Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό κατάρρευση το καθεστώς Zelensky: Βόμβες και διαφθορά κατέστρεψαν το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, έρχεται χρεοκοπία και χάος

Υπό κατάρρευση το καθεστώς Zelensky:  Βόμβες και  διαφθορά κατέστρεψαν το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, έρχεται χρεοκοπία και χάος
Το σενάριο καταστροφής με 10ωρά black out το χειμώνα –  Τα δάνεια από ΗΠΑ και ΕΕ δεν αρκούν για την ανάταξη της κατάστασης
Στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας είναι ήδη διαλυμένο προκαλώντας συναγερμό στη δυτική συμμαχία εν όψει χειμώνα: Από τις αρχές του 2024, περισσότεροι από 400 πύραυλοι και drones έχουν στοχεύσει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δίκτυα μετάδοσης υψηλής τάσης.
Τη ίδια ώρα ο διαχειριστής δικτύου Ukrenergo αναμένεται να μην καταστεί δυνατό το Νοέμβριο να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, μετά απο ένα μεγάλο σκάνδαλο που οδήγησε ακόμη και σε παραιτήσεις υπουργών
Αρκετά κύματα ρωσικών επιθέσεων έπληξαν μη στρατιωτικές ενεργειακές υποδομές τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και ξανά τον Αύγουστο.
Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρή μείωση της παραγωγικής ικανότητας: αντί για τα 18 GW που απαιτούνται για την κάλυψη της κατανάλωσης τις παγωμένες μέρες του χειμώνα (-10°C/14°F), θα είναι διαθέσιμα στην καλύτερη περίπτωση μόνο 12-13 GW.
Ακόμη και με επιπλέον 1,7 GW πιθανών εισαγωγών από την Ευρώπη, το έλλειμμα παραμένει σημαντικό.
Με θερμοκρασίες στους -10°C, η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει black out που διαρκούν έως και 10-12 ώρες καθημερινά αυτό το χειμώνα, και αυτή η εκτίμηση δεν λαμβάνει καν υπόψη τις νέες επιθέσεις, οι οποίες ενέχουν τεράστιους πρόσθετους κινδύνους.
Η τελευταία μεγάλη επίθεση στις 26 Αυγούστου είδε την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας να χτυπηθεί από 127 πυραύλους και 109 drones Shahed.
Ενώ η φυσική άμυνα των υποσταθμών υψηλής τάσης αποδείχθηκε αποτελεσματική και οι επισκευές σε δίκτυα υψηλής τάσης εκτελέστηκαν γρήγορα με εφεδρικό εξοπλισμό, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι.
Οι ανοικτοί διακόπτες υψηλής τάσης σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.
Ούτε το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ούτε η Energoatom, που εκμεταλλεύεται τους πυρηνικούς σταθμούς, έχουν αντιμετωπίσει επαρκώς την προστασία αυτών των κρίσιμων σημείων. Οποιαδήποτε επίθεση σε αυτούς τους υποσταθμούς θα μπορούσε να είναι καταστροφική, καθώς οι πυρηνικοί σταθμοί παρέχουν πλέον έως και το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Εάν αυτοί οι υποσταθμοί χτυπηθούν, οι συνέπειες για το δίκτυο μπορεί να είναι σοβαρές
.
Η εκτεταμένη διαφθορά και η τεχνοκρατική αποτυχία

Επιπρόσθετα, έντονη οσμή διαφθοράς πνίγει το καθεστώς Zelensky στην Ουκρανία καθώς την ώρα που έχει καταστραφεί το ενεργειακό της δίκτυο, τα δυτικά χρήματα για τα έργα υποδομής φαίνεται να διασπαθίζονται από τους εκλεκτούς.
Το κύμα διαφθοράς αποκαλύφθηκε όταν το εποπτικό συμβούλιο της Ukrenergo - του κρατικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας – «αποκεφάλισε» τον επικεφαλής της Volodymyr Kudrytsky, το βράδυ της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου 2024 προκειμένου να τον αντικαταστήσει με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Oleksiy Brekht
Ούτε το γραφείο του Volodymyr Zelensky ούτε το υπουργείο Ενέργειας έχουν σχολιάσει την απόλυση του άλλοτε εκλεκτού του καθεστώτος.
Ωστόσο, ακόμη και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, βουλευτές αλλά και ξένοι που ενισχύουν το Κίεβο έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για αυτά τα φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς που τις τελευταίες ώρες έχουν πυροδοτήσει ντόμινο παραιτήσεων υπουργών, με τελευταίο τον υπουργό Εξωτερικών, Dmitry Kuleba.
Πάντως και σε μια προσπάθεια να καλύψει τη δυσοσμία της διαφθοράς, το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι παραιτήσεις - καρατομήσεις εντάσσονται σε έναν ευρύ ανασχηματισμό που αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό, ενόψει των δύσκολων μηνών που ακολουθούν.

Βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις από ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς

Σε μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό Denys Shmygal που είδαν τα μέσα ενημέρωσης, οι ξένοι χορηγοί της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και του International Finance Corporation εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την απόλυση του Kudrytsky, προειδοποιώντας ότι «ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συλλογική μας ικανότητα να υποστηρίξουμε την Ukrenergo και άλλα μέτρα προτεραιότητας για τη ζωτική ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας».
Η προειδοποίηση ήρθε μετά από ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας της Ουκρανίας το Σάββατο 31 Αυγούστου ότι το Κίεβο αναμένει ένα «πακέτο χρηματοδότησης για τον ενεργειακό τομέα» 800 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ και επιπλέον 400 εκατομμύρια δεσμεύθηκε να χορηγήσει η Ολλανδία.

Το ξέπλυμα χρήματος

Επισήμως, ο Kudrytsky απολύθηκε «με την αιτιολογία ότι δεν προστατεύει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις εν μέσω εντεινόμενων ρωσικών επιθέσεων», με μια ενημερωμένη πηγή να λέει στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «κατηγορήθηκε για ανάρμοστη εφαρμογή προηγούμενων αποφάσεων του αρχηγείου του ανώτατου αρχηγού και ανεπαρκή προστασία των εγκαταστάσεων της Ukrenergo».
Ο Kudrytsky βρίσκεται υπό έρευνα για φερόμενο ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πέντε έως οκτώ ετών και δήμευση περιουσίας εάν καταδικαστεί.
Η κυβερνητική υπηρεσία αρχείων ηλεκτρονικών προμηθειών ProZorro δείχνει ότι υπό την επίβλεψη του Kudrytsky, η Ukrenergo ενέκρινε 63 συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό στα τέλη του 2023 αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστη για την εγκατάσταση προστατευτικών δομών σε μετασχηματιστές, με την ολοκλήρωση της κατασκευής να καθυστερεί από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024.
Κανένα από τα έργα δεν ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου.

Η χρεοκοπία της Ukrenergo στις αρχές Νοεμβρίου 

Μια ακόμη πιο επείγουσα πρόκληση για την κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι η φερεγγυότητα της Ukrenergo, του εθνικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου της Ουκρανίας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας κατάφερε να διαπραγματευτεί μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, καθυστερώντας τις πληρωμές των κρατικών ομολόγων.
Αυτό επηρεάζει έμμεσα τις κρατικές εταιρείες, οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν για τα ομόλογά τους, καθώς θα σήμαινε προνόμια των πιστωτών των κρατικών εταιρειών έναντι των κατόχων κρατικού χρέους.
Όπως έχουν τα πράγματα επί του παρόντος, η Ukrenergo αντιμετωπίζει μια τεχνική αθέτηση υποχρεώσεων, καθώς η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την επόμενη πληρωμή που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Νοεμβρίου 2024.
Η κορυφαία προτεραιότητα για την Ουκρανία και τους διεθνείς εταίρους της πρέπει να είναι η ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και η οικοδόμηση φυσικής προστασίας σε βασικούς κόμβους του ενεργειακού συστήματος.
Υπάρχει ένα σχέδιο για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η Ukrenergo θα λάμβανε πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς εταίρους για να επαναγοράσει πίσω τα ομόλογα του νομίσματος από την αγορά.
Tο συνολικό κόστος της επαναγοράς των ομολόγων  θα κυμαινόταν μεταξύ 400 και 500 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με τα 825 εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν κατά τη στιγμή της έκδοσης.
Ωστόσο, η πρόσφατη απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου της Ukrenergo Volodymyr Kudrytskyi κατόπιν εντολής του Υπουργείου Ενέργειας και η επακόλουθη παραίτηση δύο μελών του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας, τα οποία επικαλέστηκαν πολιτικές πιέσεις, κατέστησαν αυτό το σχέδιο ανεφάρμοστο
. Κατά συνέπεια, η Ukrenergo πιθανότατα αντιμετωπίζει τεχνική αθέτηση υποχρεώσεων στις αρχές Νοεμβρίου και οι απαραίτητες πρόσθετες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας γίνονται πολύ πιο δύσκολο να προσελκυστούν
Αυτό το αδιέξοδο πιθανότατα θα συνεχιστεί έως ότου η ουκρανική κυβέρνηση αντιμετωπίσει θέματα εταιρικής διακυβέρνησης εντός της Ukrenergo, της εταιρείας που έλαβε πάνω από 1,5 από τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνική βοήθεια που χορηγήθηκε στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας από διεθνείς εταίρους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο χειμώνας 2025-2026 είναι κοντά και η ώρα να χρηματοδοτηθούν έργα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες μέχρι τότε είναι τώρα. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο ερχόμενος χειμώνας μπορεί να φαίνεται ήπιος σε σύγκριση με αυτό που ακολουθεί.

Τo δάνειο των 35 δισ. ευρώ από την ΕΕ

Η ΕΕ θα χορηγήσει δάνειο έως και 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ως μέρος της δέσμευσης των χωρών του G7. Aυτό ανακοίνωσε σήμερα από το Κίεβο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Layen, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου
«Οι ανελέητες ρωσικές επιθέσεις σημαίνουν ότι η Ουκρανία χρειάζεται συνεχή υποστήριξη από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει δάνειο έως και 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ως μέρος της δέσμευσης της G7. Αυτή είναι μια άλλη σημαντική συμβολή της ΕΕ στην ανάκαμψη της Ουκρανίας», έγραψε στο «Χ», η πρόεδρος της Επιτροπής, λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου.
Από το Κίεβο, η Ursula von der Layen ανέφερε ότι σήμερα η Επιτροπή ενέκρινε προτάσεις που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να δανείσει 35 δισ. ευρώ από τη δέσμευση της στο πλαίσιο των χωρών του G7. «Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να παραδώσουμε αυτό το δάνειο στην Ουκρανία πολύ γρήγορα. Ένα δάνειο που υποστηρίζεται από τα έκτακτα κέρδη των ακινητοποιημένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Εξήγησε, επίσης, ότι αυτό το δάνειο θα εισρεύσει απευθείας στον εθνικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας για να βελτιώσει τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας και να της προσφέρει σημαντικό δημοσιονομικό χώρο.
«Εσείς θα αποφασίσετε πώς να χρησιμοποιήσετε καλύτερα τα κεφάλαια, δίνοντάς σας τη μέγιστη ευελιξία για να καλύψετε τις ανάγκες σας», πρόσθεσε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης