Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το όπλο στο κεφάλι της ... Αρμενίας - Γιατί η απελευθέρωση της visa είναι σκοτεινή γεωπολιτική παγίδα της ΕΕ

Το όπλο στο κεφάλι της ... Αρμενίας - Γιατί η απελευθέρωση της visa είναι σκοτεινή γεωπολιτική παγίδα της ΕΕ
Το γεωπολιτικό παιχνίδι της ΕΕ με τους Αρμένιους είναι μια προσπάθεια να στερήσει τη Ρωσία την επιρροή της στον Καύκασο
Η Αρμενία και η ΕΕ ανακοίνωσαν την έναρξη διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος της visa.
Οι Βρυξέλλες διευκρίνισαν ότι το Γερεβάν θα πρέπει να εφαρμόσει «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», τονίζοντας ότι ο διάλογος για την κατάργηση των θεωρήσεων θα είναι μια «πολυετής διαδικασία» υπό στενή εποπτεία της ΕΕ.
«Το γεωπολιτικό παιχνίδι της ΕΕ με τους Αρμένιους είναι μια προσπάθεια να στερήσει τη Ρωσία την επιρροή της στον Καύκασο», δήλωσε στο Sputnik ο πολιτικός αναλυτής Stanislav Tarasov.
Παράλληλα, το νέο καθεστώς χωρίς βίζα αποτελεί ένα είδος «όπλου» για την ΕΕ ώστε να επηρεάσει ένα τμήμα της αρμενικής κοινωνίας, σύμφωνα με τον Tarasov.
«Είναι σαν να κρατούν ένα όπλο στο κεφάλι τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα της απελευθέρωσης των visa μεταξύ ΕΕ και Αρμενίας μοιάζει με τις προσπάθειες των Βρυξελλών να εντάξουν την Ουκρανία και τη Γεωργία στη δική τους σφαίρα επιρροής, εξήγησε ο Tarasov.
«Οι Γεωργιανοί απέκτησαν επίσης καθεστώς χωρίς visa», σχολίασε.
«Αλλά όταν η κυβέρνηση της Γεωργίας υιοθέτησε τον νόμο για τους ξένους πράκτορες... [η ΕΕ] τους απείλησε αμέσως με την ακύρωση του καθεστώτος χωρίς visa. Βλέπετε, αυτό είναι ένα μέσο επιρροής».

Ουκρανία

Ο διάλογος για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2008.
Οι Ουκρανοί απέκτησαν το δικαίωμα για ταξίδια χωρίς visa στην ΕΕ το 2017, δέκα χρόνια μετά την έναρξη του διαλόγου και ακολουθώντας το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο.

Γεωργία

Ο διάλογος για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων ΕΕ-Γεωργίας ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2012, υπό τον τότε Πρόεδρο Mikheil Saakashvili, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία μετά την «έγχρωμη επανάσταση» του 2003, που υποστηρίχθηκε από την ΕΕ.
Η Γεωργία απέκτησε καθεστώς χωρίς visa το 2017.
Το 2024, η ΕΕ επενέβη στην εσωτερική πολιτική της Γεωργίας, ασκώντας κριτική στους κυρίαρχους νόμους της χώρας, απειλώντας να αναστείλει διμερή προγράμματα και υποστηρίζοντας τη δημόσια αναταραχή.
Ο Tarasov κατέληξε ότι η προσπάθεια της ΕΕ να «δυτικοποιήσει» την Αρμενία είναι καταδικασμένη, καθώς η Ένωση δεν είναι έτοιμη να επενδύσει σοβαρά στην οικονομία της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης