να επενδύσουν σε αμυντικές μετοχές, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε μια ξαφνική προσέγγιση "all-in" για την αναγνώριση των αμυντικών εταιρειών ως βιώσιμων επιχειρήσεων.
«Δεν το βλέπουν όλοι έτσι. Υπάρχουν ακόμη περισσότερα να γίνουν σε αυτόν τον τομέα, κάτι που για μένα είναι πραγματικά απογοητευτικό… γιατί εάν δεν έχετε καμία ασφάλεια και αποτρεπτικό αποτέλεσμα, τότε δεν μπορείτε να μιλήσετε για το ESG από άλλες οπτικές γωνίες.
Αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο το θεμέλιο της βιωσιμότητας», είπε ο Johansson.
Οι μετοχές της Saab, η οποία παράγει πυραύλους, υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία — περίπου 330% μεταξύ 20 Φεβρουαρίου 2022 και 29 Αυγούστου 2024.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη φήμη μας»

«Παραδοσιακά, οι επενδυτές ESG και ιδιαίτερα οι μικροεπενδυτές δεν θέλουν να συνδέονται με εταιρείες που παράγουν όπλα», δήλωσε στο CNBC μέσω τηλεδιάσκεψης η Ida Kassa Johannesen, επικεφαλής του εμπορικού ESG στη Saxo Bank.
«Τελικά, [αυτές είναι] εταιρείες που προκαλούν το θάνατο ανθρώπων [και] αθώων θυμάτων στη Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή, σε πολέμους που διεξάγονται στην Αφρική, για παράδειγμα στη [Λαϊκή Δημοκρατία του] Κονγκό, και σε μερικά άλλα μέρη στον κόσμο.
Οι μικροεπενδυτές απλώς δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τέτοιου είδους εταιρείες».
Ως αποτέλεσμα, η Johannesen είπε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων συνήθως ήταν απρόθυμοι να συμπεριλάβουν ορισμένες μετοχές στον τομέα της άμυνας στα χαρτοφυλάκιά τους, προκειμένου να αποφύγουν να αμφισβητηθούν από τους πελάτες τους.
Ερωτηθείς εάν οι αμυντικές εταιρείες μπορεί να έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν για να βελτιώσουν τη φήμη τους, ο Johansson της Saab απάντησε: «Ίσως, δεν ξέρω.
Νομίζω ότι δεν θα είχα δουλέψει 39 χρόνια για αυτήν την εταιρεία αν δεν ήμουν εξαιρετικά αφοσιωμένος σε αυτό που κάνουμε, σε αυτό που πραγματικά πρεσβεύουμε και σε τι συνεισφέρουμε όσον αφορά την ανθεκτικότητα και τις μεγάλες ικανότητες».
Ο Johansson είπε ότι, εάν οι πολιτικοί αναγνωρίζουν ένα περιβάλλον απειλής, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν «επαγγελματικές» και «σοβαρές» εταιρείες ικανές να προσφέρουν τους απαραίτητους πόρους στις αμυντικές δυνάμεις.
«Λοιπόν, υποστηρίζουμε κάτι πολύ σημαντικό - και δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη φήμη μας. Δεν ξέρω για τους άλλους», πρόσθεσε.

«Μεγάλοι κακοί» εναντίον εταιρειών που «δεν είναι και τόσο κακές»

Οι επενδύσεις ESG έχουν γίνει ένα πολικό πολιτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α.
Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν χαρακτηρίσει τις επενδύσεις με γνώμονα την αποστολή ως μια μορφή «αφυπνισμένου καπιταλισμού» που επιδιώκει να δώσει προτεραιότητα στους φιλελεύθερους στόχους έναντι των οικονομικών αποδόσεων.
Οι Δημοκρατικοί νομοθέτες προσπάθησαν να απωθήσουν, περιγράφοντας τις επιθέσεις σε μια σειρά από ηθικά υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές ως «προσπάθεια κατασκευής πολιτισμικού πολέμου και προστασίας εταιρικών ειδικών συμφερόντων», σύμφωνα με την Επιτροπή Εποπτείας και Λογοδοσίας των Δημοκρατικών.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο θα καθορίσει εάν η πολιτική αντίδραση κατά του ESG θα έχει βαθύ και διαρκές αποτέλεσμα.
«Δεν θα μπορούσατε καν να κάνετε αυτές τις συζητήσεις πριν από την Ουκρανία, επειδή, παρόλο που μπορεί να κάνετε σπουδαία πράγματα στο E, το S και το G.
Δεν θα μπορούσατε καν να μιλήσετε για αυτό», είπε ο Brad Greve, οικονομικός διευθυντής της βρετανικής άμυνας όμιλος BAE Systems, στο CNBC σε συνέντευξή του στις 14 Αυγούστου.
«Αυτό που συνέβη από την Ουκρανία, υπήρξε μια πραγματική αλλαγή στη στάση.
Νομίζω ότι ο κόσμος έχει πλέον προβληματιστεί. Είναι πραγματικά σημαντικό να δούμε τον ρόλο που παίζουν οι αμυντικές εταιρείες στην προστασία μιας ελεύθερης κοινωνίας», είπε.
Ο Greve σημείωσε ότι ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων θα έχουν πάντα το δικαίωμα να επενδύουν όπως τους βολεύει, «αυτό που είναι καλό τώρα από τη δική μου οπτική γωνία είναι ότι μπορούμε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις για τον ρόλο που έχουμε, τον θετικό ρόλο που παίζουμε στην κοινωνία».
Οι μετοχές της BAE Systems, που κατασκευάζει πυρηνικά υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη και προμηθεύει πυρομαχικά, έχουν αυξηθεί κατά περίπου 130% από τις 20 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 29 Αυγούστου 2024.
Η Johannesen της Saxo Bank είπε ότι, ενώ ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία είχε πυροδοτήσει τη συζήτηση για το ESG, οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων παραμένουν «αρκετά προσεκτικοί» όσον αφορά τις επενδύσεις στον αμυντικό τομέα.
«Θα έπρεπε να βάλουμε όλοι [αμυντικές εταιρείες] στο ίδιο καλάθι; Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα μείγμα.
Είναι πραγματικά μια ποικιλία από διαφορετικούς τύπους εταιρειών.
Έχετε μεγάλους κακούς και μετά έχετε αυτούς που δεν είναι, θα έλεγα, τόσο κακοί», είπε η Johannesen.
«Δεν είναι εύκολο να το πεις, γιατί παράγεις όπλα, είσαι κακός.
Δεν εναπόκειται σε εμένα να αποφασίσω και νομίζω ότι οι μικροεπενδυτές δεν πρέπει να αποφασίζουν για όλους τους άλλους.
Θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους — αλλά δεν πρέπει να προσπαθήσουν να δαιμονοποιήσουν όλες αυτές τις εταιρείες που παράγουν όπλα, για παράδειγμα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης