Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα παρέμβαση Draghi: Είμαστε ένα βήμα από την παράλυση, αλλάζουμε ή βουλιάζουμε – Χωρίς κοινό χρέος η ΕΕ θα διαλυθεί

Νέα παρέμβαση Draghi: Είμαστε ένα βήμα από την παράλυση, αλλάζουμε ή βουλιάζουμε – Χωρίς κοινό χρέος η ΕΕ θα διαλυθεί
«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιλογή εξόδου, παράλυσης ή ολοκλήρωσης» είπε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi...
Σκληρή γλώσσα και αυστηρές προειδοποιήσεις τόσο για την ικανότητα των ηγετών των χωρών όσο και για τις πολιτικές που ακολουθούνται επεφύλαξε για άλλη μία φορά απευθυνόμενος προς τους ευρωβουλευτές ο Mario Draghi, προειδοποιώντας ότι απαιτούνται 800 δισ. ετησίως σε επενδύσεις, έκδοση κοινού χρέους και κοινές κεφαλαιαγορές για να μπορέσει η ΕΕ να αποτρέψει την κατάρρευσή της.
«Εάν αντιθέτετε στην οικοδόμηση μιας πραγματικής ενιαίας ολοκλήρωσης της κεφαλαιαγοράς και στην έκδοση κοινού χρέους, αντιθέστε τους στόχους της ΕΕ μας» σημείωσε.
Ειδικότερα, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου ο Mario Draghi περιέγραψε το σχέδιό του για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, μέσω στενότερης συνεργασίας σε βασικούς τομείς και θέτοντας κοινούς στόχους σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις.
Ο κ. Draghi, συντάκτης έκθεσης για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα που ζήτησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί σε τρία κρίσιμα ζητήματα:
το κλείσιμο του χάσματος καινοτομίας με τις ΗΠΑ και την Κίνα,
την ενός ανάπτυξη κοινού σχεδίου για τη σύνδεση του στόχου της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας•
και την ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης μέσω μείωσης της εξάρτησής της από ξένες οικονομικές δυνάμεις.
Η διατήρηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής θα πρέπει να βασίζεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί στενότερη συνεργασία και ολοκλήρωση μεταξύ των εθνών της Ευρώπης, είπε ο κ. Draghi.
Όπως προαναφέρθηκε, η προτεινόμενη ατζέντα ανταγωνιστικότητας απαιτεί ετήσια χρηματοδότηση μεταξύ 750 - 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα των οποίων οι στόχοι έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ.
Κάποια από αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από ιδιωτικές πηγές και άλλα μέσω δημόσιων επενδύσεων με νέο κοινό χρέος που θα εκδοθεί ειδικά για τη χρηματοδότηση βασικών κοινών έργων, είπε ο κ. Draghi.
Μετά την εισήγησή του, πολλοί ευρωβουλευτές συμφώνησαν με την ανάλυσή του, ότι δηλαδή η οικονομία της ΕΕ πρέπει επειγόντως να αλλάξει πορεία.

Τι είπαν οι ευρωβουλευτές

Η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί, υποστήριξαν, στον ανταγωνισμό και την καινοτομία σε βασικούς κλάδους, μαζί με περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε κοινωνικούς, πράσινους και ψηφιακούς μετασχηματισμούς.
Ορισμένοι ευρωβουλευτές ζήτησαν μεγαλύτερη κυριαρχία και πιο ελεύθερες αγορές και τόνισαν ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σαμποτάρει την οικονομία της ΕΕ.
Άλλοι παρατήρησαν ότι η ανάπτυξη είναι συμβατή με καθαρές καινοτόμες τεχνολογίες και κοινωνικές επενδύσεις, για να βοηθήσουν τους πολίτες να προσαρμόσουν τις δεξιότητές τους.

Οι προκλήσεις

Η έκθεση Draghi παρουσιάζει τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ μέσω μιας νέας βιομηχανικής στρατηγικής, η οποία θα περιλαμβάνει τη μείωση των τιμών της ενέργειας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων.
Η ΕΕ πρέπει επίσης να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο όπου «οι εξαρτήσεις γίνονται εύθραυστες και δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε άλλους για την ασφάλειά της», αναφέρει η έκθεση, αναφέροντας την εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά και την εξάρτηση της Κίνας από την ΕΕ για την απορρόφησή της βιομηχανικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
Το υψηλό επίπεδο εμπορικού ανοίγματος της ΕΕ θα την αφήσει εκτεθειμένη, εάν επιταχυνθούν οι τάσεις προς την αυτονομία της εφοδιαστικής αλυσίδας, συνεχίζει η έκθεση.
Περίπου το 40% των εισαγωγών της Ευρώπης προέρχεται από μικρό αριθμό προμηθευτών που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, και περίπου το ήμισυ αυτού του όγκου προέρχεται από χώρες με τις οποίες το μπλοκ δεν είναι «στρατηγικά ευθυγραμμισμένο», λέει.
Η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εξαρτήσεις δεν θα αυξηθούν και να προσπαθήσει να «εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των εγχώριων πόρων μέσω της εξόρυξης, της ανακύκλωσης και της καινοτομίας σε εναλλακτικά υλικά».

Για την ενιαία αγορά

Άλλοι στόχοι περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή της ενιαίας αγοράς, η οποία περιλαμβάνει 440 εκατομμύρια καταναλωτές και 23 εκατομμύρια εταιρείες, με τη μείωση των εμπορικών τριβών.
Το μπλοκ επιδιώκει επίσης να διασφαλίσει ότι η πολιτική ανταγωνισμού του δεν θα γίνει «φραγμός στους στόχους της Ευρώπης», ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας.
Ο ευρωπαϊκός συνασπισμός πρέπει επίσης να διευκολύνει «τις τεράστιες επενδυτικές ανάγκες, οι οποίες αόρατες εδώ και μισό αιώνα στην Ευρώπη», μέσω ενός μείγματος ιδιωτικής χρηματοδότησης και δημόσιας στήριξης.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει εν τω μεταξύ ένα «έλλειμμα καινοτομίας» το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μεταρρυθμίσεων, αναφέρει η έκθεση.
Το συνολικό ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ της ΕΕ θα πρέπει να αυξάνεται κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ της ΕΕ ετησίως σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 για να επιτευχθούν οι στόχοι άμυνας, ψηφιοποίησης και απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σχετικά με τα βήματα για την κινητοποίηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, η έκθεση συνιστά τη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) από συντονιστή των εθνικών ρυθμιστικών αρχών σε μια ενιαία ρυθμιστική αρχή για όλες τις αγορές κινητών αξιών της ΕΕ, ικανή να επικεντρωθεί σε πρωταρχικούς στόχους, παρόμοιους με τους τίτλους των Η.Π.Α. Επιτροπή Ανταλλαγών (SEC).

Στο χέρι της Κομισιόν…

Η έκθεση ανατέθηκε πέρυσι από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen, η οποία εξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία τον Ιούλιο και πρόκειται να διορίσει νέους Επιτρόπους αυτή την εβδομάδα.
Τα ευρήματα «θα πυροδοτήσουν μια κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ/Ευρωζώνης, αλλά δεν χρειάζεται να κρατάτε την αναπνοή σας», δήλωσε ο Lorenzo Codogno, ιδρυτής της Lorenzo Codogno Macro Advisors.
«Τίποτα δεν θα συμβεί έως ότου η νέα Επιτροπή καταστεί πλήρως λειτουργική, και ακόμη και μετά από αυτό, η δύσκολη, κατακερματισμένη και εύθραυστη πολιτική κατάσταση στα κράτη μέλη καθιστά δύσκολη την απόκτηση της απαραίτητης πολιτικής υποστήριξης για δράση.
Ωστόσο, ορισμένες εκπλήξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν και, ως εκ τούτου, η πολιτική συζήτηση που θα ακολουθήσει πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά», είπε.

Γερμανικό «όχι» στον Draghi - O Lindner απορρίπτει την πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό χρέος

Χρειάστηκαν λιγότερες από τρεις ώρες για να απορρίψει κατηγορηματικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών την πρόταση του Mario Draghi για την έκδοση περισσότερου κοινού ευρωπαϊκού χρέους με στόχο την τόνωση των επενδύσεων.
Στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε την ΕΕ να επενδύει έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον ετησίως, για να καταστήσει το μπλοκ πιο ανταγωνιστικό και να δεσμευτεί για την τακτική έκδοση κοινών ομολόγων, ώστε να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Ο Draghi προέτρεψε το μπλοκ να αναπτύξει τις προηγμένες τεχνολογίες του, να δημιουργήσει ένα σχέδιο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του και να ενισχύσει την άμυνα και την ασφάλεια κρίσιμων πρώτων υλών, χαρακτηρίζοντας το έργο «υπαρξιακή πρόκληση».
Ο Christian Lindner δήλωσε στο Politico ότι η αμοιβαιοποίηση «κινδύνων και υποχρεώσεων δημιουργεί δημοκρατικά και δημοσιονομικά προβλήματα».
«Η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε αυτό» υπογράμμισε ο Lindner.
«Το πρόβλημά μας δεν είναι η έλλειψη επιδοτήσεων αλλά τα βαρίδια της γραφειοκρατίας και της σχεδιαζόμενης οικονομίας» πρόσθεσε.
«Η αύξηση του κρατικού χρέους οδηγεί υψηλότερα το κόστος δανεισμού αλλά δεν δημιουργεί απαραίτητα περισσότερη ανάπτυξη» σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης