Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρουσίασε συρρίκνωση τον Σεπτέμβριο του 2024, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών του μπλοκ σημείωσε πτώση, ενώ η ύφεση στη μεταποίηση επιταχύνθηκε.
Η ύφεση φάνηκε να έχει ευρεία βάση, με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να βλέπει την πτώση της να βαθαίνει, ενώ η Γαλλία -η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης- επέστρεψε σε συρρίκνωση μετά την ώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου.
Πιο αναλυτικά, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 48,9 αυτόν τον μήνα από το 51 του Αυγούστου, κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Μια δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε μικρή πτώση στο 50,5.
«Η Ευρωζώνη οδεύει προς τη στασιμότητα», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Commercial Bank. «Λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία μείωση των νέων παραγγελιών και του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών, δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να προβλέψει κανείς περαιτέρω εξασθένηση της οικονομίας».
Η συνολική ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στο 47,2 από 49,1.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 50,5 από 52,9, κάτω από όλες τις προσδοκίες της δημοσκόπησης του Reuters που προέβλεπε υποχώρηση στο 52,1. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αύξησαν τις χρεώσεις με μικρότερο ρυθμό. Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε και ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε στο 52 έναντι 53,7 του Αυγούστου, τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Απρίλιο του 2021.
«Με την ΕΚΤ να παρακολουθεί στενά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις υπηρεσίες, η είδηση ότι τόσο ο πληθωρισμός των τιμών εισροών όσο και ο πληθωρισμός των τιμών εκροών έχει επιβραδυνθεί είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο de la Rubia.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε εκ νέου τα επιτόκια στις 12 Σεπτεμβρίου και σηματοδότησε μια «πτωτική πορεία» για το κόστος δανεισμού τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραπαίει.
Ο δείκτης PMI που καλύπτει τη μεταποίηση, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το 50 για πάνω από δύο χρόνια και προβλεπόταν στο 45,6, υποχώρησε στο 44,8 από 45,8. Ένας δείκτης παραγωγής υποχώρησε στο 44,5 από 45,8.
Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων μειώθηκε, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν αναμένεται επικείμενη ανάκαμψη, ενώ ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής των εργοστασίων υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών στο 52,0 από 57,5.
Στο επίκεντρο η Commerzbank
Στο 21% έχει φτάσει το ποσοστό της UniCredit στη γερμανική Commerzbank, με την ιταλική τράπεζα να υποβάλει αίτημα για αύξηση της συμμετοχής έως και 29,9%.
Η ιταλική τράπεζα απέκτησε τις πρόσθετες μετοχές της Commerzbank μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων, ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα 23/9.
Νωρίτερα αυτόν τον μήναν η UniCredit ανακοίνωσε ότι είχε λάβει μερίδιο 9% στην Commerzbank, επιβεβαιώνοντας ότι το ήμισυ αυτής της συμμετοχής αποκτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.
Η μετοχή διέγραψε τις απώλειες, καθώς νωρίτερα, η μετοχή της Commerzbank διαπραγματευόταν χαμηλότερα κατά 4,5% μετά τη δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα διατηρήσει προς το παρόν το 12% του μεριδίου της στην τράπεζα, σε μια κίνηση που πιθανότατα θα κρατήσει σε αναμονή οποιαδήποτε συγχώνευση με την ιταλική UniCredit.
Tην Παρασκευή 20/9, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι το κράτος δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank προς το παρόν και ότι η στρατηγική της τράπεζας είναι «προσανατολισμένη προς την ανεξαρτησία».
Η μετοχή της Commerzbank έκλεισε στο -5,7%.
Το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών:
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,36% στις 516,10 μονάδες.
Μείωση επιτοκίων από την Κίνα
Μετά την απογοήτευση της περασμένης εβδομάδας για τους επενδυτές, καθώς η Κίνα δεν μείωσε το βασικό της επιτόκιο, η Λαϊκή Τράπεζα προχώρησε σε μία κίνηση - έκπληξη.
Η PBOC μείωσε το 14ήμερο επιτόκιο repo στο 1,85% από 1,95%, χαλαρώνοντας περαιτέρω τις τοπικές νομισματικές συνθήκες για να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου η PBOC απογοήτευσε τις αγορές αφήνοντας αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας χορήγησε 234,6 δισεκατομμύρια γουάν (33,29 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τραπεζικό σύστημα μέσω πράξεων ανοικτής αγοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δευτέρας, σε μια κίνηση για να «διατηρήσει εύλογα επαρκή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα στο τέλος του τριμήνου».
Οι επενδυτές έχουν απευθύνει έκκληση στο Πεκίνο να λάβει περισσότερα μέτρα τόνωσης, εν μέσω ελάχιστων ενδείξεων για οικονομική ανάκαμψη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών