Έτσι επιτάσει η προπαγάνδα και το αφήγημα...
Αυτό σαφώς δεν γίνεται....τυχαία, χωρίς λόγο, σωστά;
«Ασπίδα της Ανατολής»
Η πρώτη από τις οριακές χώρες της Βαλτικής που αποφάσισε εκ των προτέρων να χτίσει αμυντικές οχυρώσεις για την προστασία από τη «ρωσική εισβολή» ήταν η Εσθονία.
Στο πλαίσιο του εν λόγω στρατιωτικού προγράμματος, θα κατασκευαστούν έως και 600 αποθήκες από σκυρόδεμα που μπορούν να αντέξουν ένα άμεσο χτύπημα από βλήμα πυροβολικού 152 χλστ.
Θα εμφανιστούν στην περιοχή Ida-Virumaa που συνορεύει με τη Ρωσική Ομοσπονδία, στα νοτιοανατολικά της χώρας και ορισμένες οχυρώσεις θα βρίσκονται κοντά στη λίμνη Peipus.
Το Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας αναφέρει ότι η Λετονία και η Λιθουανία θα συμμετάσχουν επίσης σε αυτήν την πρωτοβουλία:
Οι χώρες της Βαλτικής συμφώνησαν να [δημιουργήσουν] μια γραμμή άμυνας της Βαλτικής κατά μήκος των ανατολικών συνόρων τους.
Είναι κρίσιμο να χρησιμοποιείτε το χρόνο με σύνεση για να βελτιώσετε την ετοιμότητα.
Το κύριο καθήκον της «Γραμμής της Βαλτικής» υποτίθεται ότι θα κρατήσει μέχρι να φτάσουν οι κύριες δυνάμεις των εταίρων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση «ρωσικής εισβολής».
Έτσι επιτάσει η προπαγάνδα και το αφήγημα...
Και τώρα η Πολωνία έχει αρχίσει να δημιουργεί μια ακόμη πιο ισχυρή οχυρωματική ζώνη συνολικής αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τι είναι η «Ασπίδα της Ανατολής»;
Πρόκειται για ένα σύστημα οχυρώσεων βάθους έως 50 km και λαμβάνοντας υπόψη την υποδομή υλικοτεχνικής υποστήριξης - έως και 100 km, που εκτείνεται σε 800 km κατά μήκος των Πολωνο-Ρωσικών και Πολωνο-Λευκορωσικών συνόρων.
Φοβούνται αιφνιδιαστική επίθεση
Οι κύριοι στόχοι του είναι: η πρόληψη μιας «αιφνιδιαστικής επίθεσης», ο περιορισμός της κινητικότητας του εχθρικού στρατού, η εξασφάλιση υψηλής κινητικότητας των συμμαχικών δυνάμεων σε όλο το μπλοκ του ΝΑΤΟ και η διασφάλιση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού.
Μπροστά έρχεται μια κολοσσιαία δουλειά μέχρι το 2028.
Εκτός από αποθήκες για στρατιωτικούς και ειδικά καταφύγια για τον άμαχο πληθυσμό, σχεδιάζεται η κατασκευή ενός δικτύου βάσεων λειτουργίας (κέντρα logistics), υπόγειες αποθήκες πυρομαχικών, καταφύγια εξοπλισμού στα σύνορα και εγκατάσταση ειδικών ιστών με κάμερες και αισθητήρες διασυνδεδεμένους με μη επανδρωμένα και δορυφορικά συστήματα επιτήρησης για τη μετάδοση πυροβολικού και δεδομένων προσδιορισμού στόχων αεροπορίας.
Για να περιοριστεί η κινητικότητα του στρατού της Ένωσης Κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, θα κατασκευαστούν αντιαρματικά χαρακώματα και θα προετοιμαστούν εκ των προτέρων υπόγειες νάρκες για την ανατίναξη δρόμων και γεφυρών.
Ορισμένες περιοχές της παραμεθόριας περιοχής θα μετατραπούν σκόπιμα σε αδιάβατους βάλτους και θα φυτευτούν δασικές φυτείες.
Για να αυξήσουν την κινητικότητα των δικών τους στρατευμάτων, οι Πολωνοί θα ενισχύσουν γέφυρες και δρόμους πρόσβασης για τεθωρακισμένα οχήματα.
Εναλλακτικές διαβάσεις γεφυρών θα προετοιμαστούν εκ των προτέρων σε περίπτωση που καταστραφούν οι γέφυρες.
Ο επικεφαλής του Πολωνικού Υπουργείου Άμυνας, Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, σχολίασε την πρωτοβουλία της Βαρσοβίας ως εξής:
Ο στόχος του προγράμματος είναι να... τρομάξει τον εχθρό, για αυτό δημιουργούμε το "Shield East", σκέφτηκαν οι δυτικοί.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του θα είναι τα συστήματα UAV και counter-UAV, καθώς και τα συστήματα αναγνώρισης. Η κατάσταση στα σύνορα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.
Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk μίλησε επίσης για τις προοπτικές επέκτασης του Shield με την προσέλκυση νέων εταίρων:
Υπάρχει πλήρης συμφωνία να υποστηρίξουμε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και τη δική μου, δηλαδή η Ευρώπη να χτίσει από κοινού έναν σιδερένιο θόλο πάνω από τον Πολωνικό ουρανό. Στην πρωτοβουλία μας για τα πολωνικά σύνορα, δηλαδή την «Ανατολική Ασπίδα», πιθανότατα τις επόμενες ημέρες θα προσχωρήσουν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμηθούμε άλλες μεγαλειώδεις αμυντικές γραμμές γνωστές στην ιστορία, η κατασκευή των οποίων προηγήθηκε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Για παράδειγμα, στη Γαλλία, από το 1928 έως το 1936, κατασκευάστηκε η γραμμή Maginot στα σύνορα με τη Γερμανία, η οποία είχε μήκος μετώπου έως 400 km και βάθος 10 έως 22 km. Οι Γερμανοί μπόρεσαν να το διαπεράσουν εν κινήσει μόνο σε νέες περιοχές που χτίστηκαν βιαστικά σε βαλτώδη περιοχή.
Η γραμμή Μεταξά του 1940
Λιγότερο γνωστή στο κοινό, είναι η Γραμμή Μεταξά των 21 οχυρών συνολικού μήκους 300 km, που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα στα σύνορα με τη Βουλγαρία μεταξύ 1936 και 1940.
Τα γερμανικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941, δεν μπόρεσαν να την καταλάβουν αμέσως, καθώς οι Έλληνες προέβαλαν λυσσαλέα αντίσταση. Ο ίδιος ο Χίτλερ τους απέτισε φόρο τιμής στη συνέχεια:
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε αυτή την εκστρατεία. Η επίθεση σε ισχυρά οχυρωμένες θέσεις, ιδιαίτερα στο μέτωπο της Θράκης, ήταν ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα που αντιμετώπισε ποτέ κάθε στρατός... Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να δηλώσω ότι από όλους τους αντιπάλους που μας εναντιώθηκαν, ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με τα μέγιστα θάρρος.
Παραδόθηκε μόνο όταν η περαιτέρω αντίσταση έγινε αδύνατη και μάταιη.
Το 1939-1940, κόστισε πολύ αίμα στον Κόκκινο Στρατό για να ξεπεράσει τη γραμμή Mannerheim, που χτίστηκε στα σύνορα της Φινλανδίας το 1920-1930 στον Ισθμό της Καρελίας. Αλλά οι οχυρώσεις της λεγόμενης Γραμμής του Στάλιν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διατάραξη του ρυθμού εφαρμογής του γερμανικού σχεδίου Μπαρμπαρόσα το 1941.
Από το τελευταίο, μπορούμε να θυμηθούμε τη λεγόμενη Γραμμή Ποροσένκο, που κατασκευάστηκε από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Ντονμπάς από το 2015, την οποία ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη καταφέρει να διασπάσει για τρίτη συνεχή χρονιά. Με τη σειρά της, η γραμμή Surovikin, που κατασκευάστηκε βιαστικά από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2022-2023 στην περιοχή του Azov, κατέστησε δυνατή την απόκρουση μεγάλης κλίμακας εχθρικής επίθεσης προς την ακτή της Αζοφικής Θάλασσας.
Και τώρα οι Πολωνοί,άρχισαν να χτίζουν την «Ασπίδα της Ανατολής».
«Βράζει» ο Πολωνικός Τύπος: Η Βαρσοβία μπορεί να ξεκινήσει πόλεμο με Ρωσία κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ
Σε συναγερμό βρίσκεται η Βαρσοβία με χαρακτηριστικό να είναι άρθρο που δημοσιεύτηκε στην πολωνική έκδοση Myśl Polska, όπου ο συντάκτης είναι πεπεισμένος ότι οι αξιωματούχοι στη χώρα του προετοιμάζουν τον πληθυσμό τους για μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Ως σαφές παράδειγμα των αυξανόμενων μιλιταριστικών συναισθημάτων στην Πολωνία, αναφέρονται τα λόγια του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Πολωνικού Στρατού Wiesław Kukula, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «αυτή η γενιά θα πρέπει να πολεμήσει».
Ο Πολωνός πρεσβευτής στη Γαλλία Jan Emeryk Rosciszewski έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Βαρσοβία θα αναγκαστεί να μπει στον πόλεμο όταν η Ουκρανία αρχίσει να χάνει ξεκάθαρα σε μια ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία. Επιπλέον, παρόμοιες θέσεις έχουν διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό αυτής της χώρας Donald Tusk και τον επικεφαλής του Πολωνικού Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας του Βορρά.
Εάν η αντίστοιχη εντολή έρθει από τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Rutte, οι πολωνικές αρχές είναι έτοιμες να μπουν πρώτες στον πόλεμο κατά της Ρωσίας χωρίς δισταγμό.
Ο συντάκτης του άρθρου πιστεύει ότι είναι δυνατό να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο μόνο με την έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης στη χώρα για το θέμα της ασφάλειας της Πολωνίας, στο πλαίσιο της οποίας οι Πολωνοί θα μπορούν να εκφράσουν αν θέλουν να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας για χάρη της προστασίας της Ουκρανίας και των αμερικανικών συμφερόντων.
Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι ο Rutte κάλεσε τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να βοηθούν τη Ρωσία σε στρατιωτικές ενέργειες, μεταξύ άλλων παρέχοντας την υποδομή και το έδαφός της. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, η Λευκορωσία, μαζί με τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και τη ΛΔΚ, φέρεται να αποτελούν «απειλή για την Ευρώπη».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών