Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aπογοητευτικά στοιχεία για τον ZEW σε Ευρωζώνη και Γερμανία - Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Aπογοητευτικά στοιχεία για τον ZEW σε Ευρωζώνη και Γερμανία - Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Tο μέγεθος της πτώσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Το απογοητευτικό ποσοστό του δείκτη ZEW για τον Σεπτέμβριο έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς αδύναμων στοιχείων εμπιστοσύνης για τη γερμανική οικονομία.
Ο δείκτης της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 8,3 μονάδες, παρασυρόμενος από την επιδείνωση τόσο της τρέχουσας κατάστασης (με την πρώτη πτώση μετά από 5 διαδοχικές αυξήσεις) όσο και της συνιστώσας των προσδοκιών, η οποία βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους (Διάγραμμα 1).
Ομοίως, στη Γερμανία, ο γενικός δείκτης μειώθηκε κατά 11,4 μονάδες, και πάλι λόγω της επιδείνωσης τόσο της τρέχουσας κατάστασης όσο και της υποσυνιστώσας των προσδοκιών.
Ειδικότερα, ο τρέχων δείκτης υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά από μια ενθαρρυντική σειρά θετικών ενδείξεων, και βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάιο του 2020.
Η λεπτομερής έκθεση για τη Γερμανία δεν φέρνει πιο ενθαρρυντικά νέα, με τους άλλους δείκτες να παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι  σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με εξαίρεση μια οριακή αύξηση στη συνιστώσα των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, η οποία παραμένει πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της.
«Η ελπίδα για ταχεία βελτίωση της οικονομικής κατάστασης είναι εμφανώς εξασθενημένη», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach.
«Αν και η πτώση των οικονομικών προσδοκιών για την ευρωζώνη υποδηλώνει συνολική αύξηση της απαισιοδοξίας, η πτώση των προσδοκιών για τη Γερμανία είναι σημαντικά μεγαλύτερη», τόνισε/

zew.JPG

Οι αναλυτές προειδοποιούν

Τα στοιχεία δεν αποτέλεσαν είδηση, σύμφωνα με την Capital Economics, καθώς οι έρευνες που είχαν ήδη δημοσιευτεί για τον μήνα έδειχναν ότι η οικονομική δυναμική στην ευρωζώνη είναι στην καλύτερη περίπτωση αδύναμη, με τον κίνδυνο επιδείνωσης της αγοράς εργασίας να αυξάνεται.
Παρόλα αυτά, το μέγεθος της πτώσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
«Έχουμε ήδη συνυπολογίσει μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας στις προοπτικές μας, μειώνοντας την πρόβλεψή μας για την αύξηση του ΑΕΠ το 2025.
Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο βιομηχανικός τομέας της ευρωζώνης και της Γερμανίας θα ανακάμψει πριν από το τέλος του έτους, αν και λιγότερο έντονα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», εξηγούν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης