Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wilders (Ολλανδία) κατά ΕΕ: Είναι ένα «τέρας» και δεν πρέπει να έχει περισσότερη εξουσία

Wilders (Ολλανδία) κατά ΕΕ: Είναι ένα «τέρας» και δεν πρέπει να έχει περισσότερη εξουσία
Απορρίπτοντας την ιδέα της πανευρωπαϊκής φορολόγησης και της ολοένα και μεγαλύτερης πολιτικής ένωσης, ο Wilders δήλωσε στο CNBC ότι η περιοχή χρειάζεται λιγότερη ολοκλήρωση, όχι περισσότερη
Σχετικά Άρθρα
Ως ένα «τέρας», στο οποίο δεν πρέπει να δοθεί περισσότερη εξουσία, χαρακτήρισε ο Ολλανδός λαϊκιστής ηγέτης, Geert Wilders, την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απορρίπτοντας την ιδέα της φορολόγησης σε επίπεδο ΕΕ και της ολοένα και μεγαλύτερης πολιτικής ένωσης, ο Wilders δήλωσε στο CNBC ότι η περιοχή χρειάζεται λιγότερη ολοκλήρωση, όχι περισσότερη. «Η Ευρώπη είναι ένα είδος τέρατος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν της δώσεις περισσότερη εξουσία, θέλουν μόνο περισσότερη και δεν θα την επιστρέψουν», δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος για την Ελευθερία.
Ο Wilders υποστήριξε ότι η οικονομική συνεργασία που στηρίζει την ΕΕ είχε μετατραπεί σε βαθιά ενσωματωμένη πολιτική ολοκλήρωση μεταξύ των 27 μελών της. «Είναι πολύ αργά για να την τερματίσουμε, αλλά σας παρακαλώ, ας πάρουμε κάποιες από τις εξουσίες πίσω στις πρωτεύουσες, όπως [αυτές] για τη μετανάστευση», δήλωσε στο περιθώριο του Ambrosetti Forum στην Ιταλία. «Όλοι οι πολιτικοί που είναι πραγματικά εκτός συγχρονισμού με το εκλογικό σώμα στην Ευρώπη λένε, "θέλουμε περισσότερη ενσωμάτωση", αλλά οι άνθρωποι δεν το θέλουν αυτό, θέλουν να λυθούν τα δικά τους [εσωτερικά] ζητήματα».
«Πιστεύω ότι η πλειονότητα των αποφάσεων θα πρέπει να ανήκει στις χώρες και στα εθνικά κοινοβούλια», πρόσθεσε ο Wilders, μια προσωπικότητα με αυξανόμενη επιρροή στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά πολιτική.
Το Κόμμα του για την Ελευθερία (PVV) έχει γίνει μέρος του πολιτικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια, ανατρέποντας το status quo στην Ολλανδία και όχι μόνο. Η άνοδος της δημοτικότητας του κόμματος κορυφώθηκε με τη σαρωτική νίκη του PVV στις γενικές εκλογές της Ολλανδίας τον περασμένο Νοέμβριο, καταλαμβάνοντας 35 έδρες στην ολλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων με 150 έδρες.
Ωστόσο, το PVV έπρεπε να αναζητήσει εταίρους συνασπισμού προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, και μια συμφωνία επιτεύχθηκε μόνο όταν ο Wilders συμφώνησε ότι δεν θα ήταν ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού κατέληξαν τελικά στον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ολλανδίας, Dick Schoof, ως πρωθυπουργό.

Ο Wilders έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ΕΕ

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βίλντερς παραμένει κεντρική και κινητήριος δύναμη στην ολλανδική πολιτική και η αντιμεταναστευτική και ευρωσκεπτικιστική του στάση έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο στόχος της ΕΕ είναι εδώ και καιρό η «ολοένα και στενότερη ένωση», αλλά μια σειρά από ολοένα και πιο δύσκολες χώρες-μέλη -που αγωνιούν για τη μετανάστευση και την έλλειψη μιας συνεκτικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ για το θέμα- έχουν αρχίσει να αντιδρούν.
Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της ΕΕ που έχει κάνει εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Ολλανδίας από το μπλοκ, ο Wilders δήλωσε στο CNBC ότι έχει πλέον εγκαταλείψει αυτή τη θέση, λέγοντας ότι είναι «πολύ αργά» για το λεγόμενο «Nexit». Αντ' αυτού, ο Wilders επιθυμεί μια πολιτική «εξαίρεσης» όσον αφορά τους κανόνες ασύλου σε επίπεδο ΕΕ και το κόμμα του έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει την «αυστηρότερη πολιτική εισδοχής» όσον αφορά τη μετανάστευση.
«Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να "σκληρύνουμε" τα σύνορά μας, αλλά στο τέλος της ημέρας, πρέπει να το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο», σημείωσε ο ίδιος.
«Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τους δικούς μας κανόνες μετανάστευσης, για τους δικούς μας κανόνες ασύλου, για τους δικούς μας συνοριακούς ελέγχους. Οποιαδήποτε χώρα χωρίς να μπορεί να αποφασίζει ποιος είναι ευπρόσδεκτος στο σπίτι του δεν είναι πραγματικά έθνος», πρόσθεσε, αλλά δεν διευκρίνισε λεπτομέρειες για το προτεινόμενο από τον ίδιο σύστημα «opt-out».
Επισημαίνεται ότι τα λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα έχουν σημειώσει μεγάλα πολιτικά κέρδη σε ολόκληρη την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, καθώς η περιοχή έχει βιώσει μεγάλη εισροή μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις και ζητούν άσυλο στην ΕΕ, και άλλων που αναζητούν καλύτερες οικονομικές προοπτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης