Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φάτε μάτια ψάρια - Σολομοί, μπακαλιάροι, καβούρια… τέλος – Υπό κατάρρευση η αγορά λόγω των κυρώσεων της Δύσης

Φάτε μάτια ψάρια - Σολομοί, μπακαλιάροι, καβούρια… τέλος – Υπό κατάρρευση η αγορά λόγω των κυρώσεων της Δύσης
Ενώ η Ρωσία βρίσκει νέες αγορές για τα προϊόντα της, οι δυτικές χώρες αδυνατούν να αντικαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες
Κατακόρυφα έχουν αυξηθεί oι τιμές των ψαριών και των θαλασσινών στις χώρες της Δύσης λόγω της διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της πολιτικής κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και ενώ η Ρωσία βρίσκει νέες αγορές για τα προϊόντα της, οι δυτικές χώρες αδυνατούν να αντικαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στην αγορά αλιευμάτων να καταρρέουν.
Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εισαγωγή ψαριών και θαλασσινών από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Στα απαγορευμένα, πλέον, ρωσικά προϊόντα περιλαμβάνονται οι σολομοί, οι μπακαλιάροι, τα καβούρια και το χαβιάρι.
Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εισαγωγή μεταποιημένων προϊόντων από οποιαδήποτε χώρα εφόσον τα ψάρια ήταν ρωσικής προέλευσης.
Η Ρωσία, μαζί με τον Καναδά, ήταν ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές καβουριών στις ΗΠΑ.
Στα τρία τρίμηνα του 2021, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 28% στα 766 εκατομμύρια δολάρια.
Τώρα, όπως γράφει το Bloomberg, οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν μια οξεία κρίση… καβουριών.
Οι μπακαλιάροι είναι το επόμενο ψάρι που θα εξαφανιστεί από τις αγορές.
Μέσα σε δέκα χρόνια, τα αλιεύματα μπακαλιάρου στις ΗΠΑ μειώθηκαν στο μισό, και έτσι άρχισε να εισάγεται από τη Ρωσία.
Οι συνέπειες δεν άργησαν να φανούν. Η Whittier Seafood, μια αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στο ψάρεμα στην Αλάσκα, κήρυξε πτώχευση τον Αύγουστο.
Η θυγατρική της, Marine Fishing International (MFI), προμήθευε καβούρια που αλιεύονταν στα ρωσικά ύδατα.
Ο περιορισμός της προσφοράς οδήγησε σε πτώση της αξίας των μετοχών της εταιρείας και χαμηλότερη ζήτηση για τα προϊόντα της, λόγω του γεγονότος πως κρίθηκε ως χώρα προέλευσής τους η Ρωσία.
«Το εμπάργκο κατέστησε ξαφνικά τη MFI ανίκανη να εισάγει το κύριο προϊόν της», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Whittier Seafood Alexey Kozlov τον περασμένο μήνα.

Η απάντηση

«Σε απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Ρωσία επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς σε αμερικανικές επιχειρήσεις με ρωσικές «απολήξεις».
Τον Μάρτιο του 2023, η Ρωσία ανακάλεσε όλες τις άδειες αλιείας της Tefida.
Η προκύπτουσα ζημία στο MFI ήταν διπλή.
Πρώτον, η Tefida δεν ήταν σε θέση να προμηθεύσει με βασιλικά καβούρια τη MFI και η MFI, με τη σειρά της, δεν ήταν σε θέση να προμηθεύσει βασιλικά καβούρια στους αγοραστές της.
Δεύτερον, η Tefida δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει τη MFI για μια σειρά δανείων που σχετίζονται με τα αλιευτικά σκάφη της Tefida».
Αντί να καταρρεύσει η ρωσική αλιευτική βιομηχανία λόγω των δυτικών οικονομικών πιέσεων, οι ΗΠΑ και η ευρύτερη Δύση βιώνουν το φαινόμενο μπούμερανγκ, όπως συνέβη με συνέπεια από τον Φεβρουάριο του 2022 σε άλλους κλάδους και τομείς. Αντίθετα, η Ρωσία μπόρεσε να βρει εναλλακτικές αγορές για τα προϊόντα της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ilya Shestakov, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλιείας της Ρωσίας, οι προμήθειες προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο κατά τη διάρκεια του έτους.
«Η Κίνα είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος.
Αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των εξαγωγών: 1,3 εκατομμύρια τόνοι αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε.

Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν επίσης το τίμημα των κυρώσεων.
Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μπακαλιάρου στον κόσμο και ο κύριος προμηθευτής της ΕΕ.
Τα μειωμένα αλιεύματα και οι εμπορικοί περιορισμοί οδήγησαν σε έλλειψη ψαριών, προκαλώντας ανησυχία στους παράγοντες του κλάδου.
Στα τέλη του 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέκλεισε τα ρωσικά ψάρια από το σύστημα δασμολογικών ποσοστώσεων για την περίοδο 2024-2026.
Τότε δεν υπήρχαν δασμοί, τώρα όμως ανέρχονται στο 13,7%.
Επίσης πριν από δύο χρόνια η ΕΕ απαγόρευσε τα ρωσικά θαλασσινά και το χαβιάρι. Oι δε χώρες της Βαλτικής και η Σουηδία επιμένουν στην απαγόρευση του μπακαλιάρου, της ρέγγας και άλλων ψαριών.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ εισήγαγε μπακαλιάρους αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2023.
Από αυτό το ποσό, το 26,3%, ή 266 εκατομμύρια ευρώ, εισήχθη από τη Ρωσία.
Επομένως, σε περίπτωση απαγόρευσης, οι Ευρωπαίοι θα χάσουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των προμηθειών τους.
Σημειώνεται πως οι μπακαλιάροι είναι πολύ δημοφιλείς.
Στη Γερμανία, αντιπροσωπεύουν το 19% της κατανάλωσης ψαριών. Και τα τοπικά ΜΜΕ προετοιμάζουν ήδη τους Γερμανούς για άσχημα νέα.
«Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο μαζικών αυξήσεων τιμών. Η γερμανική αγορά εξαρτάται από ψάρια από τη Ρωσία.
Δεν μπορούμε χωρίς αλμυρό νερό και μπακαλιάρο.
Περίπου 1.000 εργαζόμενοι στον τομέα της μεταποίησης ψαριών κινδυνεύουν να απολυθούν.
Στα επόμενα τρία χρόνια ο κλάδος μας θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Steffen Meyer, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανικής Αλιευτικής Βιομηχανίας και Χονδρικού Εμπορίου.

Και άλλοι κλάδοι…

Αυτό το φαινόμενο δεν αφορά μόνον τη βιομηχανία θαλασσινών.
Ακόμη και μεγαλύτερες και πιο παραδοσιακές εταιρείες, όπως η Volkswagen, είναι αντιμέτωπες με τη κατάρρευση καθώς η γερμανική και η ευρωπαϊκή βιομηχανία αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό το βάρος του τεράστιου ενεργειακού κόστους και των χαμηλών πωλήσεων λόγω της φτωχοποίησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επιβολή απερίσκεπτων κυρώσεων στη Ρωσία.
Αν και η αμερικανική βιομηχανία ως επί το πλείστον δεν γνώρισε τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας όπως οι ευρωπαϊκές ομολόγους της, η χρεοκοπία της Whittier Seafood δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ασυλία - τώρα αρχίζουν να αισθάνονται τις οικονομικές επιπτώσεις της προσπάθειάς τους να σκάψουν τον λάκκο της ρωσικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης