Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Οι ΗΠΑ οπλίζουν τα ουκρανικά αεροσκάφη F -16 με πυραύλους JSOW για χτυπήματα στη Ρωσία

Politico: Οι ΗΠΑ οπλίζουν τα ουκρανικά αεροσκάφη F -16 με πυραύλους JSOW για χτυπήματα στη Ρωσία
O JSOW, με το οποίο είναι οπλισμένη η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ αλλά και αρκετές δυτικές χώρες, έχει βεληνεκές έως 130 χιλιόμετρα ανάλογα με την έκδοση
Οι ΗΠΑ ενδέχεται να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους ολίσθησης μεσαίου βεληνεκούς AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 ως μέρος ενός επερχόμενου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 375 εκατομμυρίων δολαρίων, αποκαλύπτει το Politico.
O JSOW, με το οποίο είναι οπλισμένη η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ αλλά και αρκετές δυτικές χώρες, έχει βεληνεκές έως 130 χιλιόμετρα ανάλογα με την έκδοση.
Οι πύραυλοι ολίσθησης καθοδηγούνται από ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GPS.
Η τελευταία έκδοση AGM-154C διαθέτει επίσης τερματικό αναζήτησης υπέρυθρων ακτίνων.
Ωστόσο, το Politico δεν διευκρινίζει, εάν η Ουκρανία θα λάβει αυτήν την πιο ακριβή έκδοση.
Η βασική έκδοση AGM-154A, είναι οπλισμένη με μια κεφαλή διασποράς που περιέχει 145 υποπυρομαχικά συνδυασμένων επιδράσεων BLU-97/B.
Η έκδοση AGM-154B φέρει έξι υποπυρομαχικά BLU-108, το καθένα από τα οποία περιέχει τέσσερις επιπλέον έξυπνες κεφαλές Skeet.
Η έκδοση AGM-154C είναι οπλισμένη με Bomb Royal Ordnance Augmented Charge, BROACH, κεφαλή πολλαπλών σταδίων.
Το επερχόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο είναι ακόμη υπό οριστικοποίηση, θα περιλαμβάνει επίσης πυρομαχικά πυροβολικού, ρουκέτες και πυραύλους αεράμυνας, δήλωσαν στο Politico δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και μία πηγή με γνώση του ζητήματος.
Οι πηγές σημείωσαν ότι το περιεχόμενο θα μπορούσε να αλλάξει πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωση.

Δεν μπορεί να αλλάξει πολλά για τους Ουκρανούς

 O JSOW δεν έχει την εμβέλεια του πυραύλου cruise Storm Shadow/Scalp-EG που έλαβε η Ουκρανία από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, ή τους γερμανικούς Taurus KEPD 350 που επιθυμούσε διακαώς εδώ και καιρό.
Επίσης, δεν είναι τόσο ικανό όσο οι πύραυλοι cruise AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) που απαιτούσε το καθεστώς του Κιέβου για τα F-16 του.
Ωστόσο, τα πυρομαχικά ολίσθησης θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους από απόσταση.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των πυρομαχικών θα είναι πολύ περιορισμένη από την πυκνή αεράμυνα του ρωσικού στρατού και τα προηγμένα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ικανά ενάντια σε παρόμοια οπλικά συστήματα δυτικής κατασκευής στο παρελθόν.
Η Ουκρανία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα F-16 μόλις τον περασμένο Ιούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 10 τέτοια μαχητικά αεροσκάφη παραδόθηκαν στη χώρα.
Τουλάχιστον ένα από τα αεροσκάφη έχει ήδη καταστραφεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης