Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kudrytskyi (CEO Ukrenergo): Η απόλυσή μου από τον Ζelensky είχε πολιτικά κίνητρα και ήταν αβάσιμη - Δεν του έκανα τα χατίρια

Kudrytskyi (CEO Ukrenergo): Η απόλυσή μου από τον Ζelensky είχε πολιτικά κίνητρα και ήταν αβάσιμη  - Δεν του έκανα τα χατίρια
Δηλώσεις με αιχμές κατά του καθεστώτος Ζelensky από τον πρώην CEO της Ukrenergo
Η απόφαση για την απόλυση του επικεφαλής του κρατικού διαχειριστή δικτύου ενέργειας της Ουκρανίας εν μέσω οσμής σκανδάλων στο ενεργειακό τομέα και διασπάθισης πόρων προκάλεσε παραιτήσεις δύο ανεξάρτητων μελών του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας και προκάλεσε ανησυχίες από εταίρους στο εξωτερικό.
Ο Volodymyr Kudrytskyi, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της Ukrenergo από το 2020, απολύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2024 με την αιτιολογία ότι δεν προστατεύει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας εν μέσω ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας Daniel Dobbeni και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου Peder Andreasen.
Μετά την απόλυσή του, ωστόσο, οι δύο τους ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι η απόλυση είχε «πολιτικά κίνητρα» και «δεν είχε βάσιμους λόγους».
«Από τις πρώτες ημέρες της εργασίας μας στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ukrenergo, αισθανθήκαμε πολιτική πίεση και παρατηρήσαμε συνεχείς προσπάθειες να παρακάμψουμε τις τυπικές διαδικασίες για να διορίσουμε άτομα των οποίων τα επαγγελματικά προσόντα ήταν αμφισβητήσιμα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας», ανέφερε η δήλωσή τους, η οποία επίσης επιβεβαίωνε την παραίτησή του στις 3 Σεπτεμβρίου.
Ο Oleksandr Kharchenko, διευθύνων σύμβουλος του Ερευνητικού Κέντρου Ενεργειακής Βιομηχανίας, είπε ότι η απόλυση είναι πολύ πιθανό να διαβρώσει την εμπιστοσύνη με τους διεθνείς εταίρους.
«Πιστεύω ότι η κύρια συνέπεια θα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, και αυτό σημαίνει ότι η ουκρανική ενεργειακή βιομηχανία θα χάσει ένα τεράστιο μέρος της διεθνούς υποστήριξης.
Η Ukrenergo ήταν ένα βασικό σημείο εστίασης για τη συγκέντρωση διεθνούς υποστήριξης για την ανατάξη της ουκρανικής ενεργειακής ικανότητας που υπέστη ζημιά ή καταστράφηκε», είπε ο Kharchenko.
«Τώρα αυτή η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί και σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να χάσουμε μεγάλη υποστήριξη βραχυπρόθεσμα».
Την είδηση ακολούθησαν αναφορές ότι 4 κορυφαίοι υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας μετά από μήνες εικασιών για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Suspilne, το εποπτικό συμβούλιο ψήφισε τέσσερα κατά δύο υπέρ της απόλυσής του, με τρία μέλη που διορίστηκαν από το κράτος να ψήφισαν υπέρ της απόλυσης του Kudrytskyi μαζί με ένα ανεξάρτητο μέλος και οι Dobbeni και Andreasen να ψήφισαν κατά.
Ο Kudrytskyi είπε στο Reuters ότι «η απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου να με απολύσει δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια των υποσταθμών της Ukrenergo».
«Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά περισσότερα από 60 καταφύγια κατά των drones έχουν κατασκευαστεί στους υποσταθμούς της Ukrenergo, σχεδόν σε κάθε υποσταθμό», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης