Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στις Βρυξέλλες – Βλέπουν να έρχεται δίνη χρέους, πάνω από 30 δισ. μόνο οι αποπληρωμές τόκων ετησίως από το 2028

Συναγερμός στις Βρυξέλλες – Βλέπουν να έρχεται δίνη χρέους, πάνω από 30 δισ. μόνο οι αποπληρωμές τόκων ετησίως από το 2028
Ο Draghi προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίζει μια εξουθενωτική δημοσιονομική κρίση
Συναγερμός έχει σημάνει στις Βρυξέλλες, μετά και την έκθεση Mario Draghi που προειδοποίησε για τον κίνδυνο δημοσιονομικής κρίσης, με τους πρώτους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για αποπληρωμές τόκων που θα ξεπερνούν τα 30 δισ. ετησίως από το 2028.
Σύμφωνα μάλιστα με τους Financial Times, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν τρόπους για να μεταφέρουν εκατοντάδες δισ. ευρώ ομολόγων της εποχής του Covid, προκειμένου να αποφευχθεί η υπέρβαση του κοινού προϋπολογισμού του μπλοκ από το κόστος αποπληρωμής.
Μια τέτοια κίνηση, που υποστηρίζεται ως επιλογή από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Mario Draghi, θα επεκτείνει έως και 350 δισ. ευρώ του πρωτοφανούς δανεισμού της ΕΕ από την εποχή της πανδημίας, σύμφωνα με πληροφορίες των FΤ.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού μιας λύσης που θα ξεπεράσει τη σθεναρή αντίθεση από πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο και σημαντικούς νομικούς περιορισμούς, καθώς και να κερδίσει τους επενδυτές.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι το κόστος αποπληρωμής, εάν δεν αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε να μειώσει τη δύναμη δαπανών της ΕΕ τα επόμενα χρόνια.
Ο Draghi προειδοποίησε σε έκθεσή του αυτή την εβδομάδα ότι οι διαφαινόμενες υποχρεώσεις - και η απροθυμία των κρατών της ΕΕ να δώσουν στις Βρυξέλλες εξουσίες αύξησης εσόδων ή περισσότερα χρήματα – θα οδηγήσει την ΕΕ να αντιμετωπίζει μια εξουθενωτική δημοσιονομική κρίση.

Υψηλό το κόστος της πανδημίας

Η διαφαινόμενη συμπίεση είναι ήδη ένας σημαντικός παράγοντας για την Επιτροπή καθώς προετοιμάζει την πρότασή της για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει μυριάδες απαιτήσεις δαπανών για την περίοδο 2028-2034.
Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής εκτιμούν ότι από το 2028 η ΕΕ θα αντιμετωπίζει κόστος αποπληρωμής χρέους και τόκων έως και 30 δισ. ευρώ ετησίως — ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα έκτο των τρεχουσών ετήσιων δαπανών της Ένωσης.
«Αν δεν κάνετε τίποτα άλλο, θα μειώσετε τις συνεισφορές των κρατών μελών ή θα περικόψετε τον υπάρχοντα προϋπολογισμό», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
Η ανατροπή του χρέους «είναι απολύτως λογικό», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Ο Draghi, ο οποίος παρουσίασε μια έκθεση 400 σελίδων για το μέλλον της οικονομίας της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, υποστήριξε την ιδέα της παράτασης του χρέους της εποχής της πανδημίας ως τρόπο για την απελευθέρωση περισσότερης επενδυτικής χρηματοδότησης για ένα επενδυτικό κενό σε ολόκληρη την ΕΕ περίπου 800 δισ. ευρώ ετησίως .
«Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τους πόρους που διατίθενται στην Επιτροπή μέσω της αναβολής της αποπληρωμής του NextGenerationEU», έγραψε.
Η επιλογή αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από ορισμένους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά θα χρειαζόταν πολιτική υποστήριξη και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία ανέλαβαν τον δανεισμό της ΕΕ από την εποχή της πανδημίας με βάση ότι θα ήταν εφάπαξ και χρονικά περιορισμένος.
«Η Γερμανία δεν θα συμφωνούσε με αυτό...», είπε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η ανανέωση των δανείων θα αυξήσει το κόστος των τόκων και θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της ΕΕ ως εκδότη.

Ο ρόλος του NextGenerationEU

Στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, τα κράτη της ΕΕ έχουν αφαιρέσει περίπου 94,6 δισ. ευρώ σε δάνεια μέχρι σήμερα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αποπληρωμή από το 2031.
Εν τω μεταξύ, περίπου 171 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής από την Επιτροπή σε επιχορηγήσεις, ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί στα 357 δισ. ευρώ.
Ο δανεισμός για αυτές τις επιχορηγήσεις έχει προγραμματιστεί να αποπληρωθεί απευθείας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μεταξύ 2028 και 2058.
Η επιτροπή θα μπορούσε ενδεχομένως να εκδώσει ομόλογα για την αναχρηματοδότηση του εκκρεμούς χρέους που χρηματοδότησε επιχορηγήσεις NextGenerationEU.
Ωστόσο, όλα τα χρέη θα πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2058.
Η σημαντική αλλαγή των όρων του προγράμματος δανεισμού θα απαιτούσε την ομόφωνη υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ και θα περάσει από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο έκρινε ότι το ταμείο ανάκαμψης δεν παραβίαζε τις συνθήκες της ΕΕ με το σκεπτικό ότι ήταν εφάπαξ και χρονικά περιορισμένο.
«Μια απλή παράταση του χρέους του NextGenerationEU θα συγκρουστεί με την κατάσταση ότι αυτό το χρέος είναι εξαιρετικό και με τη γερμανική νομολογία.
Η λύση είναι πιθανό να περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου μέσου που θα επιτρέπει στον όγκο του χρέους της ΕΕ να διατηρείται τουλάχιστον σταθερός», πρότεινε ο Lucio Pench, συνεργάτης στο think-tank Bruegel.
Η παροχή της δυνατότητας στην ΕΕ να παρακάμψει το χρέος της θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση της προσέλκυσης των ομολόγων της ΕΕ ως κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.
Μέχρι σήμερα οι επενδυτές έχουν αποθαρρυνθεί από το γεγονός ότι το πρόγραμμα της ΕΕ είναι χρονικά περιορισμένο.
«Το να έχουμε αυτό το πρόγραμμα ως μόνιμο εκδότη θα έλυνε αρκετούς πονοκεφάλους όσον αφορά τις σχέσεις τους με τους επενδυτές, αλλά τελικά είναι μια πολιτική απόφαση», δήλωσε ο Jussi Harju, διευθυντής της Citibank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης