Πολλοί Ουκρανοί ειδικά οι νέοι, είναι έτοιμοι να δεχτούν μια συνθήκη που είναι δυσμενής για τη χώρα τους προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες αναφέρει η Wall Street Journal
(upd7) Με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky να διαμηνύει πως η εισβολή στο Kursk είναι μέρος του σχεδίου νίκης της Ουκρανίας που πρόκειται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden – παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες πραγματικά σφαγιάζονται, μια και μετρούν πάνω από 11.800 νεκρούς – η Ρωσία σπεύδει να στείλει σαφές μήνυμα στη Δύση: ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνομιλιών ή διαπραγματεύσεων με το Κίεβο μέχρι «να πετάξουμε έξω από το έδαφος μας τους Ουκρανούς».
Το μήνυμα αυτό στέλνει ο Sergei Shoigu ο πρώην υπουργός Άμυνας και νυν επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, απηχώντας ακριβώς τα λόγια του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, ο οποίος είχε κάνει λόγο για ιερό καθήκον του ρωσικού στρατού να εκδιώξει τους Ουκρανούς από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Μάλιστα το μήνυμα αυτό έρχεται λίγες ώρες μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz να ετοιμάζει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, και ενώ η Wall Street Journal επισημαίνει ότι όλο και περισσότεροι Ουκρανοί, ειδικά οι νέοι, είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μια συμφωνία παραχώρησης ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, αρκεί να τελειώσει ο πόλεμος.
Καμία διαπραγμάτευση
«Μέχρι να τους πετάξουμε έξω από το έδαφος μας, φυσικά και δεν πρόκειται να διεξάγουμε καμία διαπραγμάτευση μαζί τους» είπε μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 o Shoigu, ο οποίος αναφερόμενος στην ουκρανική εισβολή, υποστήριξε πως η επιθυμία του Κιέβου να πραγματοποιήσει επίθεση κατά του πυρηνικού σταθμού του Kursk αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο τρομοκρατίας.
«Υπάρχει ένα πολύ, πολύ σημαντικό σημείο - αυτό είναι το Kursk
Δεν έχουμε κάνει διαπραγματεύσεις με τρομοκράτες, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε.
Και αυτή ακριβώς είναι η ηγεσία της Ουκρανίας, επειδή η επιθυμία τους να πραγματοποιήσουν μια επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Kursk δεν είναι τίποτα άλλο από το υψηλότερο επίπεδο τρομοκρατίας.
Αυτή ήταν η επιθυμία και η φιλοδοξία τους, να πάνε εκεί και να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό.
Ευτυχώς, αυτό το σχέδιο τους απέτυχε» επισήμανε ο Shoigu.
Ήθελαν να μας αποσπάσουν από το Donbass
Όπως είπε ο Shoigu, η Ουκρανία με την επιχείρηση στο Kursk, ήθελε να αποσπάσει την προσοχή της Ρωσίας από την επίθεση στο Donbass.
«Είναι σαφές ότι το βασικό τους καθήκον ήταν να μας αποσπάσουν την προσοχή από την επίθεση που διεξάγεται στο Donbass - στην πραγματικότητα το μέτωπο εκεί, εκτείνεται στα 1.000 χλμ.- έτσι ώστε να μεταφέρουμε δυνάμεις στην κατεύθυνση του Kursk.
Δόξα τω Θεώ, έχουμε αρκετή δύναμη, τα στρατεύματα μας συνεχίζουν να προελαύνουν» υποστήριξε ο Shoigu.
Βάση για διαπραγμάτευση η συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με τον Shoigu, πάνω από 110 κράτη έχουν υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Βραζιλίας και της Κίνας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αν και σημείωσε πως για τη Ρωσία η βάση για τις διαπραγματεύσεις είναι όσα είχαν συμφωνηθεί με τους Ουκρανούς - πριν την υπαναχώρηση τους - τον Απρίλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφάλειας της Ρωσίας, οι προτάσεις της Κωνσταντινούπολης ταιριάζουν σε όλους, ενώ έχουν επικυρωθεί και από την ουκρανική πλευρά.
Mark Episkopos: Εγκλωβισμένος στο Kursk ο Zelensky, καμία διαταγή υποχώρησης
Oι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να αποχωρήσουν από το Kursk διότι εάν υπάρξει υποχώρηση, τότε αυτό θα εκληφθεί ως προσωπική αποτυχία του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky.
Αυτό υποστηρίζει ο Mark Episkopos, ερευνητής στο Quincy Institute for Responsible Government στην Ουάσιγκτον, σε άρθρο του για το περιοδικό The American Conservative.
«Όσο συνετό κι αν είναι, η κυβέρνηση Zelensky δεν μπορεί απλά να τα μαζέψει και να αφήσει την περιοχή του Kursk εγκαταλείποντας τη λογική με την οποία συνέβη όλη αυτή η περιπέτεια» επισημαίνει ο Episkopos.
«Ένας από τους κύριους στόχους της Ουκρανίας είναι να ελέγξει τη γνώμη της Δύσης.
Η υποχώρηση σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι τίποτα άλλο από μια αποτυχία» υποστηρίζει ο Episkopos, αναφέροντας πως το Κίεβο «έπεσε στην παγίδα της διαχείρισης της δυτικής αντίληψης».
«Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόφαση για εισβολή στην περιοχή του Kursk οδηγήθηκε από μια αίσθηση ιλιγγιώδους επείγουσας ανάγκης να κερδίσει έδαφος κατά τις πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, τέτοιες ενέργειες φέρνουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των παράλογων θεωριών ότι η Ουκρανία μπορεί να μαζέψει οτιδήποτε μοιάζει με νίκη» αφού είναι προφανές και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης ότι το Κίεβο δεν είναι σε θέση να κερδίσει έναν πόλεμο φθοράς» αναφέρει ο Episkopos.
Το σχέδιο… νίκης
Πριν από μερικές ημέρες ο Volodymyr Zelensky είχε υποστηρίξει πως η εισβολή στο Kursk ήταν μέρος ενός σχεδίου νίκης κατά της Ρωσίας, το οποίο όπως είπε πει, θέλει να παρουσιάσει τόσο στον Joe Biden όσο και στην αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, Kamala Harris.
O Zelensky υποστήριξε πως η επιτυχία του σχεδίου αυτού θα εξαρτηθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden και από το εάν οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να προχωρήσει «σε αυτό που περιέχει το σχέδιο» και από το εάν οι Ουκρανοί «θα είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν αυτό το σχέδιο».
Βασικό αίτημα του Zelensky είναι να επιτραπεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τα αμερικανικά, και γενικά τα δυτικά όπλα προκειμένου να επιφέρουν πλήγματα βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας.
Washington Post: Φιάσκο Zelensky
Πάντως, πρόσφατα η Washington Post ανέφερε ότι ο Volodymyr Zelensky απέτυχε καθώς δεν μπόρεσε να πείσει το ΝΑΤΟ να άρει τους περιορισμούς στη χρήση δυτικών όπλων για χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο Zelensky στράφηκε στους συμμάχους του κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στη Γερμανία.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση της σχετικά με τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας από το Κίεβο κατά της Ρωσίας.
Αλλαγή πορείας από το Κίεβο – Wall Street Journal: Θέλουν διαπραγματεύσεις
Υπό αυτές τις αποτυχίες, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι οι Ουκρανοί υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την ιδέα της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής υποστηρίζει στην WSJ ότι τόσο στην ουκρανική κοινωνία όσο και στις δυτικές χώρες υπάρχει κούραση από τη σύγκρουση.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι η υποστήριξη για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα «αυξάνεται σταδιακά».
«Πολλοί, ειδικά οι νέοι, είναι έτοιμοι να δεχτούν μια συνθήκη που είναι δυσμενής για τη χώρα τους προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες», επισημαίνει η WSJ, τονίζοντας ότι ο στρατός εξακολουθεί να είναι «σκεπτικός για οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τη WSJ, το 15% του στρατιωτικού προσωπικού και των βετεράνων δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν σε ένοπλη διαμαρτυρία εάν το Κίεβο υπογράψει συμφωνία με τους όρους της οποίας δεν συμφωνούν.
Σχέδιο ειρήνης από Scholz - Προβλέπει παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία
Αυτήν την αλλαγή πολιτικής… από το Κίεβο επιβεβαίωσε και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ετοιμάζει σχέδιο για την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης που θα βάζει τέλος στον διετή και πλέον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την La Repubblica ο Scholz μετά τις συντριπτικές ήττες που υπέστη τόσο στις ευρωεκλογές όσο και σε περιφερειακές εκλογές (με τις τελευταίες σε Θουριγγία, Σαξονία) θέλει να παίξει «το χαρτί της Ουκρανίας» σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βελτιώσει το προφίλ και να ενισχύσει τις πολιτικές του θέσεις, και ενώ δέχεται πιέσεις και από τους Χριστιανοδημοκράτες προκειμένου να βρει μια λύση που θα βάζει τέλος στη σύγκρουση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο του Γερμανού καγκελάριου προβλέπει πως η Ουκρανία θα αποδεχθεί την απώλεια εδαφών και την παραχώρηση τους στη Ρωσία.
Μάλιστα αναφέρεται πως οι εξελίξεις ενδεχομένως να επιταχυνθούν μετά τις εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Σεπτεμβρίου του 2024 - οι δημοσκοπήσεις θέλουν το ακροδεξιό AfD να προηγείται με περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος -, και οι οποίες, όπως αναφέρεται, θα μπορούσαν να είναι καταλυτικές και να σημαδέψουν τη μοίρα της Ουκρανίας.
Διάσκεψη με Putin
Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Scholz υποστήριξε ότι έχει έρθει η στιγμή που πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία.
«Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να συζητήσουμε πώς θα βγούμε από αυτήν την πολεμική κατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα…
Σίγουρα θα υπάρξει μια νέα ειρηνευτική διάσκεψη και ο πρόεδρος και εγώ συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι μια με τη Ρωσία παρούσα» είπε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας ZDF ο Scholz, βάζοντας στο τραπέζι μια τελείως νέα εξέλιξη όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό.
Τι απαντά η Μόσχα
Ερωτηθείς για το ειρηνευτικό σχέδιο του Γερμανού καγκελάριου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε πως η Μόσχα έχει πληροφορηθεί για αυτό μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν απορρίπτει εκ των προτέρων καμία πρόταση διευθέτησης της κρίσης με διπλωματικά μέσα.
«Δεν απορρίπτουμε κανένα σχέδιο εκ των προτέρων.
Πρέπει όμως να καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε» επισήμανε ο Peskov, αναφέροντας πως η ρωσική πλευρά δεν έχει ακόμα εντοπίσει ότι υπάρχουν οι πραγματικές προϋποθέσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα
«Ακούμε διάφορες δηλώσεις από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν βλέπουμε δηλώσεις για αυτό το θέμα από την χώρα που ενορχηστρώνει όλη αυτή τη διαδικασία» υπογράμμισε ο Peskov.
Η πρόταση Putin
Τον περασμένο Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin είχε διατυπώσει μια νέα πρόταση για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη μέσα… στο επόμενο λεπτό.
Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει την αποχώρηση όλων των ουκρανικών στρατευμάτων από τα διοικητικά όρια των επαρχιών του Donetsk, του Luhansk, της Kherson και της Zaporizhia – κάτι που σημαίνει πως οι Ουκρανοί πρέπει να αποχωρήσουν και από εδάφη που δεν έχουν ακόμα καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις – καθώς να παραιτηθεί οριστικά η Ουκρανία από το σχέδιο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
www.bankingnews.gr
Το μήνυμα αυτό στέλνει ο Sergei Shoigu ο πρώην υπουργός Άμυνας και νυν επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, απηχώντας ακριβώς τα λόγια του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, ο οποίος είχε κάνει λόγο για ιερό καθήκον του ρωσικού στρατού να εκδιώξει τους Ουκρανούς από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Μάλιστα το μήνυμα αυτό έρχεται λίγες ώρες μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz να ετοιμάζει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, και ενώ η Wall Street Journal επισημαίνει ότι όλο και περισσότεροι Ουκρανοί, ειδικά οι νέοι, είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μια συμφωνία παραχώρησης ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, αρκεί να τελειώσει ο πόλεμος.
Καμία διαπραγμάτευση
«Μέχρι να τους πετάξουμε έξω από το έδαφος μας, φυσικά και δεν πρόκειται να διεξάγουμε καμία διαπραγμάτευση μαζί τους» είπε μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 o Shoigu, ο οποίος αναφερόμενος στην ουκρανική εισβολή, υποστήριξε πως η επιθυμία του Κιέβου να πραγματοποιήσει επίθεση κατά του πυρηνικού σταθμού του Kursk αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο τρομοκρατίας.
«Υπάρχει ένα πολύ, πολύ σημαντικό σημείο - αυτό είναι το Kursk
Δεν έχουμε κάνει διαπραγματεύσεις με τρομοκράτες, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε.
Και αυτή ακριβώς είναι η ηγεσία της Ουκρανίας, επειδή η επιθυμία τους να πραγματοποιήσουν μια επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Kursk δεν είναι τίποτα άλλο από το υψηλότερο επίπεδο τρομοκρατίας.
Αυτή ήταν η επιθυμία και η φιλοδοξία τους, να πάνε εκεί και να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό.
Ευτυχώς, αυτό το σχέδιο τους απέτυχε» επισήμανε ο Shoigu.
Ήθελαν να μας αποσπάσουν από το Donbass
Όπως είπε ο Shoigu, η Ουκρανία με την επιχείρηση στο Kursk, ήθελε να αποσπάσει την προσοχή της Ρωσίας από την επίθεση στο Donbass.
«Είναι σαφές ότι το βασικό τους καθήκον ήταν να μας αποσπάσουν την προσοχή από την επίθεση που διεξάγεται στο Donbass - στην πραγματικότητα το μέτωπο εκεί, εκτείνεται στα 1.000 χλμ.- έτσι ώστε να μεταφέρουμε δυνάμεις στην κατεύθυνση του Kursk.
Δόξα τω Θεώ, έχουμε αρκετή δύναμη, τα στρατεύματα μας συνεχίζουν να προελαύνουν» υποστήριξε ο Shoigu.
Βάση για διαπραγμάτευση η συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με τον Shoigu, πάνω από 110 κράτη έχουν υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Βραζιλίας και της Κίνας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αν και σημείωσε πως για τη Ρωσία η βάση για τις διαπραγματεύσεις είναι όσα είχαν συμφωνηθεί με τους Ουκρανούς - πριν την υπαναχώρηση τους - τον Απρίλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφάλειας της Ρωσίας, οι προτάσεις της Κωνσταντινούπολης ταιριάζουν σε όλους, ενώ έχουν επικυρωθεί και από την ουκρανική πλευρά.
Mark Episkopos: Εγκλωβισμένος στο Kursk ο Zelensky, καμία διαταγή υποχώρησης
Oι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να αποχωρήσουν από το Kursk διότι εάν υπάρξει υποχώρηση, τότε αυτό θα εκληφθεί ως προσωπική αποτυχία του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky.
Αυτό υποστηρίζει ο Mark Episkopos, ερευνητής στο Quincy Institute for Responsible Government στην Ουάσιγκτον, σε άρθρο του για το περιοδικό The American Conservative.
«Όσο συνετό κι αν είναι, η κυβέρνηση Zelensky δεν μπορεί απλά να τα μαζέψει και να αφήσει την περιοχή του Kursk εγκαταλείποντας τη λογική με την οποία συνέβη όλη αυτή η περιπέτεια» επισημαίνει ο Episkopos.
«Ένας από τους κύριους στόχους της Ουκρανίας είναι να ελέγξει τη γνώμη της Δύσης.
Η υποχώρηση σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι τίποτα άλλο από μια αποτυχία» υποστηρίζει ο Episkopos, αναφέροντας πως το Κίεβο «έπεσε στην παγίδα της διαχείρισης της δυτικής αντίληψης».
«Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόφαση για εισβολή στην περιοχή του Kursk οδηγήθηκε από μια αίσθηση ιλιγγιώδους επείγουσας ανάγκης να κερδίσει έδαφος κατά τις πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, τέτοιες ενέργειες φέρνουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των παράλογων θεωριών ότι η Ουκρανία μπορεί να μαζέψει οτιδήποτε μοιάζει με νίκη» αφού είναι προφανές και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης ότι το Κίεβο δεν είναι σε θέση να κερδίσει έναν πόλεμο φθοράς» αναφέρει ο Episkopos.
Το σχέδιο… νίκης
Πριν από μερικές ημέρες ο Volodymyr Zelensky είχε υποστηρίξει πως η εισβολή στο Kursk ήταν μέρος ενός σχεδίου νίκης κατά της Ρωσίας, το οποίο όπως είπε πει, θέλει να παρουσιάσει τόσο στον Joe Biden όσο και στην αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, Kamala Harris.
O Zelensky υποστήριξε πως η επιτυχία του σχεδίου αυτού θα εξαρτηθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden και από το εάν οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να προχωρήσει «σε αυτό που περιέχει το σχέδιο» και από το εάν οι Ουκρανοί «θα είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν αυτό το σχέδιο».
Βασικό αίτημα του Zelensky είναι να επιτραπεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τα αμερικανικά, και γενικά τα δυτικά όπλα προκειμένου να επιφέρουν πλήγματα βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας.
Washington Post: Φιάσκο Zelensky
Πάντως, πρόσφατα η Washington Post ανέφερε ότι ο Volodymyr Zelensky απέτυχε καθώς δεν μπόρεσε να πείσει το ΝΑΤΟ να άρει τους περιορισμούς στη χρήση δυτικών όπλων για χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο Zelensky στράφηκε στους συμμάχους του κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στη Γερμανία.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση της σχετικά με τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας από το Κίεβο κατά της Ρωσίας.
Αλλαγή πορείας από το Κίεβο – Wall Street Journal: Θέλουν διαπραγματεύσεις
Υπό αυτές τις αποτυχίες, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι οι Ουκρανοί υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την ιδέα της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής υποστηρίζει στην WSJ ότι τόσο στην ουκρανική κοινωνία όσο και στις δυτικές χώρες υπάρχει κούραση από τη σύγκρουση.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι η υποστήριξη για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα «αυξάνεται σταδιακά».
«Πολλοί, ειδικά οι νέοι, είναι έτοιμοι να δεχτούν μια συνθήκη που είναι δυσμενής για τη χώρα τους προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες», επισημαίνει η WSJ, τονίζοντας ότι ο στρατός εξακολουθεί να είναι «σκεπτικός για οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τη WSJ, το 15% του στρατιωτικού προσωπικού και των βετεράνων δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν σε ένοπλη διαμαρτυρία εάν το Κίεβο υπογράψει συμφωνία με τους όρους της οποίας δεν συμφωνούν.
Σχέδιο ειρήνης από Scholz - Προβλέπει παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία
Αυτήν την αλλαγή πολιτικής… από το Κίεβο επιβεβαίωσε και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ετοιμάζει σχέδιο για την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης που θα βάζει τέλος στον διετή και πλέον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την La Repubblica ο Scholz μετά τις συντριπτικές ήττες που υπέστη τόσο στις ευρωεκλογές όσο και σε περιφερειακές εκλογές (με τις τελευταίες σε Θουριγγία, Σαξονία) θέλει να παίξει «το χαρτί της Ουκρανίας» σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βελτιώσει το προφίλ και να ενισχύσει τις πολιτικές του θέσεις, και ενώ δέχεται πιέσεις και από τους Χριστιανοδημοκράτες προκειμένου να βρει μια λύση που θα βάζει τέλος στη σύγκρουση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο του Γερμανού καγκελάριου προβλέπει πως η Ουκρανία θα αποδεχθεί την απώλεια εδαφών και την παραχώρηση τους στη Ρωσία.
Μάλιστα αναφέρεται πως οι εξελίξεις ενδεχομένως να επιταχυνθούν μετά τις εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Σεπτεμβρίου του 2024 - οι δημοσκοπήσεις θέλουν το ακροδεξιό AfD να προηγείται με περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος -, και οι οποίες, όπως αναφέρεται, θα μπορούσαν να είναι καταλυτικές και να σημαδέψουν τη μοίρα της Ουκρανίας.
Διάσκεψη με Putin
Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Scholz υποστήριξε ότι έχει έρθει η στιγμή που πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία.
«Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να συζητήσουμε πώς θα βγούμε από αυτήν την πολεμική κατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα…
Σίγουρα θα υπάρξει μια νέα ειρηνευτική διάσκεψη και ο πρόεδρος και εγώ συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι μια με τη Ρωσία παρούσα» είπε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας ZDF ο Scholz, βάζοντας στο τραπέζι μια τελείως νέα εξέλιξη όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό.
Τι απαντά η Μόσχα
Ερωτηθείς για το ειρηνευτικό σχέδιο του Γερμανού καγκελάριου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε πως η Μόσχα έχει πληροφορηθεί για αυτό μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν απορρίπτει εκ των προτέρων καμία πρόταση διευθέτησης της κρίσης με διπλωματικά μέσα.
«Δεν απορρίπτουμε κανένα σχέδιο εκ των προτέρων.
Πρέπει όμως να καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε» επισήμανε ο Peskov, αναφέροντας πως η ρωσική πλευρά δεν έχει ακόμα εντοπίσει ότι υπάρχουν οι πραγματικές προϋποθέσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα
«Ακούμε διάφορες δηλώσεις από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν βλέπουμε δηλώσεις για αυτό το θέμα από την χώρα που ενορχηστρώνει όλη αυτή τη διαδικασία» υπογράμμισε ο Peskov.
Η πρόταση Putin
Τον περασμένο Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin είχε διατυπώσει μια νέα πρόταση για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη μέσα… στο επόμενο λεπτό.
Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει την αποχώρηση όλων των ουκρανικών στρατευμάτων από τα διοικητικά όρια των επαρχιών του Donetsk, του Luhansk, της Kherson και της Zaporizhia – κάτι που σημαίνει πως οι Ουκρανοί πρέπει να αποχωρήσουν και από εδάφη που δεν έχουν ακόμα καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις – καθώς να παραιτηθεί οριστικά η Ουκρανία από το σχέδιο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών