Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στη Γαλλία – Ο Macron απέρριψε τη λίστα υπουργών του πρωθυπουργού Barnier

Πολιτική κρίση στη Γαλλία – Ο Macron απέρριψε τη λίστα υπουργών του πρωθυπουργού Barnier
Η απόρριψη αποδίδεται στη μεγάλη παρουσία εκπροσώπων από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα που έλαβε 5,41% στις εκλογές του Ιουνίου 2024
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron δεν ενέκρινε τη λίστα των υπουργών της κυβέρνησης που του πρότεινε ο πρωθυπουργός, Michel Barnier, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, τη λίστα φέρεται να παρουσίασε ο Barnier κατά την επίσκεψη του στο Μέγαρο των Ηλυσίων την περασμένη Τρίτη 17/9.
Όπως αναφέρεται, οι εκπρόσωποι του Macron θεώρησαν την προτεινόμενη λίστα των υποψηφίων για τις υπουργικές θέσεις ως «μονόχρωμη», εφιστώντας την προσοχή στον μεγάλο αριθμό υποψηφίων από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, από το οποίο προέρχεται ο Barnier.
Σύμφωνα με τη Le Monde, ο Barnier σχεδίαζε να διαθέσει στους υποψηφίους του κόμματος του έως και το ένα τρίτο όλων των υπουργικών θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά κρίσιμων υπουργείων Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.
Υπενθυμίζεται πως στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν λάβει μόλις το 5,41% των ψήφων, όταν πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το ακροαριστερό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» με 37,06%, ακολουθούμενο από το «Εθνικό Μέτωπο» που έλαβε το 32,05% και το κόμμα «Μαζί για τη Δημοκρατία» του Macron με 24,53%.

Ισορροπημένη κυβέρνηση

Πηγές από το Προεδρικό Μέγαρο αναφέρουν πως ο Macron δεν θέλει να ελέγχει πλήρως την επόμενη γαλλική κυβέρνηση, αλλά θέλει να αποφύγει την επικράτηση υπουργών από ένα μόνο κόμμα, καθώς ελπίζει να συγκροτηθεί ένα υπουργικό συμβούλιο «εθνικής ενότητας» που θα επέτρεπε μια ισορροπία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας.
Πάντως η Le Monde επισημαίνει ότι ένας ακόμα λόγος διαφωνίας μεταξύ Macron και Barnier, ήταν τα σχέδια του Γάλλου πρωθυπουργού για πιθανή αύξηση της φορολογίας λόγω της δύσκολης κατάστασης της γαλλικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται πως στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος διόρισε πρωθυπουργό τον 73χρονο Michel Barnier, δίνοντας του εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Barnier έχει υποσχεθεί ότι θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Τα μέλη του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως ότου ο πρόεδρος εγκρίνει τη λίστα των νέων υπουργών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης