Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός μάχης τα «παραπληγικά» τανκς της Δύσης στην Ουκρανία – Τα κρατούν μακριά από το μέτωπο για να μην καταστραφούν…

Εκτός μάχης τα «παραπληγικά» τανκς της Δύσης στην Ουκρανία – Τα κρατούν μακριά από το μέτωπο για να μην καταστραφούν…
Τα τανκς κάποτε ήταν ο βασιλιάς στο πεδίο. Αλλά η χρήση των drones στην Ουκρανία έχει καταστήσει τα μεγάλα αυτά θορυβώδη οχήματα εξαιρετικά ευάλωτα…
Επιμένουν να μη χρησιμοποιούν τανκς που προμηθεύονται από χώρες του ΝΑΤΟ οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επειδή φοβούνται τυχόν καταστροφή τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Ταυτόχρονα, το AP, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν τη δυνατότητα να παράσχουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Σεπτεμβρίου, εάν το Κογκρέσο δεν εξουσιοδοτήσει το Πεντάγωνο να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το πρόγραμμα PDA.
«Τα τανκς κάποτε ήταν ο βασιλιάς στο πεδίο. Αλλά η χρήση των drones στην Ουκρανία έχει καταστήσει τα μεγάλα αυτά θορυβώδη οχήματα εξαιρετικά ευάλωτα.
Για αυτό τα δυτικά τανκς αιχμής χρησιμοποιούνται με φειδώ, ενώ άλλα έχουν καταστραφεί ή αιχμαλωτιστεί» αναφέρει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα τεθωρακισμένα που προμηθεύτηκαν οι Ουκρανοί βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστραφούν από τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού.

Εκσυγχρονισμός

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός στρατηγός James Rainey, ζήτησε επειγόντως εκσυγχρονισμό των αμερικανικών τεθωρακισμένων μονάδων.
«Στο εγγύς μέλλον, πρέπει να κάνουμε κάποιες προσαρμογές για να διατηρήσουμε τη δυνατότητα επιβίωσης των θωρακισμένων μας σχηματισμών», είπε ο Rainey στην εφημερίδα.
Τον Αύγουστο, το περιοδικό Military Watch ανέφερε ότι τους τελευταίους έξι μήνες η Ουκρανία έχασε περίπου 20 άρματα μάχης M1A1 Abrams από τα 31 που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ.
«Οι συνολικές απώλειες των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams στην Ουκρανία είναι περίπου 20 από τα 31 οχήματα που έχουν παραδοθεί, με όλες τις απώλειες να σημειώνονται τους τελευταίους έξι μήνες.
Σύμφωνα δε με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, τα Abrams καταστρέφονται με όλους τους δυνατούς τρόπους: drones, χτυπήματα ακριβείας του πυροβολικού, ακόμη και με φορητό αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα, πιθανότατα Kornet».
Την ίδια στιγμή, το περιοδικό Forbes αναφέρει ότι το Κίεβο δεν διαθέτει σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό για να σχηματίσει νέες ταξιαρχίες που θα αντικαταστήσουν τις μονάδες πρώτης γραμμής.
«Στην πράξη, αυτές οι ουκρανικές ταξιαρχίες παρουσιάζουν απελπιστικές ελλείψεις σε σύγχρονα όπλα.
Και αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για τους Ουκρανούς, καθώς οι νέες αλλά κακώς εξοπλισμένες ταξιαρχίες αντικαθιστούν παλαιότερες αλλά καλύτερα εξοπλισμένες ταξιαρχίες, υποστηρίζει το άρθρο του Forbes.

Game changers

Το Abrams είχαν παρουσιαστεί ως game changers που θα διέλυαν τα ρωσικά άρματα μάχης T-90M, αλλά η πραγματικότητα ήταν σκληρή για τη Δύση…
Ανάλογη τύχη είχαν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τα τεθωρακισμένα οχήματα Stryker κ.ά.
Τώρα πια συζητείται να υπάρξουν χτυπήματα με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Αν και η εκτόξευση των δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία θα αλλάξει σίγουρα τη φύση του πολέμου, όπως ήδη τονίστηκε, δείχνει απλώς την εντελώς απελπιστική κατάσταση – και ο Putin θα απαντήσει.
Όλα αυτά, τέλος, δείχνουν ένα πράγμα: Η ειρήνη κείται μακράν…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης