Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Έτσι ανατινάχθηκαν χιλιάδες συσκευές της Hezbollah - To ένοχο σήμα GPS - Τι λένε ειδικοί στις τηλεπικοινωνίες

Αποκάλυψη: Έτσι ανατινάχθηκαν χιλιάδες συσκευές της Hezbollah - To ένοχο σήμα GPS - Τι λένε ειδικοί στις τηλεπικοινωνίες
Η εκδοχή για την έκρηξη των pagers μέσω μιας κυβερνοεπίθεσης από τις ισραηλινές ειδικές υπηρεσίες είναι η πιο πιθανή
Ο Denis Kuskov, διευθύνων σύμβουλος του πληροφοριακού και αναλυτικού οργανισμού TelecomDaily, εξήγησε πώς το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί σε ραδιοσυσκευές της Hezbollah στον Λίβανο.
Το περιστατικό συνέβη στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν εκατοντάδες συσκευές εξερράγησαν, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να νοσηλεύονται, ενώ μεταξύ των θυμάτων είναι και παιδιά.
Σύμφωνα με τον ειδικό, είναι τεχνικά εφικτό να εκτελεστεί μια τέτοια ενέργεια.
Η πρώτη επιλογή είναι οι συσκευές να είναι γεμισμένες με εκρηκτικά, ενώ η άλλη επιλογή είναι να έχει γίνει επίθεση στη θέση του GPS.
«Απλά στέλνοντας ένα μήνυμα σε έναν pager, η συσκευή δεν μπορεί να εκραγεί. Ένα τηλέφωνο μπορεί να εκραγεί λόγω τεχνικών προβλημάτων, μια  στο ... εκατομμύριο», δήλωσε ο Kuskov στο Life.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας, μέλος της Επιτροπής για την Πολιτική Πληροφόρησης, την Τεχνολογία και τις Επικοινωνίες, και ειδικός στην ανάπτυξη IT και ασφάλειας πληροφοριών, Anton Nemkin, ανέφερε ότι αυτό που συνέβη στον Λίβανο αποτελεί επιβεβαίωση ότι οι συνθήκες του πολέμου αλλάζουν πολύ γρήγορα.
Οι pagers θεωρούνται συνήθως κλειστά συστήματα, τα οποία δεν είναι εύκολα ευάλωτα σε παραβιάσεις ή παρακολουθήσεις, όμως αυτή η τυφλή εμπιστοσύνη οδήγησε στη μείωση της επαγρύπνησης.
Ο βουλευτής τόνισε ότι για το Ισραήλ, η εκτέλεση απομακρυσμένων εκρήξεων είναι μια συνηθισμένη πρακτική.
«Η εκδοχή για την έκρηξη των pagers μέσω μιας κυβερνοεπίθεσης από τις ισραηλινές ειδικές υπηρεσίες είναι όντως υπαρκτή. Φαντάζομαι το εξής σενάριο: αρχικά, οι επιτιθέμενοι έκλεισαν ή μπλόκαραν τον ελεγκτή που είναι υπεύθυνος για την έκτακτη διακοπή της μπαταρίας σε περίπτωση υπερθέρμανσης, και στη συνέχεια προκάλεσαν υψηλή φόρτωση στον επεξεργαστή. Η υψηλή φόρτωση στον επεξεργαστή οδηγεί σε υπερθέρμανση της μπαταρίας, που προκαλεί την έκρηξη», εξήγησε ο Igor Beder, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριακής και αναλυτικής έρευνας της εταιρείας T.Hunter, μιλώντας στο Gazeta.Ru.
Από την πλευρά του, ο έφεδρος αντισυνταγματάρχης και μέλος της αντιτρομοκρατικής ομάδας Alpha, Andrei Popov, σε συνομιλία του με το 360.ru, πρότεινε ότι ένα πρόγραμμα ενεργοποίησης είχε εγκατασταθεί στις συσκευές.
«Έτσι ώστε να είναι διαδεδομένο. Επειδή αν κάποιος αγόρασε έναν pager, άρχισε να τον ελέγχει και αμέσως εξερράγη, η πληροφορία θα διαδιδόταν αμέσως, και οι άνθρωποι είτε θα σταματούσαν να αγοράζουν pagers είτε θα τα παρέδιδαν στην αστυνομία», ανέφερε ο Popov.
Ο ταξίαρχος και στρατιωτικός αναλυτής Hassan Jouni δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτή η ενέργεια να ήταν ένα σήμα για την έναρξη μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης.
«Το κύριο ερώτημα σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι ο σκοπός του - εάν προετοιμάζει το έδαφος για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση ή για συγκεκριμένες στρατιωτικές δράσεις, ή εάν πρόκειται για ένα χτύπημα που αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των μαχητών και υποστηρικτών της Hezbollah», δήλωσε στο RT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης