Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fidan (Τούρκος ΥΠΕΞ): H Tουρκία αξιολογεί τη συνεργασία με τους BRICS σε οικονομική βάση

Fidan (Τούρκος ΥΠΕΞ): H Tουρκία αξιολογεί τη συνεργασία με τους BRICS σε οικονομική βάση
«Διεξάγονται συζητήσεις υψηλού επιπέδου για το θέμα αυτό. Αξιολογούμε τους BRICS με βάση τις οικονομικές ευκαιρίες» τονίζει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας
Η Τουρκία αξιολογεί τη συμμετοχή της στους BRICS υπό το πρίσμα των ευκαιριών για οικονομική συνεργασία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Hakan Fidan, στην ομιλία του στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών SETA.
«Η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS είναι μια διαδικασία. Είναι κάτι σε εξέλιξη, όπως λέμε. Επειδή εντός των BRICS λαμβάνουν χώρα διεργασίες. Ο ίδιος ο οργανισμός αναζητά μια ταυτότητα, επιλογές για θεσμοποίηση. Διεξάγονται συζητήσεις υψηλού επιπέδου για το θέμα αυτό. Αξιολογούμε τους BRICS με βάση τις οικονομικές ευκαιρίες, πόσο μπορεί να αναπτυχθεί και σε ποιο σημείο θα φτάσει», τόνισε σχετικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια οι BRICS έχουν επηρεαστεί από διάφορες γεωπολιτικές διεργασίες.
«Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει απίστευτη επίδραση, υπάρχει ο παράγοντας του ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και, γενικότερα, η απότομη αύξηση της παγκόσμιας επιρροής της Κίνας. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να φέρουν τον κίνδυνο οι BRICS, που αρχικά σχηματίστηκαν ως οικονομική ένωση, να γίνουν πολιτικοί», σημείωσε ο υπουργός.
Ο Fidan υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των προθέσεων της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS, είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με όρους Ψυχρού Πολέμου, με προσεγγίσεις φιλοδυτικές ή ανατολικές.
«Αν ενταχθείς σε μια ένωση, βγαίνεις από μια άλλη. Αυτές είναι έννοιες που διαμορφώθηκαν ιστορικά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η πολιτική γλώσσα εκείνης της περιόδου. Οι έννοιες, όπως και ο κόσμος, ανανεώνονται. Η πολιτική μπορεί να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες έννοιες, αλλά πρέπει να συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Εμείς επιδιώκουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού της. Επικοινωνούμε και διεξάγουμε συζητήσεις υψηλής ποιότητας. Υπάρχουν οι BRICS, η ASEAN, άλλες ενώσεις», δήλωσε ο Fidan.
Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει οικονομικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην ΕΕ.
Υπάρχουν επιλογές για διεύρυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κίνα.
«Προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε με τρόπο που να δίνει προτεραιότητα στο δικό μας εμπόριο και τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ ταυτόχρονα συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες και αξίες. Αλλά, φυσικά, δεν είμαστε αφελείς σε αυτό το ζήτημα. Βλέπουμε τη διεθνή πόλωση, τις αντιφάσεις και τον ανταγωνισμό», συνόψισε ο ανώτατος Τούρκος διπλωμάτης σε μια ομολογουμένως μεσοβέζικη που αφήνει διάπλατα ανοιχτές όλες τις ... υπερεθνικές πόρτες για την Άγκυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης