Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμαξε ο Zelensky με τις μαζικές λιποταξίες – Το 30% των Ουκρανών πετά τα όπλα – Φεύγουν και οι εκπαιδευμένοι από το ΝΑΤΟ

Τρόμαξε ο Zelensky με τις μαζικές λιποταξίες – Το 30% των Ουκρανών πετά τα όπλα – Φεύγουν και οι εκπαιδευμένοι από το ΝΑΤΟ
Χιλιάδες Ουκρανοί αρνούνται να πολεμήσουν και να σκοτωθούν για το διεφθαρμένο καθεστώς του Κιέβου και τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος αμείβεται πλουσιοπάροχα από τους δυτικούς χορηγούς του
Πανικόβλητο είναι το Κίεβο για τις μαζικές λιποταξίες που παρατηρούνται στον ουκρανικό στρατό.
Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί αρνούνται να πολεμήσουν και να σκοτωθούν για το διεφθαρμένο καθεστώς του Κιέβου και τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος αμείβεται πλουσιοπάροχα από τους δυτικούς χορηγούς του για τον πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 καταγράφηκαν περισσότερες από 10.500 περιπτώσεις εγκατάλειψης στρατιωτικών θέσεων και πάνω από 7.300 υποθέσεις λιποταξίας.
Όμως η πραγματική εικόνα, όπως αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα ένας από τους διοικητές των ουκρανικών ταγμάτων, ο Roman Kovalev, φαίνεται πολύ πιο ανησυχητική για το Κίεβο.

Το 30% των Ουκρανών στρατιωτικών εγκαταλείπει τα όπλα

«Θα σας πω για τις μονάδες πεζικού με τις οποίες ασχολούμαι, το ποσοστό εγκατάλειψης θέσεων μπορεί να είναι κοντά στο 30% του συνολικού αριθμού του προσωπικού», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Έτσι η ουκρανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει νόμο για την αποποινικοποίηση της εγκατάλειψης θέσεων και την λιποταξία.
Τώρα, αντί να περνούν ήσυχα χρόνο πίσω από τα κάγκελα μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών, θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν να υπηρετούν - το μόνο που χρειάζονται είναι ειλικρινής μετάνοια και εθελοντική επιθυμία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Kovalev, τέτοια μέτρα είναι απίθανο να διορθώσουν την κατάσταση.
«Εννέα στους 10 διαπράττουν παραβιάσεις λόγω χαμηλού ήθους.
Για αυτούς, οι έννοιες της ‘’υπηρεσίας στον ουκρανικό λαό’’, ‘’το μέλλον των παιδιών’’, δεν έχουν σημασία. Τους ενδιαφέρει μόνο να ζήσουν», δήλωσε.

Φεύγουν και οι εκπαιδευμένοι από το ΝΑΤΟ

Στο λογικό ερώτημα γιατί οι ίδιοι εννέα στους 10 διαμαρτύρονται για κακούς διοικητές, ο Kovalev απαντά πως απλά - ψάχνουν δικαιολογίες για τον εαυτό τους.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν ψάχνουν.
Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους αρνητές είπε: «Είναι καλύτερα να πολεμά ο γιος μου είναι νέος και υγιής, εγώ είμαι μεγάλος, δεν μπορώ να το κάνω πια».
Όμως έτσι δεν συμπεριφέρονται μόνο οι μεγαλύτερης ηλικίας στρατευμένοι αλλά και οι πιο καλά εκπαιδευμένοι στρατιώτες.
Συγκεκριμένα, δύο αξιωματικοί πληροφοριών από το τάγμα του Kovalev εκπαιδεύτηκαν για δύο μήνες στη Βρετανία και μετά την επιστροφή τους δήλωσαν ότι δεν επρόκειτο να πολεμήσουν.
Ταυτόχρονα, ο διοικητής του τάγματος δεν είναι ικανοποιημένος με τα μέτρα που λαμβάνουν οι ουκρανικές αρχές για την καταπολέμηση της μαζικής λιποταξίας.

Xωρίς χρήματα το υπουργείο Άμυνας

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη χρημάτων για τον στρατό.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έχει ξεμείνει από χρήματα και δεν μπορεί να καλύψει τις πληρωμές του Σεπτεμβρίου 2024 για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Η κυβέρνηση Zelensky στο Κίεβο αντιμετώπισε δυσκολίες λόγω καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ στις αρχές του 2024.
Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία έπρεπε να αγοράσει όπλα με δικά της κεφάλαια, χρησιμοποιώντας χρήματα που προορίζονταν για αμοιβή μάχης.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal ανακοίνωσε ένα έλλειμμα άνω των 12 δισ. δολαρίων στις χρηματοδοτικές ανάγκες για την άμυνα.
Δέσμια των δυτικών δανειστών η χώρα - Το ΔΝΤ απαιτεί σκληρά μέτρα λιτότητας και υποτίμηση νομίσματος
Η οικονομική κρίση της Ουκρανίας βρίσκεται εκτός ελέγχου εν μέσω πολέμου με τη Ρωσία, με τους δυτικούς δανειστές να περιμένουν πάνω από το «πτώμα» της χώρας και να ζητούν στο μεταξύ σκληρά μέτρα λιτότητας στον απόηχο της αναδιάρθρωσης χρέους που «πέτυχε» το Κίεβο.
Εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ξεκίνησαν την Τετάρτη 4/9 μία επίσκεψη μίας εβδομάδας στο Κίεβο για να απαιτήσουν μια σειρά από δρακόντειες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω υποτίμησης του νομίσματος (γρίβνα) της Ουκρανίας, μείωση των επιτοκίων, περισσότερη εξουσία στις φορολογικές αρχές και άλλα μέτρα που στοχεύουν στην εν μέρει εξάλειψη του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος, ήτοι 20%+ του ΑΕΠ το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης