Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Great Reset προετοιμάζει δυστοπία και στα τρόφιμα – Ποιοι και γιατί μας θέλουν να τρώμε έντομα αντί για κρέας

To Great Reset προετοιμάζει δυστοπία και στα τρόφιμα – Ποιοι και γιατί μας θέλουν να τρώμε έντομα αντί για κρέας
Η εντομοφαγία, ή η κατανάλωση εντόμων, προωθείται ενεργά από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF)
Περίπου 15 εκατομμύρια λίρες (19,5 εκατομμύρια δολάρια) έλαβε το Εθνικό Κέντρο Καινοτομίας Εναλλακτικών Πρωτεϊνών του Ηνωμένου Βασιλείου (NAPIC) από τους βρετανούς φορολογούμενους για να ενισχύσει τον τομέα των εναλλακτικών πρωτεϊνών στη χώρα.
Και όπως αναφέρει ο ιστότοπος Έρευνας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKRI), τα έντομα θα μπορούσαν σύντομα να αποτελέσουν πηγή πρωτεϊνών και, κατά συνέπεια, «βιώσιμο και θρεπτικό μέρος» της διατροφής των Βρετανών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, η παγκόσμια αγορά πρωτεΐνης εντόμων προβλέπεται να φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
Αλλά από πού προέκυψε η ιδέα της κατανάλωσης εντόμων;

Προέλευση

Η εντομοφαγία, ή η κατανάλωση εντόμων, προωθείται ενεργά από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF - Great Reset), το οποίο επιμένει ότι η κατανάλωση εντόμων «μπορεί να αντισταθμίσει την κλιματική αλλαγή με πολλούς τρόπους» και να αποτρέψει την «επικείμενη επισιτιστική κρίση», δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Γης θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια έως το 2050, με μόλις το 4% της καλλιεργήσιμης γης να παραμένει διαθέσιμη.
Το 2013, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) δημοσίευσε έκθεση βάσει της οποίας περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρώνε έντομα στο πλαίσιο της παραδοσιακής τους διατροφής.
Το 2014, η βελγική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων AFSCA ενέκρινε 10 είδη σκουληκιών, εκμεταλλευόμενη μια χαλαρή ερμηνεία ενός νόμου της ΕΕ του 1997 για τα «καινοφανή τρόφιμα».
Η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Φινλανδία επέτρεψαν επίσης τα έντομα για κατανάλωση.
Το 2017, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέτρεψαν τη χρήση επτά εντόμων ως ζωοτροφών σε ιχθυοτροφεία.
Τον Ιανουάριο του 2018, τέθηκε σε ισχύ κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα «νέα τρόφιμα», συμπεριλαμβανομένων των εντόμων.
Τον Μάιο του 2021, η ΕΕ ενέκρινε επίσημα το πρώτο έντομο, το κίτρινο αλευροσκουλήκι, ως τροφή κατάλληλη για τον άνθρωπο.
Μέχρι το 2023, τρία έντομα είχαν εγκριθεί από την Επιτροπή της ΕΕ: το κίτρινο αλευροσκουλήκι. η μεταναστευτική ακρίδα) και το μικρότερο αλευροσκουλήκι.
Ο οργανισμός της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων σηματοδότησε τότε ότι άλλα οκτώ έντομα θα μπορούσαν να λάβουν έγκριση σύντομα.
Η ΕΚ ισχυρίζεται ότι «τα περιβαλλοντικά οφέλη από την εκτροφή εντόμων για τροφή βασίζονται στην υψηλή απόδοση μετατροπής της τροφής των εντόμων, στις λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, στη λιγότερη χρήση νερού και καλλιεργήσιμων εκτάσεων και στη χρήση βιομετατροπής με βάση τα έντομα ως εμπορεύσιμη λύση για μείωση της σπατάλης τροφίμων».

Ποιος προωθεί την «μπίζνα» με τα έντομα

Οι EnviroFlight (ΗΠΑ), Innovafeed (Γαλλία), HEXAFLY (Ιρλανδία), Protix (Ολλανδία), Global Bugs (Ταϊλάνδη), Entomo Farms (Καναδάς) και Ynsect (Γαλλία) είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Μάλιστα, πιστεύεται πως οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις πρωτεΐνες εντόμων είναι Ευρωπαίοι: η γαλλική εταιρεία Ynsect, που ιδρύθηκε το 2011, και η ολλανδική εταιρεία παραγωγής συστατικών εντόμων Protix, που ιδρύθηκε το 2009.
Οι εταιρείες πρωτεΐνης εντόμων προσελκύουν τεράστιες επενδύσεις από παγκόσμια ιδρύματα και γίγαντες της βιομηχανίας τροφίμων.
Το 2017, η Protix συγκέντρωσε 50,5 εκατομμύρια δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης, αντιπροσωπεύοντας τη μεγαλύτερη επένδυση στον κλάδο εκείνη την εποχή.
Οι ΗΠΑ έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την τάση, με το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates να χορηγεί 100.000 δολάρια στους All Things Bugs το 2012 για την παραγωγή τροφής από έντομα.
Δύο αμερικανικές εταιρείες τροφίμων, η ADM και η Cargill, επένδυσαν 250 εκατ. δολ. στη γαλλική εταιρεία πρωτεϊνών εντόμων Innovafeed τον Σεπτέμβριο του 2022.
Το 2023, ο αμερικανικός γίγαντας τροφίμων Tyson έριξε περίπου 58 εκατομμύρια δολάρια στην Protix.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η αγορά των βρώσιμων εντόμων έφτασε τα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και προβλέπεται να ανέλθει σε 9,04 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2029.
Η ευρωπαϊκή αγορά θεωρείται η μεγαλύτερη, ενώ η Νότια Ασία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη.
Ωστόσο, ωχριά σε σύγκριση με την αγορά νωπού κρέατος, η οποία ανήλθε σε 1,11 τρισεκατομμύριo δολάρια από το 2024 και πρόκειται να επεκταθεί περαιτέρω.

Τα έντομα μπορεί να είναι τοξικά, αλλά οι υποστηρικτές της εντομοφαγίας δεν νοιάζονται

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση βρώσιμων εντόμων μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, π.χ. άσθμα, πυρετό ή δερματικά εξανθήματα.
Τα άτομα με αλλεργίες στα οστρακοειδή –το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού– είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ισχυρές αλλεργικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση εντόμων λόγω του εξωσκελετού τους.
Τα βρώσιμα έντομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, μολύνονται συχνά με παθογόνα και παράσιτα που αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο και τα ζώα, κατέληξε μια μελέτη του 2019 από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Warmia και Mazury της Πολωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης