Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Γεράκι» ο Draghi - Ζητά πολεμική οικονομία και άφθονο χρήμα στην αμυντική βιομηχανία

«Γεράκι» ο Draghi - Ζητά πολεμική οικονομία και άφθονο χρήμα στην αμυντική βιομηχανία
Σκυλί του πολέμου έγινε (και) ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος
Πλήρη πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΕ για τις αμυντικές βιομηχανίες προτείνει, με έκθεσή του, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi.
Η έκθεση που ως σκοπό έχει την «αναγέννηση» της ευρωπαϊκής οικονομίας -σύμφωναμε το Politico- και απευθύνεται στην πρόεδρο της Κομισιόν Ursula Von Der Leyen, αναφέρει πως υπό την απειλή της Ρωσίας του Vladimir Putin, η ΕΕ πρέπει να επαξετάσει την αμυντική της πολιτική.
Συγκεκριμένα, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, οι αμυντικές βιομηχανίες της Ευρώπης θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στην χρηματοδότηση της ΕΕ, ενώ οι συγχωνεύσεις αυτών δεν θα πρέπει να μπλοκάρονται.
Η αμυντική βιομηχανική βάση της ΕΕ αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις όσον αφορά την ικανότητα, την τεχνογνωσία και το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ δεν συμβαδίζει με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της, αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Ο Mario Draghi σημειώνει χαρακτηριστικά πως με την επιστροφή του πολέμου στην γειτονιά της ΕΕ, την εμφάνιση νέων τύπων υβριδικών απειλών και μια πιθανή μετατόπιση της γεωγραφικής εστίασης και των αμυντικών αναγκών των Ηνωμένων Πολιτειών, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει αυξανόμενη ευθύνη για τη δική της άμυνα και ασφάλεια.
Γίνεται δε εκτενής αναφορά στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμυντικός τομέας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών δημόσιων δαπανών -η ΕΕ δαπανά συνολικά περίπου το ένα τρίτο από όσα δαπανούν οι ΗΠΑ για την άμυνα.
Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες όπλων δραστηριοποιούνται σε μικρές εγχώριες αγορές, ενώ οι χώρες της ΕΕ δεν συντονίζονται στις προμήθειες και εξαρτώνται κατά 80% από διεθνείς προμηθευτές κυρίως από τις ΗΠΑ.
Οι συστάσεις του Ιταλού πρώην αξιωματούχου περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας «αρχής της ευρωπαϊκής προτίμησης» για την παροχή κινήτρων και ευρωπαϊκές αμυντικές λύσεις έναντι των ανταγωνιστών της. Επίσης, τον καθορισμό ενός μοντέλου διακυβέρνησης σε όλη την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και τέλος τη δημιουργία μιας κεντρικής «Αρχής Αμυντικής Βιομηχανίας» που θα προμηθεύεται για λογαριασμό των χωρών της ΕΕ.
Ο Mario Draghi αναφέρει επίσης ότι πρέπει να συσταθούν και ειδικές ομάδες συμβούλων, στις οποίες θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ.

Καταγραφή_260.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης