Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Νορβηγία δεν ακολούθησε τη Fed - Αμετάβλητα επιτόκια στο 4,5% από την Norges Bank

Η Νορβηγία δεν ακολούθησε τη Fed - Αμετάβλητα επιτόκια στο 4,5% από την Norges Bank
H άκαμπτη στάση της Νορβηγίας έρχεται σε αντίθεση με τις ομοειδείς χώρες που χαλαρώνουν τον περιορισμό

Δεν ακολούθησε τη Fed η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, η οποία διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού και δεν εξέφρασε την πρόθεση να το μειώσει πριν από το 2025, καθώς αντιμετωπίζει τους κινδύνους πληθωρισμού που εγκυμονεί η αδύναμη κορώνα.
Ειδικότερα, η Norges Bank διατήρησε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 4,5%, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2008, όπως ανέμεναν όλοι οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

Η πρώτη μείωση το 2025

Οι αξιωματούχοι σηματοδότησαν μια πρώτη μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2025, μια κάπως πιο σκληρή προοπτική σε σύγκριση με εκείνη που προβλεπόταν τον Αύγουστο, όταν δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή για κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον.
«Το επιτόκιο θα διατηρηθεί πιθανότατα στο 4,5% έως το τέλος του έτους», ανέφερε η Διοικητρια Άιντα Βόλντεν Μπάχε σε δήλωσή της.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί το επιτόκιο στο σημερινό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον, αλλά ότι πλησιάζει η ώρα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».

 Κόντρα στο ρεύμα

Στον απόηχο της απόφασης της Fed να αρχίσει τη χαλάρωση με μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, η άκαμπτη στάση της Νορβηγίας έρχεται σε αντίθεση με τις ομοειδείς χώρες που χαλαρώνουν τον περιορισμό των οικονομιών τους καθώς το παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ εξασθενεί.
Η Norges Bank είναι πιθανό να είναι μεταξύ των τελευταίων που θα μειώσουν το κόστος δανεισμού, καθώς οι προσπάθειές της να περιορίσει την αύξηση των τιμών παρεμποδίζονται από την κορώνα, την πιο αδύναμη επίδοση φέτος στον χώρο των μεγάλων νομισμάτων της Ομάδας των 10. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης